Γιορτάζοντας σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, μοιραζόμαστε μαζί σας ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Πράσινες Ιστορίες» της ΕΡΤ3 με θέμα τη λίμνη Κερκίνη, και με ξεναγό το Νίκο Πέτρου, Πρόεδρο της ΕΕΠΦ.

Λίγα λόγια για την Κερκίνη, την ιστορία της και την σημασία της:
Στη σκιά του όρους Μπέλες, 35 χιλιόμετρα δυτικά από τις Σέρρες, απλώνεται η τεχνητή λίμνη Κερκίνη.

Δημιουργήθηκε το 1932 στο πλαίσιο των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων στη Μακεδονία. Το 1982 κατασκευάστηκε στον Στρυμόνα, κύριο τροφοδότη της λίμνης, ένα νέο φράγμα και η λίμνη πήρε τη σημερινή της μορφή.

Παρά τις μεγάλες ανθρώπινες παρεμβάσεις μεταξύ 1930 και 1982, η διατήρηση υπολειμμάτων των υγροτόπων που προϋπήρχαν εκεί -ιδιαίτερα του παραποτάμιου δάσους- η παρουσία μεγάλων, δασωμένων ορεινών όγκων σε μικρή απόσταση, η συνεχής ανανέωση των υδάτων της και το ιδιότυπο υδρολογικό καθεστώς με τη μεγάλη εποχιακή διακύμανση της στάθμης επέτρεψαν σημαντική ανάκαμψη της άγριας ζωής. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη μικτή αναπαραγωγική αποικία υδρόβιων πουλιών της Ελλάδας, με πολλές χιλιάδες φωλιές από 12 είδη.  
Έκτοτε, η συνεχιζόμενη αύξηση της μέγιστης στάθμης του νερού λόγω των αρδευτικών αναγκών που μεγάλωναν και η παρατεταμένη διάρκεια πλημμυρισμού του δάσους που εμπόδιζε τη φυσική αναγέννηση οδήγησαν σε δραματική υποβάθμιση του δάσους και μείωση των αναπαραγόμενων ειδών και πληθυσμών.

Παρ’ όλα αυτά, η Κερκίνη κατατάσσεται ανάμεσα στους σημαντικότερους υγρότοπους της χώρας μας και συγκαταλέγεται στον κατάλογο της Σύμβασης Pαμσάρ. Φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων της χώρας, και είναι πολύ σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός και τόπος διαχείμασης για τα μεταναστευτικά πουλιά, μεταξύ τους σημαντικά είδη όπως η νανόχηνα και ο γερανός.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 είδη πουλιών, 36 είδη ερπετών και αμφιβίων, πολλά θηλαστικά μεταξύ των οποίων η βίδρα, ο λύκος και το τσακάλι, περισσότερα από 30 είδη ψαριών στο υδάτινο σύστημα Κερκίνης-Στρυμόνα και τεράστια ποικιλία ειδών χλωρίδας.