Το έργο Erasmus+ “Διατροφή στα σχολεία και κλιματική αλλαγή” στοχεύει στην ενδυνάμωση εκπαιδευτικών στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, εστιάζοντας στη σύνδεση του φαγητού με την κλιματική αλλαγή (CC) και την Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ESD). Μέσω του έργου οι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν δεξιότητες και υποστήριξη για να διδάξουν υπεύθυνες διατροφικές πρακτικές και τη σημασία της τοπικής παραγωγής, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Στόχος είναι να εμπνεύσουν τους μαθητές για βιώσιμες πρακτικές, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των διατροφικών συστημάτων.
To έργο «Περιβαλλοντικός και Θαλάσσιος Γραμματισμός στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας (EOL)», στοχεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης κατανόησης από την κοινωνία σχετικά με τη σημασία της διατήρηση των οικοσυστημάτων της Μαύρης Θάλασσας, αλλάζοντας τον τρόπο που διδάσκουμε για τη θάλασσα. Στόχος είναι να αναγνωρίσουν οι πολίτες τις απειλές για τη θάλασσα ως δικές τους και την προστασία των οικοσυστημάτων ως κοινή ευθύνη της κοινωνίας, αλλά και να βελτιωθεί η επικοινωνία σχετικά με την προστασία των θαλάσσιων πόρων. Το έργο ενώνει εταίρους από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Το έργο MONALISA στοχεύει στην πρόληψη και αποκατάσταση της υποβάθμισης και ερημοποίησης εδαφών (LDD) μέσω καινοτόμων λύσεων όπως η προσαρμοστική βόσκηση, τα βιολιπάσματα, η συντηρητική γεωργία και η συλλογή νερού. Περιλαμβάνει έξι μεσογειακές περιοχές μελέτης (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τυνησία, Παλαιστίνη) και συνδυάζει επιστημονική και τοπική γνώση. Ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων με AI και τηλεπισκόπηση θα καθοδηγήσει βιώσιμες πρακτικές, ενισχύοντας την ανάπτυξη στις ξηρές περιοχές. Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο του Σάσαρι (Ιταλία).
Η ΕΕΠΦ συμμετέχει στο τετραετές έργο ProCleanLakes (HORIZON EUROPE), το οποίο στοχεύει στην προστασία και αποκατάσταση των φυσικών λιμνών της Ευρώπης. Με ολοκληρωμένες πολυπαραγοντικές προσεγγίσεις, που συνδυάζουν λύσεις βασισμένες στη φύση και τεχνητή νοημοσύνη, το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της οικολογικής κατάστασης και στη δημιουργία οδικού χάρτη για την ευρεία εφαρμογή βέλτιστων λύσεων. Το έργο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής της Βιέννης (Αυστρία) και περιλαμβάνει εταίρους από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος.
Το έργο “TOPIO-Towards Democratic Landscape Observation Through Geoinformatics and Public Participation” στοχεύει να δώσει ενεργό ρόλο στους πολίτες στη λήψη αποφάσεων για το τοπίο, αξιοποιώντας γεωπληροφορική, τεχνητή νοημοσύνη και δημόσια συμμετοχή. Η ΕΕΠΦ συμμετέχει στο τετραετές αυτό έργο, που προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη μέσω καινοτόμων δράσεων. Το έργο συντονίζει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH), με εταίρους από Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο, Βέλγιο, Ισπανία, Εσθονία και Ιταλία.
Το έργο NaTour4CChange είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, μέρος του προγράμματος Interreg Euro-MED, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της διακυβέρνησης του βιώσιμου τουρισμού σε περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική αξία, μέσω της επανασύνδεσης του τουρισμού και της φύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με μια προσέγγιση βασισμένη στο οικοσύστημα. Το έργο βασίζεται σε επιτυχημένες εμπειρίες σε μεσογειακό και παγκόσμιο επίπεδο για τη δοκιμή λύσεων με σκοπό την αύξηση της ανθεκτικότητας των παράκτιων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου.
Το πενταετές έργο LIFE Phoenix επικεντρώνεται στη διατήρηση και αποκατάσταση των Δασών Φοινίκων ειδών του γένους Phoenix (9370*) στην Κρήτη και την Γκραν Κανάρια. Στόχος είναι η μείωση κινδύνων, όπως ξηρασία και πυρκαγιές, η αποκατάσταση φοινικόδεντρων, ο έλεγχος παρασίτων και ξενικών ειδών, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Το έργο συντονίζει η Gesplan (Ισπανία), με τη συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Κρήτης, της ΕΕΠΦ και άλλων φορέων από Ελλάδα και Ισπανία.
Η ΕΕΠΦ συμμετέχει στο τετραετές έργο “Πρωτόκολλο γεωργικών πρακτικών στην ελαιοκαλλιέργεια νησιωτικών περιοχών” στη Λέσβο και Κρήτη, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014–2020. Στόχος είναι η αποδοτικότερη χρήση αρδευτικού νερού και η μετάβαση σε ανθεκτική γεωργία μέσω ειδικού λογισμικού που θα διαχειρίζεται τα μειωμένα αποθέματα νερού και θα ενισχύει την παραγωγικότητα με ορθές γεωργικές πρακτικές. To έργο συντονίζει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το έργο GenB, διάρκειας 30 μηνών στοχεύει στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση της Γενιάς της Βιοοικονομίας, προωθώντας τη γνώση και την ευαισθητοποίηση για τη βιωσιμότητα, την κυκλικότητα και τη βιοοικονομία. Στόχοι του είναι η συνδημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων, η ευαισθητοποίηση μαθητών για τα οφέλη της κυκλικής βιοοικονομίας, η ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τις βιοεπιστήμες και η ενδυνάμωση των νέων για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες πρακτικές. Το έργο χρηματοδοτείται από το Horizon Europe και συντονίζεται από το APRE (Ιταλία).
Το πενταετές έργο Better Life for Lesser Kestrel in South-East Balkans (LIFE19 NAT/BG/001017), έχει ως στόχο την προστασία του κιρκινεζιού σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Αποσκοπεί στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους, την ενίσχυση νέων αποικιών, την προώθηση αειφόρων γεωργικών πρακτικών και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών προστασίας σε άλλα κράτη και έργα LIFE. Το έργο συντονίζει η Βουλγαρική ΜΚΟ Green Balkans, με τη συμμετοχή της ΕΕΠΦ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το έργο “LIFE PRIMED – LIFE17/NAT/GR/000511,” που συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υλοποιείται σε συνεργασία με ελληνικούς και ιταλικούς φορείς. Στόχος του είναι η προστασία και διαχείριση δύο οικοτόπων προτεραιότητας: των «Μεσογειακών εποχικών λιμνίων» (3170*) και των «Αλλουβιακών δασών» (91Ε0*) στο Δέλτα Νέστου και στην περιοχή Palo Laziale στη Ρώμη. Περιλαμβάνει δράσεις αποκατάστασης λιμνίων, ενίσχυση της αναγέννησης δασών, περίφραξη για προστασία και ενημέρωση για αποφυγή λαθρουλοτομίας.