Γαλάζιες Σημαίες

περίληψη

Η ΕΕΠΦ χειρίζεται το διεθνές αυτό πρόγραμμα για τη προστασία των ακτών της Ελλάδας από το 1992. Το 2014 η Ελλάδα έχει 408 βραβευμένες ακτές και 10 μαρίνες που κέρδισαν τη “Γαλάζια Σημαία.

Η "Γαλάζια Σημαία", σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 50 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε τη δεκαετία του '80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 51 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

χορηγός

περιγραφή

Το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985. Η ουσιαστική όμως έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε  και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».

Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 51 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους. Ιδρυτής του Προγράμματος και διεθνώς υπεύθυνος χειριστής του είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, “FΕΕ” (Foundation for Environmental Education).

Τα Κριτήρια του Προγράμματος εφαρμόζονται διεθνώς και είναι σχεδόν όλα υποχρεωτικά. Αναφέρονται σε όλα τα σχετικά με τις “Γαλάζιες Σημαίες” έντυπα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) , που είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος για την Ελλάδα. Αναφέρονται επίσης περιληπτικά, κατά κατηγορίες, στο τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδίδεται από την Εταιρία και διανέμεται ηλεκτρονικά στους διαχειριστές ακτών, στους Δήμους και άλλους συνεργαζόμενους φορείς, ενώ τοποθετείται υποχρεωτικά στον Πίνακα Ανακοινώσεων της κάθε βραβευμένης ακτής ή μαρίνας. 

Σχετικά Νέα

05/02/15

Προορισμοί, Ξενοδοχεία, Τουριστικές Επιχειρήσεις, Γαστρονομία, Πολιτισμός, παρουσιάζονται στην 2η αποκλειστική έκθεση για την χώρα μας στη Σουηδία, στις 13-15 Φεβρουαρίου 2015!

Μία εβδομάδα απομένει μόνο πριν την έναρξη της μεγαλύτερης έκθεσης για την Ελλάδα που διοργανώνεται στην Στοκχόλμη...

12/11/14

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ως εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση FEE, οργάνωσε στην Κρήτη, από 15 ως 22 Οκτωβρίου, τις διαδοχικές διεθνείς Συναντήσεις των εθνικών χειριστών των Προγραμμάτων ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ και GREEN KEY, αντιστοίχως στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Οι δύο Συναντήσεις, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, υποστηρίχθηκαν από τους...

15/10/14

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής των διεθνών προγραμμάτων ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ και GREΕN KEY, οργάνωσε σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων και Ρεθύμνου και με τη συνδρομή των τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων, δύο διαδοχικές Συναντήσεις των ανά τον κόσμο εθνικών χειριστών των προγραμμάτων αυτών.

Στο διάστημα από 15 ως 22 Οκτωβρίου, θα βρίσκονται στην Κρήτη περί τους...

Σελίδες