Παγκόσμια μέρα Δράσης 2012, στο πλαίσιο του Δικτύου ΠΕ “Οικολογικά Σχολεία”

Το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση FEE (Foundation for Environmental Education), Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία», χειριστής του οποίου στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, θεσπίζει ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το 2012 την 8η Νοεμβρίου (World Day of Action‐WDA). Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ημέρα κατά την οποία σχολεία από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο Δίκτυο θα παρουσιάσουν, ταυτόχρονα, με το δικό τους μοναδικό τρόπο, τις δράσεις τους με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη. Οι μαθητές θα μπορούν να ανεβάσουν στην διεθνή ιστοσελίδα του Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» (http://www.eco‐schools.org/wda) ιστορίες, βίντεο και φωτογραφίες από τις δράσεις τους την ημέρα εκείνη.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης λαμβάνουν μέρος μαθητές και μαθήτριες από σχολεία σε πάνω από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Τα ελληνικά σχολεία που συμμετέχουν στη δράση αυτή είναι:

Σχετικά με το Διεθνές Δίκτυο Π.Ε. «Οικολογικά Σχολεία»
Τα «Οικολογικά σχολεία» είναι ένα διεθνές Θεματικό Δίκτυο Π.Ε., εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Υπουργική Απόφαση με αρ. πρ. 39271/Γ7/17‐04‐2006). Το πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία», στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 11 εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες παγκοσμίως, λειτουργεί σε περισσότερες από 50 χώρες.
Στόχος του Προγράμματος είναι η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση και η διαμόρφωση συνείδησης των μαθητών σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στην λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή δράσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του. Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες) και έχει σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει όλο το σχολείο να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράσεις για το περιβάλλον. Ενθαρρύνει, επίσης, τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης περιβαλλοντικής δράσης.
Σχετικά με το Foundation for Environmental Education (FEE)
Το FEE είναι ένας διεθνής μη‐κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ηγείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσω 5 διεθνών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, τα οποία έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πάνω από 64 χώρες: τα «Οικολογικά Σχολεία» (Eco‐Schools), οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» (Young Reporters for the Environment) και το «Μαθαίνω για τα Δάση» (Learning about Forests), τα οποία προσφέρουν εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, οι «Γαλάζιες Σημαίες» για θάλασσες και μαρίνες και το Green Key (ένα οικολογικό σήμα για εγκαταστάσεις τουρισμού).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.fee‐international.org.
Σχετικά με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η παλαιότερη περιβαλλοντική ΜΚΟ εθνικής εμβέλειας (1951), έχει ως αποστολή της να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί, τόσο τους Έλληνες όσο και αυτούς που αγαπούν την Ελλάδα, για τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας
και να δραστηριοποιείται για την προστασία της. Σήμερα, οι δράσεις της επικεντρώνονται σε τέσσερις κύριους άξονες: περιβαλλοντική εκπαίδευση, προγράμματα προστασίας της φύσης, παρεμβατική προστασία και ευαισθητοποίηση του κοινού. Για να επιτελέσει την αποστολή της
βασίζεται σε εκτεταμένο δίκτυο εκπαιδευτικών και επιστημόνων, μελών της και εθελοντών, που μετέχουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Διαχειρίζεται πέντε διεθνή και εθνικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Είναι ο Εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”, για την προστασία και περιβαλλοντική διαχείριση των οργανωμένων παραλιών και ακτών και μαρινών της χώρας μας, καθώς και του προγράμματος “Green Key” που αποβλέπει στην οικολογική και αειφόρο διαχείριση τουριστικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής και μεγέθους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.eepf.gr.