Ο κύριος στόχος του MONALISA είναι η αναγνώριση και προώθηση καινοτόμων και προσαρμοσμένων λύσεων για την πρόληψη και την αντιστροφή της υποβάθμισης και ερημοποίησης εδαφών (LDD), αναδεικνύοντας παράλληλα την κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική τους αποτελεσματικότητα. Το MONALISA θα εφαρμόσει μια διεπιστημονική προσέγγιση που ενσωματώνει επιστημονική και τοπική γνώση, προερχόμενη από νεοσύστατους και εδραιωμένους χώρους κοινωνικής μάθησης με τη συμμετοχή πολυτομεακών ενδιαφερόμενων μερών και διεπιστημονικών ερευνητών.

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε έξι μεσογειακές περιοχές μελέτης (case studies, CS), που καλύπτουν διαφορετικά επίπεδα ξηρασίας σε πέντε χώρες (Ευρωπαϊκές: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα· μη Ευρωπαϊκές: Τυνησία και Παλαιστίνη). Στις περιοχές αυτές, θα αξιολογηθούν και θα κλιμακωθούν οι εξής λύσεις για την πρόληψη και αποκατάσταση της LDD:
(i) καινοτόμα συστήματα βόσκησης (π.χ. προσαρμοστικά συστήματα βόσκησης πολλαπλών paddock) ,(ii) λύσεις που βασίζονται σε μικροοργανισμούς (π.χ. βιολιπάσματα και συμβιωτικά ριζόβια που δεσμεύουν άζωτο), (iii) πρακτικές συντηρητικής γεωργίας (π.χ. καλλιέργειες κάλυψης και ελάχιστη άροση), (iv) πρακτικές οικολογικής αποκατάστασης (π.χ. συλλογή και σπορά υπολειμμάτων φυτικών υλικών σε προστατευμένα λιβάδια, πράσινες υποδομές), (v) τεχνικές συλλογής νερού, και (vi) επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων στη γεωργία.

Ένα από τα βασικά αποτελέσματα του MONALISA θα είναι ένα πολυμορφικό, πρακτικά προσανατολισμένο Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (Decision Support System), το οποίο θα αποτελείται από διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές που θα αξιοποιούν καινοτόμα δεδομένα και τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων της τηλεπισκόπησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το MONALISA θα επικεντρωθεί σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες με (και όχι μόνο για) τα ενδιαφερόμενα μέρη, λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση κόστους-οφέλους και την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ο κύριος στόχος είναι η προώθηση και υιοθέτηση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων για την LDD, συμβάλλοντας παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη των ξηρών περιοχών της Ευρώπης και της Μεσογείου.

To έργο διάρκειας 4 ετών συντονίζει το Πανεπιστήμιο του Σάσαρι (Ιταλία) και εκτός από την ΕΕΠφ συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Σαπιένζα, το Ινστιτούτο ISPRA, το CNR, το Ίδρυμα MEDES, η οργάνωση WeWorld, ο συνεταιρισμός CoopArb και το Εθνικό Πάρκο Alta Murgia από την Ιταλία, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ε.Κ.Ε.Τ.Α από την Ελλάδα, το κέντρο CREAF, η εταιρία Agricolus και η Ένωση ADROCHES από την Ισπανία, το CIHEAM και το DNI  από τη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο του ΑARHUS από τη Δανία, το Ινστιτούτο IRA από την Τυνησία, το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου από τη Ρουμανία και η InoSens από τη Σερβία.