ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελλάδα κέρδισε την 1η Θέση στο Διεθνή διαγωνισμό του προγράμματος « Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον » με τη μαθήτρια Μαρία Πατρέλη από το Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκαν από το Διεθνές Συντονιστικό Γραφείο του Προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» τα αποτελέσματα του Διεθνούς Διαγωνισμού του Προγράμματος για το έτος 2015. Οι νικητές του διαγωνισμού επιλέχθηκαν από εκπροσώπους από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), το Διεθνές Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Περιβαλλοντικών Οικονομικών (IIEEE), το Ίδρυμα της Εταιρείας Wrigley, την Ένωση Μαθητών YRE (1996), το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) καθώς επίσης και από διεθνείς δημοσιογράφους, συγγραφείς και σκηνοθέτες (LongyearbyenConsulting & Media).

Σημειώθηκαν 3.910 καταχωρήσεις σε εθνικό επίπεδο από 24 χώρες. Από αυτές, η Διεθνής Κριτική Επιτροπή έλαβε 120 συμμετοχές, οι οποίες ήταν οι νικητές σε εθνικό επίπεδο. Οι διεθνείς νικητές επιλέχθηκαν: 7 άρθρα, 6 φωτογραφίες και  7 βίντεο. Η Ελλάδα κέρδισε την 1η θέση στην κατηγορία άρθρου (ηλιακιακή κατηγορία:15- 18 ετών) με τη μαθήτρια Μαρία Πατρέλη και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Χρυσούλα Νένου από το Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Θεσσαλονίκης και το άρθρο με τίτλο “Community Gardens: a Solution for a healthy and profitable Life-Style”.

Το Πρόγραμμα “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”είναι ένα Διεθνές  Δίκτυο Π.Ε. εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Συντονιστικό Φορέα τη Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και Εθνικό Χειριστή την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ),το οποίο δραστηριοποιείται σε 27 χώρες. Τα μέλη του δικτύου εκπονούν σε τοπικό επίπεδο δημοσιογραφικές έρευνες περιβαλλοντικού περιεχομένου. Παράγουν άρθρα και φωτογραφίες, τα οποία απευθύνονται κυρίως στις τοπικές κοινωνίες. Συγχρόνως, παράγουν περιβαλλοντικά άρθρα με διεθνές περιεχόμενο ως αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας τους.

Η Μαρία Πατρέλη από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης βιώνει την οικονομική κρίση όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας της και στο άρθροτης«Κοινοτικοί κήποι, μια λύση για έναν υγιή και αποδοτικό τρόπο ζωής» προτείνει λύσεις. Αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι «…Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί βαθιά σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, ιδίως στα αστικά κέντρα. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και τα προϊόντα διατροφής έχουν γίνει πιο ακριβά από ό, τι στο παρελθόν. Οι άνθρωποι αγωνίζονται για ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό και πειραματίζονται με νέες ιδέες και δημιουργικές δράσεις. Οι Κοινοτικοί κήποι φαίνεται να είναι η νέα τάση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι προσφέρουν όχι μόνο μια οικονομική και οικολογική ανανέωση των πόλεων, αλλά και μία υγιή και ψυχική υποστήριξη στους ανθρώπους, που εμπλέκονται….Έχει παρατηρηθεί ότι κυρίως τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα παράγουν τρόφιμα σε σύγχρονα αστικά κέντρα, με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερο κόστος παραγωγής και μεταφοράς. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που εμπλέκονται φαίνεται να αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι θέλουν να ελέγξουν τι ακριβώς καταναλώνουν. Όταν κοιτάζετε στέγες κτιρίων, δομές παροχής σκιάς πάνω από χώρους στάθμευσης και κήπους, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκτήσουν τα βασικά οργανικά συστατικά για τα τρόφιμα, για να εξοικονομήσουν χρήματα και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην προσωπική πολεοδομία αναδιαμόρφωσης των πόλεων μας. Η αστική γεωργία παρουσιάζεται ως μία από μια σειρά από στρατηγικές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τόσο της κρίσης της παχυσαρκίας/ διαβήτη, καθώς και τα θέματα της πρόσβασης των τροφίμων, την ασφάλεια και την πείνα….»

Το βραβείο της Μαρίας είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους τους νέους ανθρώπους που αγωνίζονται σ’ όλο τον κόσμο για μια καλύτερη και δίκαιη κοινωνία.