Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Διαχειριστών ακτών και μαρινών του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη αίθουσα του ξενοδοχείου Electra Palace στην Πλάκα και συμμετείχαν 70 διαχειριστές ακτών και μαρινών, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι ξενοδοχείων. Επίσης παρευρέθηκαν πολλά από τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων, καθώς και αρκετοί εθελοντές-επιθεωρητές.
Κυριότερα σημεία των εισηγήσεων ήταν η πληρέστερη ενημέρωση των διαχειριστών σχετικά με τις απαιτήσεις του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» και η ανταλλαγή εμπειριών των διαχειριστών, σχετικών με τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του Προγράμματος.
Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τα στελέχη της ΕΕΠΦ, Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, Θοδωρή Κακαρνιά και Χριστίνα Θεοδωρίκα.
Η Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά παρουσίασε τα αποτελέσματα της ετήσιας συνάντησης Εθνικών Χειριστών του Προγράμματος που πραγματοποιήθηκε φέτος με επιτυχία στην Antalya της Τουρκίας.
Ακολούθησε παρουσίαση από τον Θοδωρή Κακαρνιά για τους Πίνακες Ανακοινώσεων και όλες τι απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνουν. Τέλος, η Χριστίνα Θεοδωρίκα αναφέρθηκε στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων.
Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον κύριο Νικόλαο Θεοδωρίδη και την κυρία Μαίρη Παπαδάτου-Πλέσσα, διαχειριστές βραβευμένων επί σειρά ετών ακτών, για την εμπειρία της εφαρμογής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους και τις προσπάθειες διατήρησης του υψηλού επιπέδου ποιότητας σε αυτές.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρουσίαση από την κυρία Διονυσία Παπαδοπούλου, εθελόντρια-διεθνή επιθεωρήτρια του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», η οποία αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές για το Πρόγραμμα δραστηριότητες αειφόρου ανάπτυξης.
Η κυρία Παπαδοπούλου τόνισε και εξήγησε τη διαφορά μεταξύ των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων και των περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ακόμα έδωσε πολλά παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων. Ακολούθησε εισήγηση από τον κύριο Ευάγγελο Τσοσκούνογλου, ο οποίος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες για το Περιβάλλον των ξενοδοχείων του ομίλου Sunwing, που συμμετέχουν για πολλά χρόνια με επιτυχία στο Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».
Ως τελευταία και πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση, η κυρία Αλίκη Βαβούρη, Συντονίστρια του Προγράμματος μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την πορεία διαχείρισης του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» τα 16 χρόνια λειτουργίας του στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση παραδόθηκαν πιστοποιητικά, που απεστάλησαν από το Διεθνές Συντονιστικό Γραφείο, σε 105 ακτές και μια μαρίνα, για τη συνεχή βράβευση τους με τη «Γαλάζια Σημαία» επί μια δεκαπενταετία.
Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία τα στελέχη της ΕΕΠΦ απάντησαν σε ερωτήματα των παρευρισκομένων. Δεν απουσίασαν και τα παράπονα από διαχειριστές για την αφαίρεση της «Γαλάζιας Σημαίας» από ορισμένες παραλίες.
Στο σημείο αυτό τονίστηκε για μια ακόμα φορά ότι η «Γαλάζια Σημαία» δεν συμβολίζει μονάχα την καλή ποιότητα των νερών και την καθαρή ακτή αλλά και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Σίγουρα η ποιότητα νερών κολύμβησης και η καθαριότητα είναι από τα σημαντικότερα κριτήρια του Προγράμματος, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» έχει 29 κριτήρια, που όλα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του Προγράμματος, οπότε και στόχος όλων μας πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση όλων σε αυτό το θέμα.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον χορηγό του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ελλάδα, την ALPHA BANK, η ηγεσία της οποίας πίστεψε στην αξία και τη χρησιμότητά του και το ενέταξε στο πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.