Αραχαμήτα

περίληψη

Η περιοχή της Μεταμόρφωσης έχει ημιορεινό χαρακτήρα και βρίσκεται εντός των ορίων του Δημοτικού Διαμερίσματος Αραχαμητών του Δήμου Βαλτετσίου. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο αγρόκτημα – άλσος, μοναδικό στο είδος του στην Αρκαδία. Ορόσημο στην ιστορία του κτήματος της Μεταμόρφωσης ήταν οι πυρκαγιές του 2007 που έπληξαν την περιοχή. Η ΕΕΠΦ στήριξε την προσπάθεια των κατοίκων για την αποκατάσταση του, συνεισφέροντας στη βελτίωση και συντήρηση ορισμένων υποδομών του κτήματος.

χορηγός

Περιγραφή

Η περιοχή της Μεταμόρφωσης έχει ημιορεινό χαρακτήρα (803μ. υψόμετρο) και βρίσκεται εντός των ορίων του Δημοτικού Διαμερίσματος Αραχαμητών του Δήμου Βαλτετσίου. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο αγρόκτημα – άλσος, μοναδικό στο είδος του στην Αρκαδία. Η Μεταμόρφωση ανήκει στην ιδιοκτησία του Συλλόγου Αραχαμιτιωτών, που μέλη του είναι οι απανταχού Αραχαμιτιώτες.

Το αγρόκτημα – άλσος (έκτασης 400 στρεμμάτων περίπου) άρχισε να δημιουργείται το 1929, με την ίδρυση του Συλλόγου Αραχαμιτιωτών «Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος», που σκοπός του ήταν η δενδροφύτευση της περιοχής γύρω από την εκκλησία και η διάδοση της δενδροκαλλιέργειας στην Αραχαμίτα και τα γύρω χωριά. Η εκκλησία και τα γύρω χωράφια που ανήκαν σε διάφορους ιδιοκτήτες δωρήθηκαν στο σύλλογο, συνενώθηκαν και περιφράχτηκαν. Στη συνέχεια αγοράστηκαν τα αναγκαία εργαλεία και άρχισε η δενδροφύτευση. Με την πάροδο των χρόνων, διευρύνθηκε ο κοινωνικός χαρακτήρας του Αγροκτήματος και εξυπηρετεί ένα σύνολο κοινωνικών αναγκών όπως ο αθλητισμός, ο τουρισμός, η αναψυχή και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ορόσημο στην ιστορία του κτήματος της Μεταμόρφωσης ήταν οι πυρκαγιές του 2007 που έπληξαν την περιοχή. Η φωτιά κατέκαψε μεγάλο μέρος του κτήματος παρά τις προσπάθειες των κατοίκων, που με αυτοθυσία κατάφεραν να μην καταστραφεί ολοσχερώς ο κόπος και η κληρονομιά τους. Παρά την αρχική απογοήτευση και απελπισία αποφασίστηκε σε συνέλευση του χωριού στις 8 Σεπτεμβρίου του 2007 η με κάθε τρόπο στήριξη του Συλλόγου. Φάνηκε η επιθυμία ντόπιων και ξενιτεμένων για την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού τοπίου όλης της περιοχής και η επιθυμία διαφύλαξης αυτής της αξιόλογης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ΕΕΠΦ πλαισίωσε την πρωτοβουλία των κατοίκων και υποστήριξε την προσπάθειά τους, συνεισφέροντας στη βελτίωση και συντήρηση ορισμένων υποδομών του κτήματος.  Αξιοποιώντας μέρος των χρημάτων που είχαν προσφερθεί εις μνήμην της Μυρτώς Απέργη, συνέβαλε:

  • στην επισκευή και αγορά δεξαμενών και άλλων βοηθητικών μέσων που απαιτούνται για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων του αγροκτήματος.
  • στο σχεδιασμό ενός ευρύτερου σχεδίου αποκατάστασης των λειτουργιών και των αξιών του Αγροκτήματος.
  • στη διενέργεια σημειακών φυτεύσεων με στόχο την ενίσχυση της ποικιλότητας και την αποκατάσταση των εκτάσεων που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2007.

Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού και ολοκληρωμένου προγραμματισμού της ΕΕΠΦ για την ανάδειξη και διαχείριση του Πάρκου Μεταμόρφωσης Αραχαμιτιωτών, με στόχο τη δημιουργία ενός επιστημονικά σχεδιασμένου δενδρώνα στα πρότυπα ενός arboretum. Ο συνολικός σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής (γεωμορφολογία, προσανατολισμό, κλίμα, υψόμετρο, σύσταση του εδάφους, βλάστηση και ειδικά κοινωνικά χαρακτηριστικά). Επιπλέον, εξαιτίας της έλλειψης στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου ενός ανοιχτού φυσικού πάρκου κατάλληλου για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αναψυχή, προτείνεται η προσθήκη ή δημιουργία υποδομών, όπως κέντρο ενημέρωσης, χώροι αναψυχής, καθώς και δίκτυο μονοπατιών, ποδηλατόδρομων και παρατηρητηρίων.

Τα παραπάνω επιμέρους έργα και δράσεις περιλαμβάνουν:

  • Φυτεύσεις με 50 ιθαγενή δασικά είδη σε έκταση περίπου 150 στρεμμάτων που είχε πληγεί από τις πυρκαγιές του 2007.
  • Πραγματοποίηση ήπιων έργων αποτροπής της διάβρωσης του εδάφους.
  • Φύτευση οπορωφόρων δέντρων σε μία έκταση περίπου 100 στρεμμάτων. Προτιμώνται τοπικές ποικιλίες, όπως η αρκαδική ποικιλία μήλων «Πιλάφα».
  • Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.
  • Παραγωγή φυλλαδίου με πληροφορίες για το Αγρόκτημα, τις λειτουργίες του και τα είδη τα οποία μπορεί κανείς να βρει σε αυτό.