Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την Ημερίδα για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ) που συνδιοργάνωσαν στις 2/12/2024 το WWF Ελλάς και το Ελληνικό γραφείο της Greenpeace με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τελικός κοινός στόχος των προσπαθειών κυβερνήσεων, θεσμικών φορέων, της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, είναι η ουσιαστική προστασία του 30% του θαλάσσιου χώρου της χώρας μας έως το 2030 (ευρωπαϊκός στόχος 30Χ30).
Η Ελλάδα, με την απέραντη ακτογραμμή της, τα χιλιάδες νησιά και την πλούσια βιοποικιλότητα, έχει αυξημένη ευθύνη όχι μόνο να θεσπίσει ΘΠΠ, αλλά και να διασφαλίσει την ουσιαστική τους προστασία από, παράνομες και μη, δραστηριότητες και χρήσεις που είναι ασύμβατες με ΘΠΠ, ώστε να μην καταλήξουμε σε “paper parks” – περιοχές προστασίας μόνο στα χαρτιά.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης από το 1951 συμβάλλει έμπρακτα στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος:
– Μέσω του προγράμματος Γαλάζια Σημαία για την αειφορική διαχείριση στον παράκτιο τουρισμό, με 625 βραβευμένες ακτές.
– Με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα όπως το NaTour4CChange που προωθεί το βιώσιμο τουρισμό σε παράκτιες περιοχές και το EOL για τον θαλάσσιο γραμματισμό σε Μαύρη Θάλασσα και Βόρειο Αιγαίο, και σε παλαιότερα έργα όπως το PosBeMed για τη διατήρηση των θημώνων ποσειδωνίας στις ακτές της Μεσογείου.
– Μέσα από διαρκείς δράσεις περιβαλλοντικής πολιτικής και παρεμβάσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού.
#MarineProtectedAreas #Biodiversity #BlueFlagGreece #Sustainability #NatureConservation #ecotourism #eepf #hspn #environmentaleducation #prostasiatisfysis