Το 2024 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, δράσεις και σημαντικά βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Με όχημα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη συνεργασία και την εκπαίδευση, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) συνέχισε να υπηρετεί την αποστολή της – την προστασία και βιώσιμη διαχείριση του Ελληνικού φυσικού πλούτου.
Ας δούμε τις σημαντικότερες δράσεις και επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε!
Τα πάντα για την φύση
Στη φετινή έρευνα της ΕΕΠΦ για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο θέμα της κλιματικής κρίσης και της βιωσιμότητας στον τουρισμό, και πάλι σε συνεργασία με τη Metron Analysis, καταγράφηκε η αυξημένη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τις αειφορικές πρακτικές, που υποδηλώνει θετικές προοπτικές για την απαιτούμενη αλλαγή προς μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη κουλτούρα και βιώσιμες επιλογές.
Συνεχίζουμε με σύνθημα «Κάνε κάθε σου πράξη να μετράει!»
Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» – Ρεκόρ βραβεύσεων για το 2024
Η «Γαλάζια Σημαία» γνώρισε σημαντική αύξηση σε νέες συμμετοχές και το 2024, ξεπερνώντας στο σύνολο τις 650 βραβεύσεις. Τα βραβευμένα τουριστικά σκάφη αυξήθηκαν από έξι σε εννέα και μεταξύ τους συγκαταλέγεται το σκάφος Resalto. Το παραδοσιακό αυτό καΐκι είναι τύπου «βαρκαλάς» και λόγω της ιστορικότητας του έχει τα χαρακτηριστικά ενός πλωτού μουσείου. Το σκάφος προσφέρει ψυχαγωγικές κρουαζιέρες ευαισθητοποίησης με εκπαιδευτικό χαρακτήρα σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Η προσθήκη του Resalto και των άλλων νέων σκαφών αποδεικνύει την αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας της αειφορίας στις τουριστικές δραστηριότητες και αναδεικνύει την αξία της παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με σεβασμό στο περιβάλλον.
Όταν το βίωμα οδηγεί στη μάθηση!
Τα «Οικολογικά Σχολεία» δεν είναι απλώς μια καλή πρακτική! Είναι ένας θεσμός με τον οποίο οι μαθητές όλων των σχολείων της Ελλάδας μυούνται στη βιωματική εκπαίδευση!
Ξεχωριστή στιγμή για το 2024 αποτέλεσε η συγκινητική βράβευση της “Οικοσυμμαχίας”, μιας πρωτοβουλίας σχολείων από την πολύπαθη Εύβοια, με την Πράσινη Σημαία του Διεθνούς Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» ύστερα από την εξαιρετική συμμετοχή της!
Συνεχή προβλήματα για το φυσικό περιβάλλον από παράνομες ή παράτυπες επεμβάσεις
Από τα Ακαρνανικά Όρη μέχρι τα καμένα της Δαδιάς, τη θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρούπολης ως το Ζαγόρι, από τον Ερασίνο ποταμό στην Αττική μέχρι τον μέγα Αχελώο, από το μικροσκοπικό Αττικόψαρο μέχρι τα όρνια της Αιτωλοακαρνανίας και την ακριβοθώρητη Φώκαινα στο Βόρειο Αιγαίο, είδαμε ότι η προστασία και διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.
Αυτό που όμως μας προβλημάτισε ιδιαίτερα φέτος είναι η άσκοπη, παράνομη διάνοιξη δρόμων στις κορυφογραμμές του Γράμμου στη Βόρεια Πίνδο τον Οκτώβριο, σε υψόμετρο 2.300μ., μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, χωρίς άδειες, με άγνωστο σκεπτικό. Ελπίζουμε να αποκατασταθεί η ζημιά, ώστε η μεγαλύτερη σε έκταση αλπική ζώνη της χώρας μας, τα λιβάδια του Γράμμου, να παραμείνει τόπος αδιατάρακτου φυσικού περιβάλλοντος, ιστορικής μνήμης και περισυλλογής.
Εκπαίδευση για τον βιώσιμο τουρισμό
Η εκπαίδευση των αυριανών επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου αποτέλεσε προτεραιότητα για το Green Key το έτος 2024. Καταφέραμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερους από 600 φοιτητές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βέλτιστες πρακτικές για τη βιώσιμη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και να ανακαλύψουν πώς η πιστοποίηση Green Key μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού. Αυτή η πρωτοβουλία είναι η αρχή της προσπάθειας για την ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στον πυρήνα του ελληνικού τουρισμού.
Ευρωπαϊκά έργα που άφησαν το αποτύπωμά τους
Κάποια από τα έργα μας ολοκληρώθηκαν και άλλα συνέχισαν τη διαδρομή τους, ανοίγοντας νέους δρόμους. Συναντήσεις, δράσεις και συνεργασίες – εντός και εκτός Ελλάδας – έδωσαν ζωντάνια και έμπνευση.
Αυτό που ξεχώρισε ήταν η έναρξη 4 νέων έργων (συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση) στα οποία συμμετέχουμε ως εταίροι! Το Interreg Euro-MED NaTour4CChange, το HORIZON2020 ProCleanLakes, το HORIZON2020 MONALISA και το Interreg NEXT Black Sea Basin Environmental and Ocean Literacy.
Το 2024 ήταν η χρονιά που φυτεύτηκαν οι σπόροι για το μέλλον αυτών των έργων, με στόχο να αναπτυχθούν, να φέρουν αποτελέσματα και να συμβάλουν σε ένα καλύτερο αύριο. Είτε μιλάμε για τις θάλασσες, τις λίμνες, τον τουρισμό, είτε για το τόσο πολύτιμο έδαφος μας, αυτά τα έργα υπόσχονται να αφήσουν ένα διαρκές αποτύπωμα. Ανυπομονούμε να δούμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας!