Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι η αρχαιότερη Περιβαλλοντική Μ.K.O. εθνικής εμβέλειας, με συνεχή δράση για τη φροντίδα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από το 1951. Έχει ως αποστολή της να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τόσο τους Έλληνες όσο και αυτούς που αγαπούν την Ελλάδα για τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας και να δραστηριοποιείται για την προστασία της. Από την εποχή της ίδρυσής της πρωτοστάτησε στη δημιουργία Εθνικών Δρυμών και στην προστασία απειλουμένων ειδών της πανίδας και χλωρίδας, καθώς και βιοτόπων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπέγραψε για λογαριασμό της Eλλάδας τη Συνθήκη του Ramsar για τους υγροτόπους. Σήμερα, οι δράσεις της επικεντρώνονται σε τέσσερις κύριους άξονες: παρεμβατική προστασία, προγράμματα προστασίας της φύσης, περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Για να επιτελέσει την αποστολή της βασίζεται σε εκτεταμένο δίκτυο επιστημόνων, μελών της και εθελοντών, καθώς και εκπαιδευτικών που μετέχουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επίσης ως εθελοντές.
Η ΕΕΠΦ εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και το Centre Naturopa του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι επίσης μέλος σημαντικών διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών: IUCN, EEB, ECNC, EUCC και άλλων. Συνεργάζεται στενά με άλλες Ελληνικές Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε κοινούς στόχους, καθώς και με φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέσπισε το Βραβείο “Βύρωνα Αντίπα”, που απονέμεται τιμής ένεκεν σε μη κρατικά ή πολιτικά άτομα ή φορείς που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλει αποτελεσματικά, με ανιδιοτέλεια και σε βάθος χρόνου, στην προστασία της Ελληνικής φύσης και γενικότερα του περιβάλλοντος. Για το έργο της έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Ford. Διαχειρίζεται πέντε διεθνή και εθνικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.
Είναι ο εθνικός χειριστής των διεθνών προγραμμάτων περιβαλλοντικής λειτουργίας και ευαισθητοποίησης “Γαλάζιες Σημαίες” και “Green Key“. Το πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”, το πιο αναγνωρισμένο ανά τον κόσμο σήμα περιβαλλοντικής ποιότητας, αφορά την προστασία και περιβαλλοντική διαχείριση των οργανωμένων ακτών και μαρινών της χώρας μας. Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε χειριστές/ιδιοκτήτες σκαφών, οι οποίοι ακολουθούν τον περιβαλλοντικό κώδικα δεοντολογίας.
Ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοίας Ανοιχτής Θαλάσσης (http://www.horc.gr), μέσω των δράσεων του έχει αποδείξει την ευαισθησία που διακρίνει τα στελέχη του στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, την οποίαν θεωρούμε ότι συμμερίζονται εξ ορισμού οι ιστιοπλόοι, κυβερνήτες και πληρώματα των σκαφών του ΠΟΙΑΘ. Η συνεργασία ανάμεσα στον ΠΟΙΑΘ και την ΕΕΠΦ έχει ως στόχο την προβολή και ιδίως τη διάδοση του πνεύματος προστασίας των θαλασσών μας, που μας είναι κοινό.
Πιστεύουμε ότι, παρά τον ειδικό προσανατολισμό, οι δύο ιστορικές οργανώσεις μας μοιράζονται κοινούς, ευγενείς στόχους, οπότε και μαζί μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα θέματα προστασίας της φύσης, σημαντικότατο μέρος της οποίας είναι οι δυστυχώς απειλούμενες θάλασσές μας. Τα μέλη του ΠΟΙΑΘ θα μπορούσαν λ.χ. να ενεργούν ως έγκυροι παρατηρητές των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών που επισκέπτονται και να ενημερώνουν την ΕΕΠΦ ώστε να λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα μέτρα.
Παράλληλα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ΕΕΠΦ για την αύξηση του αριθμού των βραβευμένων μαρινών οι οποίες δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν παραμείνει 9 ενώ οι βραβευμένες ακτές κατατάσσουν την χώρα μας στην δεύτερη θέση παγκοσμίως.
Θα είμαστε στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» με τα σκάφη τους.