Σημαντικό κομμάτι του έργου TOPIO στο οποίο συμμετέχει η ΕΕΠΦ και του προγράμματος HORIZON MSCA είναι οι αποσπάσεις (secondments) ερευνητών και στελεχών σε διαφορετικούς εταίρους και χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε τη μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε τις περασμένες εβδομάδες τον υποψήφιο διδάκτορα Γκιγιέρμε Σααντ Σιμένες του Instituto Superior Tecnico (και μέλος του κέντρου καινοτομίας και ερευνών CiTUA – Territory, Urbanism and Architecture) του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.
Με αντικείμενο έρευνας το συμμετοχικό σχεδιασμό και την κοινωνιολογική διάσταση των πληττώμενων από πυρκαγιά δασικών περιοχών της Μεσογείου ο Γκιγιέρμε εργάστηκε κοντά μας ενώ συμμετείχε σε πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις που εμπλούτισαν το ερευνητικό του πεδίο και στάθηκαν εφαλτήριο για τις επόμενες αναζητήσεις του.
Περιηγούμενος με τα στελέχη μας στο λόφο του Λυκαβηττού ήλθε σε μία πρώτη επαφή με το αθηναϊκό τοπίο και την ιστορία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκρυστάλλωση της σημερινής εικόνας της πόλης και των περιχώρων της. Ακολούθως συναντηθήκαμε με τον Ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλο, πριν ξεκινήσουμε για μία εκδρομή πεδίου στην Πάρνηθα με τη συνδιοργάνωση των εκδόσεων Ανάβαση και τη συμμετοχή του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Στέφανου Σιδηρόπουλου, υπεύθυνου του καταφυγίου Μπάφι. Τέλος ο Guilherme και η ομάδα της ΕΕΠΦ συναντήθηκαν με τους Καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρ. Πέννυ Κουτρολίκου και Δρ. Σταύρο Σταυρίδη για την ολοκλήρωση του ταξιδιού στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και τοπίο της πόλης και όλες εκείνες τις δυνάμεις που ασκούνται σε αυτό.
Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους εμπλούτισαν την εμπειρία του Γκιγιέρμε και συνέβαλαν στον καθορισμό του ερευνητικού του αντικειμένου στην Ελλάδα αλλά και τους ευρύτερους στόχους του TOPIO.