«Ύψωσε τη φωνή σου, όχι τη στάθμη της θάλασσας». Αυτό είναι το σλόγκαν της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που έχει θέμα «Μικρά νησιά και Κλιματική Αλλαγή».

Η Ελλάδα είναι κατ’ εξοχήν η χώρα με τα Μικρά Νησιά. Το νησιωτικό τοπίο μας όμως, κυρίαρχο στήριγμα του τουρισμού, δεν απειλείται μόνο από την κλιματική αλλαγή αλλά και από τις επιπτώσεις των σαρωτικών, αποσπασματικών και εν πολλοίς εχθρικών για το περιβάλλον, νομοθετικών ρυθμίσεων των τελευταίων ετών, όπως το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και πάμπολλων φορέων. Το νομοσχέδιο αυτό:

– Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές δραστηριότητες, επιβαρύνοντας τις πιέσεις που ήδη δέχονται οι ελληνικές ακτές. (Μέχρι σήμερα είναι υποχρεωτική η διατήρηση ελεύθερου τμήματος σύμφωνα με τον Νόμο 2971/2001).

– Νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό.

– Δίνει δικαίωμα σε οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται εμπορικά μια παραλία να χτίσει λιμανάκια, να επιχωματώσει ή να μπαζώσει, με ασαφή και αβέβαια κριτήρια.

Παράλληλα το νέο χωροταξικό πλαίσιο του τουρισμού δίνει τη δυνατότητα κατασκευής μεγάλων μονάδων πέρα από την φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών και τις υποδομές που αυτά διαθέτουν, ενώ δεν συνυπολογίζει τις αδυναμίες σε φυσικούς πόρους (όπως κυρίως το νερό που ειδικά στα μικρά νησιά είναι πολύ περιορισμένο).

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), συνεχίζοντας τις δυναμικές ενέργειες παρεμβατικής προστασίας τις οποίες πιστά υπηρετεί από το 1951, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για αυτές τις ρυθμίσεις που αφήνουν το μέλλον των ελληνικών ακτών αβέβαιο. Ως Εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» η ΕΕΠΦ καταβάλει δυναμική προσπάθεια διασφάλισης της προστασίας των ακτών και προωθεί μέσα από την εφαρμογή των κριτηρίων του Προγράμματος, την αειφορική διαχείριση τους και την προώθηση ενός μοντέλου ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον τουριστικής ανάπτυξης.

Για τις αντιδράσεις των φορέων και των πολιτών δείτε την κοινή ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις, μία εκ των οποίων είναι η ΕΕΠΦ, http://www.sos-aktes.gr/.

Πληροφορίες:
Γραμματεία Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, κα Χριστίνα Θεοδωρίκα, τηλ. 210 3224944, Email: info@eepf.gr