Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Εκπαίδευση Εκπαιδευτών (Training of Trainers – ToT) στο πλαίσιο του έργου Interreg NEXT BSB EOL (Environmental and Ocean Literacy in the Black Sea Basin, Περιβαλλοντικός και Θαλάσσιος Γραμματισμός στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας) !
Από τις 26 έως τις 29 Μαΐου 2025, πάνω από 35 εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι από περιβαλλοντικούς οργανισμούς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση και ακαδημαϊκούς φορείς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας συναντήθηκαν στην πόλη του Μπουργκάς για το τετραήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν πρωτίστως η ενημέρωση των εκπαιδευομένων επί των ζητημάτων θαλάσσιου γραμματισμού με ιδιαίτερη εστίαση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τη σημασία της. Ταυτόχρονα μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις και βιωματικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες, εξοικειώθηκαν με ευρύτερους περιβαλλοντικούς και θαλάσσιους όρους, τη χλωρίδα και την πανίδα της Μαύρης Θάλασσας και τα ζητήματα περιβαλλοντικής πίεσης που αντιμετωπίζει η περιοχή προετοιμαζόμενοι να γίνουν οι ίδιοι φορείς αυτής της γνώσης και να ενισχύσουν τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης νέων ηλικίας 18-35 ετών που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στα παράλιά της.
Η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί πηγή ζωής για εκατομμύρια κατοίκους που ζουν στην εγγύς περιοχή ενώ δέχεται και μεγάλο αριθμό τουριστών. Η ύπαρξή της είναι κρίσιμη για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία όλων των κρατών που εκτείνονται γύρω από αυτή.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είχαμε την ευκαιρία μαζί με όλους τους συμμετέχοντες να επισκεφθούμε την Λίμνη Ατανάσοβσκο (Атанасовско), τη βόρεια λίμνη της πόλης και οικότοπο για μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων και ιδιαίτερα πτηνών! Ύστερα περιηγηθήκαμε στο Πολιτιστικό και Εθνογραφικό Συγκρότημα της περιοχής του Τσένγκενε Σκέλε (Ченгене Скеле) γνωρίζοντας από κοντά τόσο τις ακτές τις Μαύρης Θάλασσας όσο και την πλούσια ιστορία και τις παραδοσιακές πρακτικές αλιείας του τόπου.
Το τετραήμερο αυτό στάθηκε ως ένα εφαλτήριο όχι απλά για να ανταλλάξουμε ιδέες, γνώσεις και να αναπτύξουμε δεξιότητες ομαδοσυνεργασίας και επικοινωνίας, αλλά και για να θέσουμε θεμέλια για ισχυρούς δεσμούς γύρω από τις κοινές μας αξίες και ενδιαφέροντα.
Οι Εκπαιδεύσεις Εκπαιδευτών του EOL διοργανώνονται από κοινού από τους 3 εταίρους του έργου, Yuva Derneği (Τουρκία), Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και Green Balkans (Βουλγαρία). Η συνέχεια προμηνύεται συναρπαστική, καθώς επιστρέφοντας πίσω, ετοιμαζόμαστε για το διαμοιρασμό των γνώσεων και των εμπειριών μας μέσω των εκπαιδευτικών συναντήσεων του έργου.