Στην Κρήτη βρέθηκε η ομάδα του έργου SocioCoast«Ενίσχυση της προβολής παραλιών και παράκτιων περιοχών και αναφορών προβλημάτων με Πληθοπορισμό» του Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος, στο πλαίσιο δράσεων προβολής και προώθησης του έργου, τις οποίες διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Το έργο, που αφορά συγκεκριμένες παραλίες στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και τις ευρύτερες παράκτιες περιοχές, στοχεύει στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των παραλιών μέσω καλύτερης και πληρέστερης πληροφόρησης του για το φυσικό περιβάλλον. Μέσω μιας εφαρμογής για smart συσκευές και της διαδικτυακής πλατφόρμας γνώσης που δημιούργησε το έργο, ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται για μετεωρολογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα και για άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως η βιοποικιλότητα και οι τουριστικές παροχές της παραλίας, αλλά και να συνεισφέρει από την μεριά του προσθέτοντας νέα δεδομένα ή αναφέροντας προβλήματα και περιβαλλοντικές παραβάσεις που τυχόν πέσουν στην αντίληψή του.

Στις 8 και 11 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία του Ηρακλείου με την συμμετοχή 70 μαθητών και μαθητριών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το έργο και πως οι ίδιοι μπορούν να συμμετέχουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι μαθητές, έλαβαν μέρος και σε διαδραστικά εργαστήρια με θέμα την βιοποικιλότητα των παράκτιων περιοχών της Κρήτης αλλά και τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που τυχόν θα συναντήσουν.

Παράλληλα, στις 11 Μαΐου, η ομάδα του έργου επισκέφθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης ενημερώνοντας τους επισκέπτες του Μουσείου για το έργο και για την χρήση της εφαρμογής.

Στις 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης για το έργο στο ξενοδοχείο Knossos Beach Bungalows and Spa Resort στην Κοκκίνη Χάνι. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Εταίρους του έργου. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, του τουριστικού τομέα καθώς και της επιστημονικής κοινότητας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάβανε τις ακόλουθες εισηγήσεις:

  • Το έργο «SocioCoast»
    Ομιλήτρια η κ. Ελένη Ντέκα, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Υπεύθυνη συντονισμού και υλοποίησης του έργου για την ΕΕΠΦ
  • Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
    Ομιλήτρια η κ. Δαρεία Νεφέλη Βουρδουμπά Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
  • Δεδομένα Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας στις παραλίες στόχους με Γαλάζια Σημαία της Κρήτης
    Ομιλητής ο κ. Ιωάννης Ράλλης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών
  • Οικοσυστημικές Υπηρεσίες και Δίκτυο NATURA 2000: Περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές αξίες στις παράκτιες περιοχές και οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης
  • Το έργο EcoMuse- Δίκτυο Ανοικτών Οικομουσείων για την Ανάδειξη και Ήπια Ενίσχυση Περιοχών με Περιβαλλοντική Ιστορικότητα»
    Ομιλητής ο Δρ. Μιχάλης Προμπονάς, Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
  • Η Πλατφόρμα Γνώσης
    Ομιλητές η κ. Γεωργία Χαραλάμπους και ο κ. Λουκάς Χατζηβασίλη, Ειδικοί Επιστήμονες Έρευνας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Η Εφαρμογή για έξυπνες συσκευές
    Ομιλήτρια η κ. Μαρία Πλευράκη, Μηχανικός Λογισμικού από το Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, ακολούθησε η πιλοτική χρήση της εφαρμογής στην παράκτια περιοχή του έργου μπροστά από το ξενοδοχείο, με στόχο την παρατήρηση νέων αλλά και καταγεγραμμένων από την ομάδα του έργου ειδών.

*Η εφαρμογή SocioCoast είναι δωρεάν, δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις και είναι διαθέσιμη για χρήση για το λειτουργικό σύστημα Android: SocioCoast – Εφαρμογές στο Google Play

————————————————————————————————————————–

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο SocioCoast υλοποιείται σε παραλίες της Κρήτης και της Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου (UCY) είναι ο κύριος συντονιστής του έργου, με εταίρους το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και την Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA).

Το έργο εστιάζει στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των παραλιών και των ευρύτερων παράκτιων περιοχών μέσω πληρέστερης πληροφόρησης του κοινού για στοιχεία που αφορούν την βιοποικιλότητα της περιοχής, τα μετεωρολογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα, όπως επίσης και την δυνατότητα των χρηστών στον εντοπισμό περιβαλλοντικών προβλημάτων που αφορούν τις περιοχές αυτές. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της κινητής εφαρμογής και της διαδικτυακής πλατφόρμας γνώσης που δημιούργησε το έργο και απευθύνεται στο ευρύ κοινό, στους διαχειριστές των παραλιών αλλά και στις τοπικές αρχές.

Οι περιοχές του έργου αφορούν έξι παραλίες στην Κρήτη και τέσσερις στην Κύπρο, όλες βραβευμένες με το οικολογικό σήμα ποιότητας «Γαλάζια Σημαία» και με εγκαταστάσεις για ΑμεΑ.

*Περιοχές του έργου στην Κρήτη:

Παραλία Αδελιανός Κάμπος, Δήμος Ρεθύμνης | Παραλία Κοκκίνη Χάνι, Δήμος Χερσονήσου| Παραλία Καστρί, Δήμος Χερσονήσου | Παραλία Ελούντα, Δήμος Αγ. Νικολάου | Παραλία Σχίσμα, Δήμος Αγ. Νικόλαου | Παραλία Βάι/Φοινικόδασος, Δήμος Σητείας