Οι πολυετείς προσπάθειες για την σωτηρία του ρέματος της Πικροδάφνης δικαιώθηκαν από την απόφαση 2313/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες.
Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που υπέβαλαν η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Anima, η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, καθώς και ενεργοί πολίτες, κάτοικοι της περιοχής που εδώ και πολλά χρόνια υπερασπίζονται την Πικροδάφνη.
Η απόφαση του ΣτΕ ακύρωσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου διευθέτησης του ρέματος «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης από Λεωφ. Βουλιαγμένης έως εκβολή» της Περιφέρειας Αττικής. Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα τελευταία ρέματα του λεκανοπεδίου της Αττικής που διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την φυσικότητα του οικοσυστήματός του. Τα σχεδιαζόμενα έργα, που ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, θα το μετέτρεπαν ουσιαστικά σε έναν τσιμεντένιο αγωγό ομβρίων υδάτων, αλλά και δεν θα ακουμπούσαν τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της κοίτης του και τα άλλα χρόνια προβλήματα (στενώσεις, επιχώσεις κ.ο.κ.).
Πολύ θετικά αποτιμάται η απόφαση, καθώς πέρα από την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων και του έργου, το Δικαστήριο βάσει της νομολογίας του (παλιότερες αποφάσεις), υποχρεώνει την Διοίκηση:
– να προχωρήσει σε άμεση οριοθέτηση του ρέματος στο σύνολό του,
– να προστατεύσει ουσιαστικά το ρέμα και να μην επιτρέψει την ανέγερση νέων οικοδομών εντός του ρέματος,
– να απογράψει τα αυθαίρετα εντός του ρέματος και να μην επιτρέψει αποφάσεις αναστολής ή εξαίρεσης της κατεδάφισής τους.
Σε μία πραγματικότητα όπου τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι αυθαιρεσίες διαιωνίζονται, η απόφαση αυτή ήταν μία πραγματικά δικαίωση για το ρέμα της Πικροδάφνης. Θα παρακολουθούμε όμως την υπόθεση μέχρι να υποβληθεί και η νέα πρόταση οριοθέτησης.
Σημειώνεται ότι ο πλούτος και η σημασία της Πικροδάφνης – και σαν οικοσύστημα αλλά και για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων – έχουν τεκμηριωθεί συστηματικά και διαχρονικά από επιστήμονες, αρμόδιους φορείς και ενεργούς πολίτες, αλλά και έχουν αποτυπωθεί στη νομοθεσία και νομολογία. Η ΕΕΠΦ έχει από παλιά ενασχόληση με την Πικροδάφνη, μεταξύ άλλων το βιβλίο «Ανακαλύπτοντας την Πικροδάφνη» (2012) του Μαρτίνου Γκαίτλιχ, έκδοση της ΕΕΠΦ και του Δήμου Αγίου Δημητρίου, περιγράφει την φύση της Πικροδάφνης και την σχέση της με τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, οι συνεχιζόμενες μέχρι σήμερα καταγραφές ορνιθοπανίδας και άλλων ειδών πανίδας και χλωρίδας από την επιστήμη των πολιτών καταδεικνύουν ότι είναι ένα ολοζώντανο οικοσύστημα μέσα σε μία πυκνοδομημένη περιοχή.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ευχαριστεί όλη την ομάδα που εργάστηκε για 5 χρόνια και προετοίμασε νομικά και τεχνικά την προσφυγή και ιδιαίτερα τον δικηγόρο της υπόθεσης κ. Γιώργο Πολίτη, παλιό μέλος της Εταιρίας, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια Γεν. Γραμματέας του ΔΣ της ΕΕΠΦ.
Η Πικροδάφνη όπως και άλλα μικρά ρέματα της Αττικής που αποτελούν και πολύτιμα οικοσυστήματα και οάσεις ποιότητας ζωής για τους κατοίκους, αξίζει και πρέπει να προστατευθούν.
(Φωτογραφίες: Α.Βιδάλης, Μ.Γκαίτλιχ, Ν.Πέτρου)