Η ΕΕΠΦ συμμετέχει στο έργο NaTour4CChange, στα πλαίσια της αποστολής 4 – “Ενίσχυση του Βιώσιμου Τουρισμού”  (Mission 4- “Enhancing Sustainable Tourism”) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Euro-MED. Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση της διακυβέρνησης του βιώσιμου τουρισμού σε περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική αξία, μέσω της επανασύνδεσης του τουρισμού και της φύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με μια προσέγγιση βασισμένη στο οικοσύστημα. Το NaTour4CChange βασίζεται σε επιτυχημένες πρκτικές σε μεσογειακό και παγκόσμιο επίπεδο και την εφαρμογή λύσεων βασισμένων στη φύση (natubre-based solutions) για την βελτίωση της ανθεκτικότητας αλλά και την προσαρμογή των παράκτιων προορισμών της Μεσογείου στην κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, οι στόχοι του έργου είναι:

  • Η Βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των παράκτιων μεσογειακών προορισμών
  • Η ενίσχυση των δυνατοτήτων των περιφερειών στη διακυβέρνηση του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο
  • Η χρήση και αξιολόγηση στοχευμένων προσεγγίσεων βασισμένων στο οικοσύστημα
  • Αξιοποίηση του διττού ρόλου της φύσης ως:
  1. πόλος έλξης τουρισμού
  2. μέσον ενίσχυσης της την ανθεκτικότητα των προορισμών.

Το έργο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Τουρισμού (Institute za Tourism, IFT) στην Κροατία ενώ συμμετέχουν συνολικά 10 εταίροι από 6 χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης (Ελλάδα), η Αυτόνομη Περιφέρεια Ανδαλουσίας (Ισπανία), η Αυτόνομη Περιφέρεια Σαρδηνίας (Ιταλία), η περιφέρεια Natura-Jadera (Κροατία), η περιφέρεια Neretva-Canton (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), η Διεθνής Ένωση για την Προαστία της Φύσης IUCN-Med (Ισπανία), η CPMR (Γαλλία), η Plan Bleu (Γαλλία) και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ελλάδα), αλλά και 18 συνεργαζόμενοι εταίροι. Στο έργο περιλαμβάνονται επίσης 6 πιλοτικές περιοχές σε 6 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Βοσνί-Ερζεγοβίνη). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 3.000.000 ευρώ (80% χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά κονδύλαι του Προγράμματος Interreg) και η αναμενόμενη διάρκειά του είναι 33 μήνες.

Στα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου περιλαβάνονται:

  • Περιφερειακές Στρατηγικές (Regional Strategies) για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για τον τομέα του Παράκτιου Τουρισμού
  • Σχέδια Κλιματικής Δράσης Προορισμών (Climate Action Plans) για τον τομέα του Παράκτιου Τουρισμού
  • Αναφορά Κεφαλαιοποίησης με περιγραφή της συνολικής προσέγγισης για το σχεδιασμό της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του τουριστικού τομέα στην κλιματικής αλλαγή
  • Αναφορές για την δοκιμή των λύσεων βασισμένων στη φύση στους πιλοτικούς προορισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου¨https://natour4cchange.interreg-euro-med.eu/

“Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της χορηγούσας αρχής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι’ αυτές.”