Η 13η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην πρόληψη των Φυσικών Καταστροφών.

Οι μνήμες από πρόσφατες καταστροφές είναι νωπές, όπως οι φετινοί θάνατοι κατά τη διάρκεια καταιγίδας στη Χαλκιδική, η πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι το 2018, οι πλημμύρες στην Μάνδρα, αλλά και η μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα το 2017, που δεν πήρε ανθρώπινες ζωές αλλά λάβωσε το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού. 

Η Παγκόσμια Ημέρα έχει θεσπιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη για να ενθαρρύνει κυβερνήσεις και πολίτες να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και να μειώσουν τις πιθανές απώλειες σε ζωές και περιουσίες. Η μελέτη (1) των Ηνωμένων Εθνών για τις φυσικές καταστροφές της τελευταίας 20-ετίας έδειξε ότι οι περισσότερες απώλειες ανθρώπινης ζωής παγκοσμίως οφείλονται σε γεωφυσικές καταστροφές (σεισμοί), και σε μετεωρολογικές καταστροφές (καταιγίδες και πλημμύρες). Ωστόσο, ο αριθμός των οικονομικών ζημιών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων έχει παρουσιάσει αύξηση 151% αυτό το χρονικό διάστημα, υπενθυμίζοντας διαρκώς το κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής. 

Στην χώρα μας, που έχει γενικά ευνοϊκές κλιματικές και γεωφυσικές συνθήκες, οι συνηθέστερες απειλές είναι οι σεισμοί, οι δασικές πυρκαγιές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία, αποτελεί ζητούμενο η προετοιμασία της κοινωνίας για την ελαχιστοποίηση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες αλλά και στο ίδιο το φυσικό περιβάλλον.  

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) εδώ και δύο χρόνια, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε τα Κύθηρα, έχει δραστηριοποιηθεί στο νησί σε συνεργασία με πολλούς τοπικούς φορείς. Στόχος του προγράμματος «Το ταξίδι για την αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε» είναι η αποκατάσταση των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον και η κινητοποίηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο το έργο «Καινοτόμα δράση για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στα Κύθηρα με την κινητοποίηση και συνεργασία του πληθυσμού πιλοτικά σε 3 οικισμούς» (2), στοχεύει στην θωράκιση των κοινοτήτων απέναντι σε μελλοντικές πυρκαγιές που μπορεί να απειλήσουν οικισμούς και μεμονωμένες κατοικίες. 

Επιπλέον, η ΕΕΠΦ συνεχίζοντας την παράδοσή της να καλεί ομιλητές για θέματα φυσικού περιβάλλοντος, έχει την τιμή να φιλοξενήσει στις 14 Οκτωβρίου τον Δρ. Μιλτιάδη Αθανασίου ο οποίος θα μιλήσει για το πολύ επίκαιρο θέμα «Δασικές Πυρκαγιές: Η απειλή, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η προστασία των πολιτών» (3). Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συλλόγων των Αθηναίων, Κέκροπος 10, Πλάκα.

Η προετοιμασία δεν μπορεί να εκμηδενίσει τελείως τον κίνδυνο, μπορεί όμως να δώσει ανθεκτικότητα στην κοινωνία και το περιβάλλον έναντι των φυσικών καταστροφών που πάντα θα υπάρχουν.

(1) Economic losses, poverty & disasters: 1998-2017 (2018), αναφορά του United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR), διαθέσιμη εδώ:https://www.unisdr.org/files/61119_credeconomiclosses.pdf
(2) Το έργο έχει διάρκεια 18 μηνών και προϋπολογισμό 50.000€ με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες δράσεις με τους Πολίτες», και πραγματοποιείται μαζί με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
(3) Η ομιλία του Δρ. Μ. Αθανασίου με θέμα «Δασικές Πυρκαγιές: Η απειλή, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η προστασία των πολιτών» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14/10/2019 στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συλλόγων των Αθηναίων, Κέκροπος 10, Πλάκα. Είσοδος ελεύθερη.