Νέοι Δημοσιογράφοι

Ελληνικά

Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 και απευθύνεται στα Γυμνάσια και Λύκεια, όπου ομάδες μαθητών, σε συνεργασία με άλλα σχολεία που συμμετέχουν διεθνώς στο δίκτυο, χειρίζονται ως δημοσιογράφοι κάποιο κοινό πρόβλημα του περιβάλλοντος, με εργαλείο επικοινωνίας το Internet.

Στο Δίκτυο μπορούν να συμμετάσχουν και μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 αρχικά για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές εργάζονται ως δημοσιογράφοι σ' ένα εικονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα (θεματικές ενότητες : ενέργεια, νερό, απορρίμματα, πόλεις, ακτές, γεωργία). Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Απόφαση ΥΠΕΠΘ, αρ. πρωτ. 7816/Δ2/17-01-2017, Θέμα: "Ανανεώση λειτουργίας του δικτύου και ανασυγκρότηση της Συτνονιστικής Επιτροπής Δικτύου Π.Ε. "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον"). Έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχουν πιλοτικά και σχολεία των Ε' και ΣΤ' τάξεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Προσφέρεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Δικτύου. Για συμμετοχή στο Δίκτυο τα ενδιαφερόμενα σχολεία επικοινωνούν με τη Γραμματεία της ΕΕΠΦ.

Το σχολικό έτος 2017-2018 συμμετείχαν στο Δίκτυο 57 σχολεία.

Ένα ευέλικτο δίκτυο σε διεθνές και εθνικό επίπεδο

Οι περιβαλλοντικές ομάδες των Νέων Δημοσιογράφων πραγματοποιούν έρευνες για τοπικά καταρχήν περιβαλλοντικά θέματα. Οι μέθοδοι και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν είναι η αναζήτηση βιβλιογραφίας, η εργασία πεδίου, οι συνεντεύξεις, η συγγραφή άρθρων, η λήψη φωτογραφιών, κ.ά.

Σκοπός τους είναι να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που ερευνούν με δημοσιογραφικό τρόπο, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μέσο ενημέρωσης (σχολικό περιοδικό, τοπική εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, έκθεση, συνέδριο).

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο διεθνές επίπεδο του δικτύου, μελετούν ένα τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και συνεργάζονται με Νέους Δημοσιογράφους από 34 διαφορετικές χώρεςψπου μελετούν παρόμοια θέματα. Η προσδοκία, μέσα από τη διεθνή συνεργασία είναι να πλουτίζουν τις δικές τους τοπικές έρευνες, με δεδομένα, πληροφορίες, φωτογραφίες κ.λπ. που ανταλλάσουν με τα συνεργαζόμενα σχολεία από τις άλλες χώρες.

Οι ομάδες των Νέων Δημοσιογράφων, συμμετέχουν σε αυτό το εικονικό πρακτορείο ειδήσεων με το συντονισμό εθνικών χειριστών από τις συμμετέχουσες χώρες. Βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την οργάνωση της συνεργασίας των μελών του δικτύου στο διεθνές επίπεδο είναι η ιστοθέση των Νέων Δημοσιογράφων (http://www.yre.global/), η οποία παρέχει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, εργαλείων και υπηρεσιών και η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των μελών του δικτύου.

Τα σχολεία του δικτύου μπορούν να συμμετέχουν με άρθρα, φωτογραφίες ή/και βίντεο από το περιβαλλοντικό τους πρόγραμμα, που έχουν υλοποιήσει όλη τη χρονιά, στο διεθνή διαγωνισμό του δικτύου για το καλύτερο άρθρο, την καλύτερη φωτογραφία και βίντεο με περιβαλλοντικό θέμα.

Συντονιστές

Διεθνής συντονιστής: Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)

Συντονιστές για την Ελλάδα: ΕΕΠΦ, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας

λεζάντα χορηγού: 

Υποστηρικτής του Δικτύου για το 2016-2017 ήταν η Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ), την οποία ευχαριστούμε θερμά.

"Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον", ένας μαθητής μεταφέρει την εμπειρία που αποκόμισε στη Διεθνή Αποστολή του Προγράμματος στην Πορτογαλία το 2019

YRE Mission, Coruche Protugal, 2019

Την εβδομάδα από 1 έως 7 Απριλίου 2019 είχα την τιμή να συμμετάσχω σε διεθνή αποστολή στο Coruche της Πορτογαλίας, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ABAE (μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός) στο πλαίσιο του προγράμματος “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”.

Αποτελέσματα Εθνικού Διαγωνισμού-Συμμετοχές Ελλάδας στο Διεθνή Διαγωνισμό 2019

Η Ελλάδα συμμετέχει και φέτος στο Διεθνή Διαγωνισμό του Δικτύου «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» για το 2019, με ένα άρθρο το ΕΠΑΛ Ν. Μουδανίων, δύο φωτογραφίες από το Δημοτικό Σχολείο Κολλεγίου Αθηνών και το Λύκειο Εκπαιδευτηρίων Δούκα και ένα βίντεο από το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα. Οι τελικές συμμετοχές των σχολείων στο Διεθνή Διαγωνισμό επιλέχθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου με βάση τα διεθνή κριτήρια που έχει θεσπίσει ο διεθνής συντονιστής του Δικτύου.

Διήμερο σεμινάριο εκπαιδευτικών, 10-11 Μαΐου 2019

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εθνικός χειριστής του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» και η Διεύθυνση Β’/βάθμιας Εκπ/σης Αχαΐας, Συντονιστικός φορέας του Δικτύου, συνδιοργανώνουν διήμερο Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του Δικτύου, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στο χώρο του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, στη Μαρίνα Φλοίσβου.

25 χρόνια "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον"

To 2019 συμπληρώνονται 25 χρόνια λειτουργίας του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον». Για το λόγο αυτό, ο Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου προκήρυξε έναν σύντομο διαγωνισμό βίντεο 1’, προκειμένου γιορτάσουμε την Επέτειο των 25 χρόνων του Δικτύου! Μαθητές και φοιτητές «Νέοι δημοσιογράφοι» υποβάλλανε τη συμμετοχή τους σε αυτόν, τονίζοντας με αυτό, με έναν ενδιαφέροντα και πρωτότυπο τρόπο, τι είναι το Δίκτυο.

Διεθνής και Εθνικός Διαγωνισμός άρθρου, φωτογραφίας, βίντεο 2019

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το FEE, Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου ΠΕ “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”, του οποίου Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, διεξάγει Διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου άρθρου, φωτογραφίας και βίντεο με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

Βρείτε παρακάτω τα σχετικά αρχεία για τον Εθνικό και Διεθνή Διαγωνισμό του Δικτύου και δηλώστε συμμετοχή!

Αποτελέσματα Διεθνούς Διαγωνισμού Νέοι Δημοσιογράφοι

Ανακοινώθηκαν απο το Διεθνές Συντονιστικό Γραφείο του Προγράμματος "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού του Δικτύου 2018.

Συνολικά στο Διαγωνισμό συμμετείχαν 30 χώρες με 178 συμμετοχές σχολείων. Οι νικητές επιλέχτηκαν από εκπροσώπους των UNESCO, UNEP, EEA, IIEEE, του FEE και διεθνείς διακεκριμένους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτες.

Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον: εργαστήριο με θέμα "Systems Thinking and Leadership"

Η πρέσβειρα του Προγράμματος "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον" , υποψήφια διδάκτορας και ερευνήτρια του Ευρωπαικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης, κα Αναστασία Πενταγιώτη, μετά τη συμμετοχή της στο τριήμερο εργαστήριο με τίτλο Young ESD Leaders Capacity Building Training Course-YRE Mission που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο στην Πορτογαλία, υλοποίησε workshop με τη θεματική “Systems Thinking and Leadership” στο πλαίσιο του μαθήματος «Ενεργειακή Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη», την Πα

Αποτελέσματα Εθνικού Διαγωνισμού "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον"

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» προκηρύχτηκε το 2018, Εθνικός Διαγωνισμός για την ανάδειξη καλύτερου άρθρου, φωτογραφίας και βίντεο περιβαλλοντικού περιεχομένου.

Συμμετοχές Ελλάδας στο Διεθνή Διαγωνισμό Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» για το 2018

Η Ελλάδα συμμετέχει στο Διεθνή Διαγωνισμό του Δικτύου «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» για το 2018, με δύο άρθρα από το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το Λύκειο Εκπαιδευτηρίων Δούκα, μια φωτογραφία από το Γυμνάσιο Τ.Λ Γαβρίου Άνδρου και ένα βίντεο από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.

Φέτος για πρώτη φορά συνεργάστηκαν και συνέταξαν κοινό άρθρο μαθητές της Ελλάδας από το 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης και του Καζακστάν από το Saumalkol secondary school #1.

2-ημερο Σεμινάριο "Μουσικά 'Όργανα από Μέταλλα", Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον (2η μέρα)

video iframe: 

Βιωματικό εργαστήριο "Μουσικά όργανα από μέταλλα", Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Νέοι Δημοσιογράφοι