Ίδρυση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

Με πρωτοβουλία του Ιάκωβου Σαντοριναίου, ιδρύεται η ΕΕΠΦ από πενήντα προσωπικότητες των επιστημών και των γραμμάτων, πρωτοπόρους ως προς τον προβληματισμό τους για τα θέματα διατήρησης της φύσης, σε μια εποχή που η οικολογία και η προστασία του περιβάλλοντος ήταν άγνωστες λέξεις και έννοιες. Την ίδια χρονιά η ΕΕΕΠ γίνεται μέλος της IUCN.

1951

Δημιουργία πρώτου εκπαιδευτικού υλικού για δασκάλους και μαθητές

Η ΕΕΠΦ προχωρεί, σε συνεργασία με την IUCN, στην έκδοση εκπαιδευτικού υλικού «… γιὰ τὸν Ἕλληνα Δάσκαλο μὲ στοιχεῖα χρήσιμα γιὰ τὴν ἀνάπτυξη τοῦ θέματος τῆς προστασίας τῆς φύσεως…» και το αποστέλλει σε όλα τα σχολεία του Κράτους.

1952

Ίδρυση Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, πρώτη από σειρά σημαντικών περιβαλλοντικών παρεμβάσεων

Η προστασία του φαραγγιού της Σαμαριάς είναι το πρώτο μεγάλο και επιτυχημένο βήμα της ΕΕΠΦ. Με συνεχείς προσπάθειες μιας δεκαετίας επιτυγχάνει την ανακήρυξη του φαραγγιού της Σαμαριάς σε Εθνικό Δρυμό και την προστασία του απειλούμενου προς εξαφάνιση Κρητικού Αίγαγρου.

1962

Υπογραφή Συνθήκης Ραμσάρ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΠΦ Βύρων Αντίπας, υπογράφει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, τη Διεθνή «Σύμβαση Ραμσάρ» στο Ιράν, για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας.

1971

Έκδοση του περιοδικού «Η ΦΥΣΙΣ»

Η ΕΕΠΦ εκδίδει το πρώτο τεύχος του  περιοδικού «Η Φύσις», με ποικιλία άρθρων για θέματα φύσης και περιβάλλοντος, αλλά και με αναφορές στις δραστηριότητές της. Το περιοδικό εκδίδεται αδιάλειπτα έως σήμερα.

1975

Ίδρυση Ορνιθολογικής Ομάδας

Ιδρύεται η Ορνιθολογική Ομάδα της ΕΕΠΦ με σκοπό να κινήσει το ενδιαφέρον νέων επιστημόνων και να ενισχύσει όσους ασχολούνται με την ορνιθολογική έρευνα. Η ομάδα αυτή μετεξελίχθηκε στην «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία».

1977

Συνέδριο για την Προστασία της άγριας πανίδας, χλωρίδας και βιοτόπων

Στα πλαίσια της Εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της Άγριας Πανίδας, Χλωρίδας και των Φυσικών Βιοτόπων, η ΕΕΠΦ διοργανώνει ειδικό Συνέδριο με σκοπό τη γενική επισκόπηση και συζήτηση των κρίσιμων προβλημάτων της Ελληνικής φύσης.

1979

Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

1982

Ίδρυση Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών

Με τη συμμετοχή  επτά ελληνικών και τριών ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η ΕΕΠΦ, ιδρύεται η «Εταιρία Προστασίας Πρεσπών», αλλάζοντας καθοριστικά το μέλλον της προστατευόμενης περιοχής.

1991

Εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία»

Η ΕΕΠΦ γίνεται μέλος του FEE και αναλαμβάνει ως εθνικός χειριστής το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας που προωθεί την οικολογική διαχείριση ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.

1992

Συμμετοχή στην εκστρατεία κατά της εκτροπής του Αχελώου

Η ΕΕΠΦ προσχωρεί στην ομάδα που είχαν μόλις συγκροτήσει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το WWF Ελλάς κατά του καταστροφικού σχεδίου εκτροπής του Αχελώου. Παρά τις έξι διαδοχικές δικαστικές νίκες, ο αγώνας ακόμη συνεχίζεται.

1993

Ανάληψη του Διεθνούς Προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»

Το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» ενθαρρύνει μαθητές και μαθήτριες 11-25 ετών, να διερευνήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα και να προτείνουν λύσεις μέσω της έρευνας, αξιοποιώντας δημοσιογραφικά μέσα όπως το άρθρο, τη φωτογραφία και το βίντεο

1993

Πρώτο έργο LIFE

Το έργο «Προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και οικοτόπων της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα» είναι το πρώτο από μια μακρά σειρά έργων προστασίας της φύσης που συμμετέχει ή συντονίζει η ΕΕΠΦ.

1994

Ανάληψη του Διεθνούς Προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία»

Το «Οικολογικά Σχολεία» είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως πρόγραμμα για την αειφορική διαχείριση του σχολείου. Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών και μαθητριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων.

1995

Έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Φύση χωρίς Σκουπίδια»

Πανελλήνια εκστρατεία της ΕΕΠΦ για την απαλλαγή της ελληνικής φύσης από σκουπίδια, με την δημιουργία ομάδων εθελοντών από μαθητές, Οδηγούς, Προσκόπους, εκπροσώπους Δήμων και Κοινοτήτων, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων, εξελίχθηκε στο ομώνυμο εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το 2022 το πρόγραμμα ενσωματώθηκε στα «Οικολογικά Σχολεία».

1996

Βράβευση από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα FORD

1997

Απονομή του πρώτου βραβείου «Βύρων Αντίπας»

Τιμώντας τον αείμνηστο Βύρωνα Αντίπα, ιδρυτικό μέλος και κινητήρια δύναμη της Εταιρίας επί 35 χρόνια, η ΕΕΠΦ καθιέρωσε το ομώνυμο βραβείο, το οποίο απονέμει σε πρόσωπα ή μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συμβάλει αποτελεσματικά, διαχρονικά και με ανιδιοτέλεια στην προστασία της ελληνικής φύσης και του περιβάλλοντος.

1998

Έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου»

Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων με σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριες να υιοθετούν και να προστατεύουν «πράσινες γωνιές» της περιοχής τους και να ευαισθητοποιούνται μαθαίνοντας για την πανίδα και χλωρίδα του αστικού περιβάλλοντος. Το 2006 το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το 2022 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα Δάση».

1999

Ανάληψη του Διεθνούς Προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση»

Το πρόγραμμα προωθεί την εκπαίδευση στο ύπαιθρο και τη βιωματική εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας τη μαθητική κοινότητα να συνδεθεί και να εμβαθύνει σε γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες για την προστασία της βιοποικιλότητας και των δασικών οικοσυστημάτων.

2001

Εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Green Key»

Το «Green Key» είναι το πλέον αναγνωρισμένο διεθνώς οικολογικό σήμα ποιότητας, που υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας. Απονέμεται σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα που πληρούν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια περιβαλλοντικής διαχείρισης.

2009

Ημερίδα για τα 20 έτη από την υπογραφή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ

Η ΕΕΠΦ διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία ημερίδα για την εικοσάχρονη ισχύ της οδηγία 92/43/ΕΟΚ που αφορά την προστασία της ευρωπαϊκής φυσικής κληρονομιάς και τη δημιουργία του ευρωπαϊκού Δικτύου προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000».

2012

Διοργάνωση του πρώτου Θερινού Σχολείου

Η ΕΕΠΦ διοργανώνει το πρώτο από μία σειρά «Θερινών Σχολείων» με σκοπό οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε αυτά, να ανταλλάσσουν ιδέες, μεθόδους και καλές πρακτικές και να εργάζονται σε ομάδες εργασίας στο πεδίο.

2016

Πρόγραμμα Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών

Η πρωτοβουλία της ΕΕΠΦ για την «Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών» είναι μία ομπρέλα από προγράμματα, έργα και επιμέρους δράσεις, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

2017

Σκυταλοδρομία Running Out of Time

Η ΕΕΠΦ συντονίζει το ελληνικό τμήμα της μεγαλύτερης αδιάκοπης παγκόσμιας σκυταλοδρομίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στην Αίγυπτο.

2022

Έναρξη του πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού «Προστασία της Φύσης LAB».

Με σκοπό την Ποιοτική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για Όλους, εγκαινιάζεται μια σειρά δράσεων κλιματικής εκπαίδευσης για το ευρύ κοινό, με ετήσιο κύκλο ομιλιών και ημερίδες

2023

Προώθηση της Σύμπραξης για την Πράσινη Εκπαίδευση (GEP) στην Ελλάδα

H ΕΕΠΦ συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία Greening Education Partnership (GEP), την οποία συντονίζει η UNESCO με σκοπό τον μετασχηματισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων. Η UNESCO αναγνωρίζει το πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία», ως το κατ’ εξοχήν κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του πυλώνα 1 της GEP.

2024

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;