Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) γιόρτασε στις 28 Ιουνίου τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, βραβεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για το διεθνές, κεφαλαιώδους σημασίας οικολογικό του έργο. Στη λαμπρή τελετή, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είχε το χαρακτήρα μιας μεγάλης γιορτής υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος, συμμετείχαν εκπρόσωποι της χριστιανικής Εκκλησίας και άλλων δογμάτων, προσωπικότητες από διάφορους χώρους, πολλοί εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

Ομιλητές ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας και βεβαίως, ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ κ. Νίκος Πέτρου και η πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΕΠΦ κ. Αλέξια Νικηφοράκη. Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση ήταν η ομιλία δύο μικρών μαθητών, που ευχαρίστησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις προσπάθειές του να τους εξασφαλίσει έναν βιώσιμο κόσμο και ζήτησαν τη στράτευση όλων στην προστασία της φύσης ώστε να έχουν μέλλον οι επόμενες γενιές. Το βραβείο «Βύρων Αντίπας» με το οποίο βραβεύτηκε ο Παναγιότατος απονέμεται από την ΕΕΠΦ σε πρόσωπα ή Mη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν συμβάλει αποτελεσματικά, διαχρονικά και με ανιδιοτέλεια στην προστασία της ελληνικής φύσης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτισε το ουσιαστικό, «καλλίκαρπο» 60ετές έργο της ΕΕΠΦ και μιλώντας για τις ευθύνες όλων μας απέναντι στο περιβάλλον, τόνισε: «…Tο περιβάλλον και ολόκληρος ο φυσικός κόσμος, έμβιος και μη, είναι έργον του Θεού “καλόν λίαν”, ο δε άνθρωπος, ο βασιλεύς της Δημιουργίας, αφού έλαβε παρά του Δημιουργού εντολήν “εργάζεσθαι και φυλάττειν” τον εγκόσμιον Παράδεισον, εις τον οποίον αρχικώς ετοποθετήθη, χρεωστεί και σήμερον, και εις το μέλλον, να εργάζεται και να διαφυλάσση τον περιβάλλοντα ημάς φυσικόν κόσμον, κατάλληλον διά να ζη εντός αυτού, τόσον ο ίδιος και τα λοιπά έμβια όντα όσο και αι επόμεναι γενεαί των ανθρώπων και των λοιπών εμβίων όντων, ήτοι κόσμον καθαρόν, υγιεινόν, παραγωγικόν, αειφόρον και ωραίον».

Ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι ο κ.κ. Βαρθολομαίος «είναι ο πρώτος Πατριάρχης που ανέλαβε να συμφιλιώσει δύο ιστορικά ανταγωνιστικούς κόσμους, την Πίστη και την Επιστήμη, στο όνομα ενός υπέρτατου σκοπού: τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, φέρνοντας σε επαφή και ευλογώντας τη συνεργασία εκατοντάδων επιστημόνων και θρησκευτικών ηγετών διαφορετικών δογμάτων». Παράλληλα, συνεχάρη την ΕΕΠΦ για τα 60 χρόνια αδιάλειπτης δράσης της, υπογραμμίζοντας ότι ήταν η πρώτη περιβαλλοντική, μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, «σε μια εποχή όπου ακόμα και η καταχώρηση της έννοιας της “οικολογίας” στα λεξικά ήταν ελλιπής».

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η ΕΕΠΦ «υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του οικολογικού κινήματος, όταν ακόμη ο στοχασμός και η δράση για το περιβάλλον αποτελούσε στη χώρα μας δραστηριότητα εν πολλοίς ακατανόητη, ενδεχομένως εξεζητημένη και, πάντως, μοναχική». Μιλώντας για τον υψηλό καλεσμένο, ο Δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «ανήκει σε εκείνους που ανοίγουν νέους δρόμους, περπατώντας τους οι ίδιοι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντιμετωπίζει, εν τέλει, την κρίση του περιβάλλοντος ως την κρίση ενός αναπτυξιακού προτύπου. Κρίση ενός ολόκληρου πολιτισμού, που αποδεικνύει την παρακμή και την αποτυχία του στα κατεστραμμένα δάση του Αμαζονίου, στη ρύπανση της Μαύρης Θάλασσας, στους πάγους της Αρκτικής που λιώνουν, στο πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα». Παράλληλα, μίλησε για την Αθήνα, λέγοντας «ότι δεν μπορεί να είναι η μεγαλούπολη με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, που καταναλώνει την πιο βρώμικη κιλοβατώρα στην Ευρώπη και δεν ξέρει τι να κάνει τα απορρίμματά της» και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη της πόλης μας θα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη ή δεν θα υπάρξει ποτέ. Και εργαζόμαστε γι’ αυτήν».

Ο κ. Τσάλτας αναφέρθηκε στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που ανέδειξε ο «Πράσινος Πατριάρχης», αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως τα Διεθνή εν πλω Συμπόσια στη Μαύρη Θάλασσα, τον Δούναβη, την Αδριατική, τον Αμαζόνιο, την Αρκτική, τον Μισισιπή κ.α., στα οποία εξετάσθηκαν θέματα όπως: η θαλάσσια ρύπανση και η ρύπανση των ποταμών, η αποψίλωση των δασών, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η εισαγωγή μεταλλαγμένων οργανισμών, η κλιματική αλλαγή και η τήξη των πάγων κ.ά.

Στο πλούσιο περιβαλλοντικό έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ κ. Ν. Πέτρου, ενώ παράλληλα, κάνοντας τον απολογισμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρίας επεσήμανε τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας: π.χ. τη δραματική μείωση των αλιευμάτων, τα κενά στην προστασία των περιοχών NATURA 2000, αφού προστατεύεται μόνο το 70% από αυτές, την πλημμελή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, την ελλιπή ενημέρωση του κοινού κ.ά.

Τέλος, η κ. Νικηφοράκη μίλησε για τα πέντε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, που προσφέρει η ΕΕΠΦ στην εκπαιδευτική κοινότητα. «Το 2010-2011 συμμετείχαν 1.600 σχολεία», είπε η κ. Νικηφοράκη, επισημαίνοντας: «Στόχος είναι το σχολείο να αποτελέσει κύτταρο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και τα σημερινά παιδιά να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες του αύριο».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος, ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός και άλλοι ανώτεροι Ορθόδοξοι κληρικοί, ο Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών κ. Νικόλαος Φώσκολος, ο Αιδεσιμότατος Malcolm Bradshaw της Αγγλικανικής Επισκοπής Αθηνών και ο Ραβίνος Μιζάν Ισαάκ. Από τον πολιτικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέστησαν ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης και ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα κ. Χασάν Γκογκούς, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Θεόδωρος Κουκούλης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Ψυχικού κ. Βύρων Σαμαρόπουλος. Ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες παρευρέθησαν επίσης, ο τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Γρηγόρης Σκαλκέας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δημήτριος Βλαστός, ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, η κ. Δέσποινα Μόσχου-Φαφαλιού. Παρόντες ήταν επίσης οι επικεφαλής και μέλη άλλων Περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Εταιρίας Πρεσπών κ. Θύμιος, Παπαγιάννης, ο Διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτριος Καραβέλλας, ο ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Κώστας Καρράς και ο Πρόεδρός της κ. Γιάννης Μιχαήλ, η Διευθύντρια του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ κ. Ρένα Κουμάντου κ.ά.