Η 22η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γης, που φέτος την γιορτάσαμε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες με μεγάλη πίεση στη δημόσια υγεία και την κοινωνία, ενώ ο πλανήτης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει συνεχιζόμενη οικολογική κρίση.

Κι όμως, αυτές τις μέρες μας έχει έλθει μία ευχάριστη είδηση από τα νησιά της άγονης γραμμής, τα Κύθηρα. Εδώ η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης μαζί με το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, υλοποιούν εδώ και 2,5 χρόνια ένα πολυεπίπεδο Πρόγραμμα για την Αναγέννηση του Νησιού μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017. Μία από τις δράσεις του Προγράμματος, η οποία υλοποιείται με χρηματοδότηση Β. Βαρδινογιάννη στη μνήμη Ανδρ. Έρσελμαν, είναι η αποκατάσταση του κεδροδάσους (άρκευθος η φοινικική), ένα δάσος που δύσκολα αναπαράγεται μετά από πυρκαγιές,

Πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες από τον υπεύθυνο Γεωτέχνη του Προγράμματος, ότι επιτέλους οι σπόροι του κέδρου βλάστησαν!

Ενάμιση χρόνο πριν εθελοντές μάζεψαν 63 κιλά καρπούς από τους κέδρους που είχαν σωθεί γύρω από τις καμένες περιοχές των Κυθήρων. Ακολούθησε πολύ σκληρή δουλειά: η εξαγωγή των σπερμάτων από τους ραγοστρόβιλους – τους καρπούς του κέδρου – είναι μία επίπονη διαδικασία που περιλαμβάνει εμβάπτιση σε νερό, τρίψιμο, και ξήρανση. Ακολουθείται από προμεταχείρηση των σπερμάτων για να διακοπεί ο λήθαργος τους (υγρή-ψυχρή στρωμάτωση), μέσα σε ψυγείο. Τέλος, η σπορά στο φυτώριο γίνεται με συγκεκριμένες διαδικασίες και συνθήκες σύμφωνα με το Εργαστήριο Φύτρωσης Σπερμάτων του ΙΜΔΟ.

Πριν από λίγες μέρες, και μετά από πάνω από ενάμιση χρόνο δουλειάς και προσμονής. εμφανίστηκαν τα πρώτα 500 καινούργια κεδράκια, έτοιμα να ξεκινήσουν την νέα τους ζωή!

Εκτιμάται ότι σε 20 περίπου μήνες τα σημερινά αρτίφυτρα θα έχουν αποκτήσει το κατάλληλο μέγεθος για να μεταφερθούν και να μεταφυτευθούν στον τελικό τους προορισμό που είναι η καμένη έκταση στην τοποθεσία Καλάμι στη δυτική ακτή των Κυθήρων.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης μας υπενθυμίζει ότι είμαστε οργανικό μέρος του πλανήτη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, άνθρωπος και φύση μαζί, για την αρμονική συνύπαρξή μας.