Πρόγραμμα Life Nature Themis

Undefined

πενταετές πρόγραμμα που αφορά στην ενημέρωση αρμόδιων φορέων, αλλά και του κοινού, για την Οδηγία 2004/35/ΕΚ σχετικά με την Περιβαλλοντική Ευθύνη και την ποινική δίωξη εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη.

Το έργο LIFE14 GIE/GR/000026 με ακρωνύμιο LIFE NATURA THEMIS είναι ένα πενταετές πρόγραμμα που αφορά στην ενημέρωση αρμόδιων φορέων, αλλά και του κοινού, για την Οδηγία 2004/35/ΕΚ σχετικά με την Περιβαλλοντική Ευθύνη και την ποινική δίωξη εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθύνεται κυρίως σε Δικαστές, Εισαγγελείς, Δικηγόρους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και δημόσιες αρχές με προανακριτικές αρμοδιότητες. Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και εκτός της Εταιρίας μας εταίροι είναι το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου. Η ανάγκη ενημέρωσης προέκυψε έπειτα από τη διαπίστωση ότι εισαγγελικές και προανακριτικές αρχές δεν είναι εξοικειωμένες με τις αρμοδιότητες και το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών.

Βασικοί στόχοί του έργου LIFE NATURA THEMIS είναι:

•    Η συνειδητοποίηση ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι ένα ξεχωριστό πεδίο ποινικού δικαίου και ότι υπάρχει ατομική ευθύνη για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας

•    Η καλλιέργεια δεξιοτήτων σε προανακριτικούς υπαλλήλους, προκειμένου να προλαμβάνουν και να διώκουν αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό έγκλημα και να προβαίνουν στην κατά το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση της ζημίας στο περιβάλλον.

•    Η τεκμηρίωση ότι η ορθή εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου προάγει την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και εξασφαλίζει την ορθή χρήση των περιβαλλοντικών πόρων.

•    Η ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών NATURA 2000 για τις παράνομες δραστηριότητες στις περιοχές τους, που προσβάλλει την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική τους πρόοδο.

Οι κυριότερες δράσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η δημιουργία δύο νομικών περιβαλλοντικών παρατηρητηρίων, ένα για την Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο - Λασίθι) και ένα για τη Δυτική Κρήτη (Χανιά - Ρέθυμνο), που έχουν σχεδιαστεί για να συγκεντρώνουν και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το περιβαλλοντικό έγκλημα και τα σημεία που αυτό καταγράφεται συχνότερα. Αυτή η καταγραφή πρωτογενούς υλικού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα δημιουργηθεί επίσης ενιαία βάση δεδομένων, με στοιχεία από αστυνομικά τμήματα, το λιμενικό σώμα, πρωτοδικεία και διοικητικές υπηρεσίες με προανακριτικές αρμοδιότητες που θα απεικονιστεί σε ένα γεωπληροφορικό χάρτη. Τα αποτελέσματα από τη στατιστική ανάλυση των στοιχείων αυτών, καθώς και η ανασκόπηση της επικαιροποιημένης Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα βοηθήσουν στην αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς και στην κατάρτιση της στρατηγικής για την υλοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης.

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των προπαρασκευαστικών δράσεων και των δύο Παρατηρητηρίων (ηλεκτρονική σελίδα προγράμματος, εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό για τους κοινωνικούς εταίρους και τα ΜΜΕ).

Περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικές δράσεις (ημερίδες, σεμινάρια, εργαστήρια, παραγωγή έντυπων και ηλεκτρονικών οδηγών) για τις βασικές ομάδες στόχους, καθώς και άλλες ομάδες όπως οι δημοσιογράφοι, οι επαγγελματίες του πρωτογενή και τριτογενή τομέα που δραστηριοποιούνται εντός περιοχών NATURA 2000, στελέχη και υπάλληλοι δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών που εργάζονται σε τμήματα περιβάλλοντος και διοίκησης.

Σε όλη τη διάρκεια του έργου, η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής επικοινωνίας και της πορείας υλοποίησης των δράσεων θα αξιολογείται μέσω ερευνών αποτίμησης, παρακολούθησης ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών κ.ά.

Προϋπολογισμός έργου: 1.580.117 €

Επιλέξιμες δαπάνες έργου: 1.559.637 €

Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 935.782 € (ποσοστό 60% επιλέξιμων δαπανών)

Ιδία συμμετοχή εταίρων: 644.335 €

Για το περιστατικό στη λίμνη του Καλλίδρομου

Το θέμα της παράνομης εισβολής τετρακίνητων οχημάτων στην προστατευόμενη λίμνη του Καλλίδρομου κάλυψε ειδησεογραφικά η εκπομπή eco-news του SKAI, με δηλώσεις εκ μέρους της ΕΕΠΦ. Μπορείτε να δείτε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ahouFojKn4k

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Παράνομη και καταστροφική για τη φύση η βάρβαρη επιδρομή στην προστατευόμενη λίμνη του Καλλίδρομου

Χτες 13 Φεβρουαρίου 2017 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από αποτρόπαιες εικόνες και βίντεο με θηριώδη τετρακίνητα οχήματα να οργώνουν κυριολεκτικά την προστατευόμενη από ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία λίμνη του Καλλίδρομου. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης καταδικάζει την επίδειξη ωμής βίας πάνω στον προστατευόμενο οικότοπο και στο σπάνιας ομορφιάς τοπίο.

Εγγραφή στο RSS - Πρόγραμμα Life Nature Themis