Ομιλίες

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
έχει την τιμή να προσκαλέσει τα μέλη και τους φίλους της
στη Διαδικτυακή Ομιλία του Χαριτάκη Παπαϊωάννου, με τίτλο:

«Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, Παγκόσμιο Γεωπάρκο ΟΥΝΕΣΚΟ»

τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, στις 7 μ.μ.
Η Ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω YouTube
από το κανάλι της ΕΕΠΦ www.youtube.com/user/eepfgr
Στο τέλος της ομιλίας θα απαντηθούν ερωτήσεις που θα υποβληθούν μέσω chat.

Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου στους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας. Στο χώρο κυριαρχούν τα φαράγγια του Βίκου και του Αώου, τα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου και κυρίως η Τύμφη και ο Σμόλικας, καθώς και οι ποταμοί Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος. Το μεγαλύτερο τμήμα του Γεωπάρκου συμπίπτει γεωγραφικά με τον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου. Η γεωλογική του ιστορία αρχίζει πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα συναντούμε σ΄ αυτό 51 σημαντικούς Γεωτόπους, αντιπροσωπευτικούς μάρτυρες των γεγονότων της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής.
Στο Γεωπάρκο, με πλούσια και πυκνά δάση, θαμνώνες, υποαλπικά λιβάδια, έντονα βραχώδεις περιοχές και δύο Δρακόλιμνες, φύονται 2.000 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια και αρκετά ενδημικά είδη. Η άγρια πανίδα είναι πλούσια και αξιόλογη με χαρακτηριστικούς αντιπροσώπους το αγριόγιδο, την αρκούδα, τον λύκο, τη βίδρα, τον χρυσαετό και τον ασπροπάρη.
Το Γεωπάρκο παρουσιάζει και μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον με αναρίθμητα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων και πολλά αξιόλογα αρχιτεκτονικά κτίσματα, ενώ 34 οικισμοί του έχουν χαρακτηριστεί «παραδοσιακοί». Μοναστήρια και θαυμάσια πέτρινα γεφύρια αφθονούν στην περιοχή. Με τόσα σημεία ενδιαφέροντος το Ζαγόρι και το Πάρκο έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και σήμερα προωθούνται δραστηριότητες όπως οικολογική και αθλητική πεζοπορία, ράφτινγκ, αναρρίχηση, ορεινό τρέξιμο, όπως και επίσης γεω-τουρισμός.

Ο Χαριτάκης Παπαϊωάννου είναι Βιολόγος (Conservation Biology) και Ιχθυολόγος. Ως στέλεχος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. έχει συμμετάσχει σε προγράμματα και μελέτες για την ανάπτυξη, τη προστασία, την  προβολή και ανάδειξη της Ηπείρου, σε ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, μελέτες προώθησης του εναλλακτικού-πεζοπορικού τουρισμού (EpirusTrail) και σε διακρατικά προγράμματα στη διασυνοριακή ζώνη Ελλάδας- Αλβανίας. Τα τελευταία 12 χρόνια είναι συντονιστής του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.
Παράλληλα, δραστηριοποιείται σε θέματα διατήρησης της φύσης και ως ερευνητής σε θέματα κυρίως για το αγριόγιδο των Βαλκανίων, αλλά και για την αρκούδα, τον ασπροπάρη, τα αμφίβια κ.α. Έχει ασχοληθεί με το συνδυασμό της ερμηνείας της φυσικής, γεωλογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόσφατα συνέταξε το 1ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το αγριόγιδο των Βαλκανίων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος για ένα δίκτυο ανθρώπων της υπαίθρου ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα με σκοπό την προστασία του ασπροπάρη. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου για την προστασία του αγριόγιδου «ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ».

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ