Το έργο «Καινοτόμα Δράση για την πρόληψη των πυρκαγιών στα Κύθηρα», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ΜΕΤΡΟ: “Καινοτόμες δράσεις με τους Πολίτες” υλοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Το έργο, αρχικής διάρκειας 18 μηνών, λόγω των περιορισμών της Covid-19 έλαβε παράταση, και ξεκίνησε τον Απρίλιο 2019 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2021.
Το έργο είχε σκοπό την στοχευμένη ενημέρωση και κινητοποίηση του πληθυσμού των Κυθήρων για τις δασικές πυρκαγιές. Στόχοι ήταν: η καλύτερη πρόληψη και η μείωση της πιθανότητας καταστροφών σε οικίες και οικισμούς, μέσω της συμβολής στον ευρύτερο αντιπυρικό σχεδιασμό του νησιού και μίας πιλοτικής εφαρμογής τοπικών δράσεων σε τρεις επιλεγμένες περιοχές-οικισμούς του νησιού.
Η έμφαση και το καινοτόμο στοιχείο του έργου ήταν η διάδραση με τους κατοίκους, και η συνεισφορά τους με ιδέες (όπως η αναγνώριση των δικών τους προβλημάτων και των κινδύνων που αυτοί αντιμετωπίζουν) και με πρακτικές δράσεις πρόληψης, με την συμβολή ειδικών στις πυρκαγιές επιστημόνων της ΕΕΠΦ και του ΙΜΔΟ που είχαν συχνή επιτόπια παρουσία στο νησί.
Επιδιώχθηκε η πρόληψη να γίνει «ιδιοκτησία», ή κτήμα, μέρους των κατοίκων που συνεχίζουν τις δράσεις και μετά την ολοκλήρωση του έργου. Ήταν απαραίτητο οι δράσεις του έργου να πραγματοποιηθούν στην συγκεκριμένη περίοδο καθώς ήταν ακόμη νωπή η ανάμνηση της μεγάλης πυρκαγιάς των Κυθήρων του Αυγούστου 2017 και το «παράθυρο ευκαιρίας» κατά το οποίο υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και προσοχή, ήταν ανοικτό.
Το έργο «Καινοτόμα Δράση για την πρόληψη των πυρκαγιών στα Κύθηρα», εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα της ΕΕΠΦ «Το ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων συνεχίζεται», ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του νησιού ύστερα από την πυρκαγιά του 2017, που υλοποίησε η ΕΕΠΦ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
Φωτογραφίες της δράσης
Βίντεο απο την δράση μας
Οι δράσεις του προγράμματος περιελάμβαναν: εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, καθαρισμούς ακτών και βυθού, καθαρισμό της ρεματιάς του Μυλοποτάμου, σημειακές δενδροφυτεύσεις, συγκέντρωση και επεξεργασία σπόρων κέδρου (φοινικικής αρκεύθου) καθώς και την εμπλοκή της σχολικής κοινότητας μέσα από μαθητικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής για την πρόληψη πυρκαγιών. Σε όλες τις δράσεις συμμετείχαν ενεργά η τοπική κοινωνία, η μαθητική κοινότητα και πολλοί άλλοι φορείς.