Νέοι Δημοσιογράφοι

Ελληνικά

Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 και απευθύνεται στα Γυμνάσια και Λύκεια, όπου ομάδες μαθητών, σε συνεργασία με άλλα σχολεία που συμμετέχουν διεθνώς στο δίκτυο, χειρίζονται ως δημοσιογράφοι κάποιο κοινό πρόβλημα του περιβάλλοντος, με εργαλείο επικοινωνίας το Internet.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 για σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές εργάζονται ως δημοσιογράφοι σ' ένα εικονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα (θεματικές ενότητες : ενέργεια, νερό, απορρίμματα, πόλεις, ακτές, γεωργία). Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Απόφαση ΥΠΕΠΘ, αρ. πρωτ. 7816/Δ2/17-01-2017, Θέμα: "Ανανεώση λειτουργίας του δικτύου και ανασυγκρότηση της Συτνονιστικής Επιτροπής Δικτύου Π.Ε. "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον"). Έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Προσφέρεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Δικτύου. Για συμμετοχή στο Δίκτυο τα ενδιαφερόμενα σχολεία επικοινωνούν με τη Γραμματεία της ΕΕΠΦ.

Στο δίκτυο συμμετέχουν 39 σχολεία για το σχολικό έτος 2016-2017.

Η τοπική διάσταση

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, πραγματοποιούν μία δημοσιογραφική έρευνα σε ένα τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, μέσω διαλέξεων, συγκεντρώσεων και άρθρων που δημοσιεύουν στον Τύπο.

Η Ευρωπαϊκή διάσταση

Κάθε σχολείο που συμμετέχει, ανήκει σε μία ερευνητική ομάδα δύο έως πέντε σχολείων, από διαφορετικές χώρες, που μελετούν ένα κοινό περιβαλλοντικό πρόβλημα, χρησιμοποιώντας το Internet. Γράφουν μαζί ένα ή περισσότερα άρθρα πάνω στο πρόβλημα και τα καλύτερα άρθρα δημοσιεύονται την Άνοιξη. Ορισμένοι μαθητές από κάθε ομάδα παίρνουν μέρος σε μία διεθνή ερευνητική αποστολή, στη διάρκεια της οποίας μελετούν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και δημοσιεύουν την ανταπόκρισή τους.

Κάθε χρόνο, σχολεία βραβεύονται για την ποιότητα των άρθρων τους και τις φωτογραφικές τους επιδόσεις από την Διεθνή Επιτροπή του Δικτύου και την ΕΕΠΦ.

Συντονιστές

Διεθνής συντονιστής: Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)

Συντονιστές για την Ελλάδα: ΕΕΠΦ, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας

λεζάντα χορηγού: 

Υποστηρικτής του Δικτύου για το 2016-2017 είναι η Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ), την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Αποτελέσματα Διεθνούς Διαγωνισμού Νέοι Δημοσιογράφοι

Ανακοινώθηκαν απο το Διεθνές Συντονιστικό Γραφείο του Προγράμματος "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού του Δικτύου 2018.

Συνολικά στο Διαγωνισμό συμμετείχαν 30 χώρες με 178 συμμετοχές σχολείων. Οι νικητές επιλέχτηκαν από εκπροσώπους των UNESCO, UNEP, EEA, IIEEE, του FEE και διεθνείς διακεκριμένους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτες.

Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον: εργαστήριο με θέμα "Systems Thinking and Leadership"

Η πρέσβειρα του Προγράμματος "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον" , υποψήφια διδάκτορας και ερευνήτρια του Ευρωπαικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης, κα Αναστασία Πενταγιώτη, μετά τη συμμετοχή της στο τριήμερο εργαστήριο με τίτλο Young ESD Leaders Capacity Building Training Course-YRE Mission που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο στην Πορτογαλία, υλοποίησε workshop με τη θεματική “Systems Thinking and Leadership” στο πλαίσιο του μαθήματος «Ενεργειακή Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη», την Πα

Αποτελέσματα Εθνικού Διαγωνισμού "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον"

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» προκηρύχτηκε το 2018, Εθνικός Διαγωνισμός για την ανάδειξη καλύτερου άρθρου, φωτογραφίας και βίντεο περιβαλλοντικού περιεχομένου.

Συμμετοχές Ελλάδας στο Διεθνή Διαγωνισμό Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» για το 2018

Η Ελλάδα συμμετέχει στο Διεθνή Διαγωνισμό του Δικτύου «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» για το 2018, με δύο άρθρα από το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το Λύκειο Εκπαιδευτηρίων Δούκα, μια φωτογραφία από το Γυμνάσιο Τ.Λ Γαβρίου Άνδρου και ένα βίντεο από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.

Φέτος για πρώτη φορά συνεργάστηκαν και συνέταξαν κοινό άρθρο μαθητές της Ελλάδας από το 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης και του Καζακστάν από το Saumalkol secondary school #1.

2-ημερο Σεμινάριο "Μουσικά 'Όργανα από Μέταλλα", Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον (2η μέρα)

video iframe: 

Βιωματικό εργαστήριο "Μουσικά όργανα από μέταλλα", Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον

2-ημερο Σεμινάριο "Μουσικά 'Όργανα από Μέταλλα", Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον (1η μέρα)

video iframe: 

Διήμερο Σεμινάριο "Μουσικά όργανα από μέταλλα", Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον

"Το Δέκατο"-Περιοδική Έκδοση της Π.Ο. του 10ου Γυμνασίου Πάτρας

Οι "Νέοι Δημοσιογράφοι" του 10ου Γυμνασίου Πάτρας, εξέδωσαν την πρώτη εφημερίδα του σχολείου τους "Το Δέκατο", με πολλά και ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά νέα!

Συγχαρητήρια για την καλή τους δουλειά!

Καλή ανάγνωση! 

Διεθνής και Εθνικός Διαγωνισμός άρθρου, φωτογραφίας, βίντεο 2018

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος , το FEE, Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου ΠΕ “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”, του οποίου Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (http://eepf.gr/el/young-reporters), διεξάγει Διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου άρθρου, φωτογραφίας και βίντεο με περιβαλλοντικό περιεχόμενο

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Νέοι Δημοσιογράφοι