Νέοι Δημοσιογράφοι

Ελληνικά

Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 και απευθύνεται στα Γυμνάσια και Λύκεια, όπου ομάδες μαθητών, σε συνεργασία με άλλα σχολεία που συμμετέχουν διεθνώς στο δίκτυο, χειρίζονται ως δημοσιογράφοι κάποιο κοινό πρόβλημα του περιβάλλοντος, με εργαλείο επικοινωνίας το Internet.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 για σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές εργάζονται ως δημοσιογράφοι σ' ένα εικονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα (θεματικές ενότητες : ενέργεια, νερό, απορρίμματα, πόλεις, ακτές, γεωργία). Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Απόφαση ΥΠΕΠΘ, αρ. πρωτ. 7816/Δ2/17-01-2017, Θέμα: "Ανανεώση λειτουργίας του δικτύου και ανασυγκρότηση της Συτνονιστικής Επιτροπής Δικτύου Π.Ε. "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον"). Έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Προσφέρεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Δικτύου. Για συμμετοχή στο Δίκτυο τα ενδιαφερόμενα σχολεία επικοινωνούν με τη Γραμματεία της ΕΕΠΦ.

Στο δίκτυο συμμετέχουν 39 σχολεία για το σχολικό έτος 2016-2017.

Η τοπική διάσταση

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, πραγματοποιούν μία δημοσιογραφική έρευνα σε ένα τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, μέσω διαλέξεων, συγκεντρώσεων και άρθρων που δημοσιεύουν στον Τύπο.

Η Ευρωπαϊκή διάσταση

Κάθε σχολείο που συμμετέχει, ανήκει σε μία ερευνητική ομάδα δύο έως πέντε σχολείων, από διαφορετικές χώρες, που μελετούν ένα κοινό περιβαλλοντικό πρόβλημα, χρησιμοποιώντας το Internet. Γράφουν μαζί ένα ή περισσότερα άρθρα πάνω στο πρόβλημα και τα καλύτερα άρθρα δημοσιεύονται την Άνοιξη. Ορισμένοι μαθητές από κάθε ομάδα παίρνουν μέρος σε μία διεθνή ερευνητική αποστολή, στη διάρκεια της οποίας μελετούν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και δημοσιεύουν την ανταπόκρισή τους.

Κάθε χρόνο, σχολεία βραβεύονται για την ποιότητα των άρθρων τους και τις φωτογραφικές τους επιδόσεις από την Διεθνή Επιτροπή του Δικτύου και την ΕΕΠΦ.

Συντονιστές

Διεθνής συντονιστής: Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)

Συντονιστές για την Ελλάδα: ΕΕΠΦ, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας

λεζάντα χορηγού: 

Υποστηρικτής του Δικτύου για το 2016-2017 είναι η Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ), την οποία ευχαριστούμε θερμά.

"Το Δέκατο"-Περιοδική Έκδοση της Π.Ο. του 10ου Γυμνασίου Πάτρας

Οι "Νέοι Δημοσιογράφοι" του 10ου Γυμνασίου Πάτρας, εξέδωσαν την πρώτη εφημερίδα του σχολείου τους "Το Δέκατο", με πολλά και ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά νέα!

Συγχαρητήρια για την καλή τους δουλειά!

Καλή ανάγνωση! 

Διεθνής και Εθνικός Διαγωνισμός άρθρου, φωτογραφίας, βίντεο 2018

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος , το FEE, Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου ΠΕ “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”, του οποίου Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (http://eepf.gr/el/young-reporters), διεξάγει Διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου άρθρου, φωτογραφίας και βίντεο με περιβαλλοντικό περιεχόμενο

2ο Γυμνάσιο Κιλκίς :"ΦΥΣΙΚΑ-τα νέα του σχολείου μας!"

Στο πλαίσιο του διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον", οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς, δημιούργησαν τη σχολική εφημερίδα με τίτλο : "ΦΥΣΙΚΑ-τα νέα του σχολείου μας!". Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης έχει τη χαρά να μοιραστεί μαζί σας το Φύλλο 9 της εφημερίδας που παρουσιάζει περιβαλλοντικές δράσεις και άρθρα. Καλό διάβασμα!

Συμμετοχές της Ελλάδας στο Διεθνή Διαγωνισμό YRE 2016-2017

Τα αποτελέσματα του Διεθνή Διαγωνισμού του Δικτύου ανακοινώθηκαν από το Διεθνή Συντονιστή στις 6 Ιουνίου 2017.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο Διαγωνισμό με δύο άρθρα από το Γυμνάσιο Σταυροδρομίου και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Πάτρας, μια φωτογραφία από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα και ένα βίντεο από το 55ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.

Τις φετινές συμμετοχές της Ελλάδας, μπορείτε να τις δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

 

Ετήσια συνάντηση εργασίας των Εθνικών Χειριστών των Νέων Δημοσιογράφων στην Πορτογαλία

Η ετήσια συνάντηση εργασίας των Εθνικών Χειριστών του Προγράμματος των Νέων Δημοσιογράφων για το περιβάλλον (ΝΟΜ)  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη Γκιμαράες της Πορτογαλίας από τις 16-18 Φεβρουαρίου. Εθνικοί χειριστές από 30 χώρες συζήτησαν την ανάπτυξη του Προγράμματος  και μαθητές-Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον από την Πορτογαλία , έλαβαν ενεργή συμμετοχή  κάνοντας το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ της συνάντησης!

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης και Διαγωνισμός Βίντεο Μικρού μήκους- Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Νέοι Δημοσιογράφοι