Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής Δράσης A.5  “Αξιολόγηση αποικιών του Κιρκινεζιού, εκτίμηση της διαθεσιμότητας των θέσεων φωλιάσματος και εντοπισμός των περιοχών καίριας σημασίας αναφορικά με τη συγκέντρωση του είδους” του έργου LIFE for Lesser Kestrel, η ομάδα του έργου στην Ελλάδα (ΕΕΠΦ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και o ειδικός εξωτερικός ορνιθολόγος) πραγματοποίησε έρευνα πεδίου στις περιοχές του έργου το διάστημα 20-29 Ιουνίου 2021.

Επισκέψεις έγιναν στις περιοχές του Ανθόφυτου (ΖΕΠ Περιοχή Ανθόφυτου GR1230006) και της Πικρολίμνης (ΖΕΠ Λίμνη Πικρολίμνη ‐ Ξηλοκερατέα GR1230004) στο Κιλκίς της Κεντρικής Μακεδονίας και σε Βόρειο Έβρο, Άρδα και Ερυθροπόταμο (ΖΕΠ Παραποτάμιο Δάσος Βόρειου Έβρου και Άρδα GR1110008 και ΖΕΠ Κοιλάδα Ερυθροποτάμου: Ασβεστάδες, Κουφόβουνο, Βρύσικα GR1110011) στη Θράκη.

Έγινε απογραφή (census) του πληθυσμού του κιρκινεζιού σε 56 οικισμούς, και ταχεία αξιολόγηση σε άλλους 9 οικισμούς. Επίσης, έγινε αξιολόγηση του ενδιαιτήματος τροφοληψίας γύρω από τους οικισμούς, και της διαθεσιμότητας θέσεων φωλιάσματος στα κτίσματα εντός των οικισμών.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για το είδος στην περιοχή του Κιλκίς, αφού καταγράφηκαν αποικίες σε 6 από τους 12 οικισμούς, και βρέθηκε καλό έως άριστο ενδιαίτημα και καλή έως πολύ καλή διαθεσιμότητα θέσεων φωλιάσματος σε κάποια χωριά.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στην περιοχή του Έβρου και Άρδα ήταν λιγότερο θετικά, αλλά επιστημονικά σημαντικά. Διαπιστώθηκε παρουσία του είδους μόνο στην γνωστή αποικία της Ορεστιάδας και απουσία από τους υπόλοιπους 43 οικισμούς που ελέγχθηκαν στην περιοχή. Υπήρχαν κατάλληλες θέσεις για φώλιασμα σε ορισμένους οικισμούς, ωστόσο το ενδιαίτημα τροφοληψίας αξιολογήθηκε αρχικά ως μέτριο ή ακατάλληλο. 

Η ανάλυση των καταγραφών και η συμπερίληψη εξωτερικών μετρήσεων για το ενδιαίτημα είναι απαραίτητες πριν εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.