Η ιστορία μας

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η πρώτη περιβαλλοντική ΜΚΟ της χώρας, από την ίδρυσή της το 1951 προασπίζει με το έργο, τους αγώνες και τις δράσεις της, την προστασία και βιώσιμη διαχείριση του Ελληνικού φυσικού πλούτου.

Τι κάνουμε:

  • Έργα για την προστασία ειδών και οικοτόπων
  • Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις όταν διαπιστώνουμε παραβιάσεις των εθνικών ή ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κανονισμών και νόμων ή απειλές για το φυσικό μας περιβάλλον
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση με τρία διεθνή και εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘΑ πανελλήνια Δίκτυα
  • Προγράμματα αειφορικής διαχείρισης στον τομέα του τουρισμού με δύο διεθνή προγράμματα
  • Δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού

Κάποια από τα σημαντικά που έχουμε πετύχει στα 70 και πλέον χρόνια της πορείας μας:

  • Δημιουργήσαμε το πρώτο εκπαιδευτικό υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το οποίο διανεμήθηκε σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, το 1952
  • Πετύχαμε την ανακήρυξη του φαραγγιού της Σαμαριάς σε Εθνικό Δρυμό και την προστασία του Κρητικού Αίγαγρου
  • Υπογράψαμε το 1971, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, τη διεθνή Συνθήκη RAMSAR για την προστασία των υγροτόπων
  • Πετύχαμε την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών
  • Αναδείξαμε πρώτοι, το 1979, τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν τα αρπακτικά πουλιά από τα δηλητηριασμένα δολώματα
  • Αναδείξαμε την ανάγκη προστασίας των πληθυσμών της μεσογειακής φώκιας και της θαλάσσιας χελώνας
  • Αναδείξαμε τη σημασία των Δέλτα του Λούρου και του Άραχθου στον Αμβρακικό, της Αλυκής Κίτρους στην Πιερία, της λίμνης Κερκίνης, της Οίτης και της Ροδόπης και της λίμνης Ισμαρίδας
  • Συμβάλαμε σε πολλές εκστρατείες που οδήγησαν στην ακύρωση προβληματικών ρυθμίσεων, όπως ο νόμος «Περί βοσκοτόπων» (απόφαση ΣτΕ 1990), το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό (2009, 2013) κ.ά.
  • Συμμετείχαμε στην εκστρατεία κατά της εκτροπής του Αχελώου
  • Συμβάλλαμε στην προστασία των περιοχών Natura 2000 των βουνών Οίτη και Καλλίδρομο στη Στερεά Ελλάδα και του Δέλτα του Νέστου
  • Υλοποιήσαμε σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στα Κύθηρα μετά από τη δασική πυρκαγιά του 2017
  • Συμβάλλαμε στη σωτηρία του ρέματος της Πικροδάφνης (απόφαση ΣτΕ 2021)

 

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Τα Προγράμματα

"ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ" Από το 1992, η ΕΕΠΦ χειρίζεται τη «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας που προωθεί  την οικολογική διαχείριση ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Το 2024, η Ελλάδα με 625 ακτές, 18 μαρίνες και 9 σκάφη κατέκτησε για πολλοστή συνεχή φορά τη 2η θέση παγκοσμίως μεταξύ 53 χωρών.

"GREEN KEY" Από το 2009, χειριζόμαστε το οικολογικό σήμα ποιότητας «Green Key» που απονέμεται σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα που πληρούν τα απαιτούμενα αυστηρά κριτήρια περιβαλλοντικής διαχείρισης. Το 2024 υπήρχαν περισσότερες από 620 βραβευμένες τουριστικές επιχειρήσεις, θέτοντας την Ελλάδα στην 3η θέση ανάμεσα σε 70 χώρες.

"ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ" (Διεθνές Δίκτυο του FEE/εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘΑ): Το μεγαλύτερο παγκοσμίως πρόγραμμα για την αειφορική διαχείριση του σχολείου, στο οποίο κάθε σχολείο μελετά και βρίσκει πρακτικές λύσεις σε θέματα σχετικά με την ενέργεια, το νερό, τα απορρίμματα, τη διατήρηση πόρων, κ.λπ. Περισσότερες από 2.000 σχολικές μονάδες, 150.000 μαθητές και 15.000 εκπαιδευτικοί έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα από το 1992 μέχρι σήμερα.

"ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ" (Διεθνές Δίκτυο FEE/εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘΑ): Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τους νέους και νέες 11-25 ετών να γίνουν «δημοσιογράφοι» για το περιβάλλον και να προτείνουν λύσεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω της έρευνας, αξιοποιώντας δημοσιογραφικά μέσα όπως το άρθρο, τη φωτογραφία και το βίντεο (500.000 «νέοι δημοσιογράφοι» σε 43 χώρες).

"ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ " (Διεθνές Δίκτυο FEE/εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘΑ): Το πρόγραμμα προωθεί την εκπαίδευση στο ύπαιθρο και τη βιωματική εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας τη μαθητική κοινότητα να συνδεθεί και να εμβαθύνει σε γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες για την προστασία της βιοποικιλότητας και των δασικών οικοσυστημάτων (680.000 μαθητές σε 31 χώρες).

Οι Παρεμβάσεις

Η ΕΕΠΦ πραγματοποιεί ποικίλες περιβαλλοντικές "ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ" (επιστολές, δημοσιεύσεις, νομικές προσφυγές κ.λπ.) με αποδέκτες αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, με στόχο την αποτροπή καταστροφικών δραστηριοτήτων που απειλούν την ελληνική φύση.

Ευαισθητοποίηση Κοινού

Η ΕΕΠΦ υλοποιεί πλειάδα δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού (συνέδρια, σεμινάρια, εκδρομές, διαλέξεις κ.ά.).

Μεταξύ τους, η πρωτοβουλία "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB" που ξεκίνησε το 2023 με στόχο την «Ποιοτική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για Όλους» και τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, των ΜΜΕ, της επιστήμης και του τουρισμού. Έχει καθιερωθεί ως μια πλατφόρμα ενεργής παρακολούθησης (δια ζώσης, μέσω live-streaming, YouTube και στο BLOD) για τη συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών για την προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας, των φυσικών πόρων και καλών πρακτικών, που μετράει ήδη πάνω από 13.000 παρακολουθήσεις.

Τα Έργα Προστασίας της Φύσης

Η ΕΕΠΦ υλοποιεί μεγάλο αριθμό εθνικών και διακρατικών "ΕΡΓΩΝ" σε συνεργασία με άλλους εθνικούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις, για την προώθηση και εφαρμογή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έργα εστιάζουν:

  • στην προστασία και αποκατάσταση απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, εντός και εκτός του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000
  • στην αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων
  • στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
  • στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση

 

Η ΕΕΠΦ είναι το εθνικό μέλος του διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - "FEE"). Είναι επίσης μέλος διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών, όπως η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (International Union for the Conservation of Nature - IUCN) και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφοριών για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜΙΟ).

Για το έργο της έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Ford.

Γίνε και εσύ μέρος της αλλαγής!

Κάθε μικρή πράξη μετράει. Μέσα από τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου η φύση και ο άνθρωπος συνυπάρχουν αρμονικά.

Μάθε περισσότερα για την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης στο [www.eepf.gr](http://www.eepf.gr).

Ας προστατεύσουμε μαζί την πολύτιμη φυσική κληρονομιά μας!

Pin It
Attachments:
Download this file (CV ΕΕΠΦ 2024 (GR).pdf)CV ΕΕΠΦ 2024 (GR).pdf[ ]

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ