Νέοι Δημοσιογράφοι

Undefined

Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 και απευθύνεται στα Γυμνάσια και Λύκεια, όπου ομάδες μαθητών, σε συνεργασία με άλλα σχολεία που συμμετέχουν διεθνώς στο δίκτυο, χειρίζονται ως δημοσιογράφοι κάποιο κοινό πρόβλημα του περιβάλλοντος, με εργαλείο επικοινωνίας το Internet.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 για σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές εργάζονται ως δημοσιογράφοι σ' ένα εικονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα (θεματικές ενότητες : ενέργεια, νερό, απορρίμματα, πόλεις, ακτές, γεωργία). Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (Απόφαση ΥΠΕΠΘ, αρ. πρωτ. 162439/Γ7/ 08-10-2014, Θέμα: "Ανανεώση έγκρισης του διεθνούς θεματικού δικτύου Π.Ε. "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον"). Έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Προσφέρεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Δικτύου. Για συμμετοχή στο Δίκτυο τα ενδιαφερόμενα σχολεία επικοινωνούν με τη Γραμματεία της ΕΕΠΦ.

Στο δίκτυο συμμετέχουν 41 σχολεία για το σχολικό έτος 2015-2016.

Η τοπική διάσταση

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, πραγματοποιούν μία δημοσιογραφική έρευνα σε ένα τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, μέσω διαλέξεων, συγκεντρώσεων και άρθρων που δημοσιεύουν στον Τύπο.

Η Ευρωπαϊκή διάσταση

Κάθε σχολείο που συμμετέχει, ανήκει σε μία ερευνητική ομάδα δύο έως πέντε σχολείων, από διαφορετικές χώρες, που μελετούν ένα κοινό περιβαλλοντικό πρόβλημα, χρησιμοποιώντας το Internet. Γράφουν μαζί ένα ή περισσότερα άρθρα πάνω στο πρόβλημα και τα καλύτερα άρθρα δημοσιεύονται την Άνοιξη. Ορισμένοι μαθητές από κάθε ομάδα παίρνουν μέρος σε μία διεθνή ερευνητική αποστολή, στη διάρκεια της οποίας μελετούν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και δημοσιεύουν την ανταπόκρισή τους.

Κάθε χρόνο, σχολεία βραβεύονται για την ποιότητα των άρθρων τους και τις φωτογραφικές τους επιδόσεις από την Διεθνή Επιτροπή του Δικτύου και την ΕΕΠΦ.

Συντονιστές

Διεθνής συντονιστής: Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)

Συντονιστές για την Ελλάδα: ΕΕΠΦ, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας

λεζάντα χορηγού: 

Υποστηρικτής του Δικτύου για το 2014 ήταν η Χαλυβουργία Ελλάδος, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης και Διαγωνισμός Βίντεο Μικρού μήκους- Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον

Διεθνής Διαγωνισμός του Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» 2016/2017

Tο FEE, Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου ΠΕ “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”, του οποίου Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, διεξάγει κάθε χρόνο Διεθνή Διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων 1) άρθρου, φωτογραφίας ή βίντεο με περιβαλλοντικό περιεχόμενο και 2) άρθρου- αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ δύο σχολείων.

Συμμετοχή της ΕΕΠΦ στο 5ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας

Tο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας διοργάνωσαν, για πέμπτη χρονιά, από 22 έως 31 Ιουλίου 2016 στα Χανιά, το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον-Αποτελέσματα Διεθνούς Διαγωνισμού Δικτύου

Ανακοινώθηκαν από το Διεθνές Συντονιστικό Γραφείο του Προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» τα αποτελέσματα του Διεθνούς Διαγωνισμού του Προγράμματος για το έτος 2015-2016, για την ανάδειξη του καλύτερου άρθρου, φωτογραφίας και βίντεο με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

Συμμετοχές της Ελλάδας στο Διεθνή Διαγωνισμό YRE 2015-2016

Τις φετινές συμμετοχές της Ελλάδας, οι οποίες προωθήθηκαν στο Διεθνή Συντονιστή του Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» για το Διεθνή Διαγωνισμό του 2015-2016, μπορείτε να τις δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Άρθρο (ηλικιακή κατηγορία 11-14): https://yrecompetitiongreece.exposure.co/greece-1

Ετήσια συνάντηση εθνικών χειριστών Δικτύου ΠΕ "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον", 25-28/02/2016

Πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας, στις 25 έως 28 Φεβρουαρίου 2016, η Συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών του διεθνούς δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον». Την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης εκπροσώπησε η κα Ιωάννα Παπαϊωάννου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και πρόεδρος του Ελληνικού δικτύου.

Η ΕΕΠΦ συγχαίρει τη μαθήτρια Μαρία Πατρέλη

Η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Θεσσαλονίκης Μαρία Πατρέλη, κατέκτησε την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό του δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».

Διεθνής Διαγωνισμός άρθρου, φωτογραφίας και βίντεο του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» 2015-2016

Το FEE, Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου ΠΕ “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”, του οποίου Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, διεξάγει κάθε χρόνο Διεθνή Διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου άρθρου, φωτογραφίας και βίντεο με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

Η ΕΕΠΦ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΡΕΛΗ

Η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Θεσσαλονίκης Μαρία Πατρέλη, κατέκτησε την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό του δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Νέοι Δημοσιογράφοι