ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Ένα ακόμα Ταξίδι στα Κύθηρα»

Δενδροφύτευση Κύθηρα ΕΕΠΦ σχολεία

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, Πέμπτη 21 Μαρτίου, βρήκε την ομάδα της Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, τμήμα της επιστημονικής επιτροπής του μεγάλου προγράμματος «Ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων», στα Κύθηρα. Ο στόχος ιερός. Ένα ανθρώπινο ποτάμι, όλοι οι μαθητές του Νησιού με τους δασκάλους τους και με την δική μας κατά τόπους επίβλεψη, ακούμπησαν με τρυφερότητα στην πονεμένη από την φωτιά γη των Κυθήρων, μια νέα ζωή. Με μαέστρο τον Γεωτέχνη Θανάση Σάμιο που είχε κάνει όλη την προετοιμασία δουλεύοντας νύχτα-μέρα αλλά και συντόνιζε την όλη δράση, τέσσερις περιοχές που είχαν επιλεγεί με ιδιαίτερα κριτήρια, ελπίζουμε ότι ξεκινούν μια καινούρια ζωή. Τελειώνοντας το έργο μας, όλοι μαζί ευχηθήκαμε οι κόποι μας να καρποφορήσουν και σε λίγα χρόνια μικροί και μεγάλοι να απολαμβάνουμε την σκιά και την ομορφιά τους.

Και τι φυτέψαμε; Φυτέψαμε τα δέντρα και τους θάμνους που έχουν προσφέρει δωρεάν στην Εταιρία μας, η Εταιρία ΤΙΤΑΝ, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και η Δ/νση Αναδασώσεων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αττικής. Φυτά που είναι συνδεδεμένα με το Νησί και που μπορούν να απωθήσουν την φωτιά πιο αποτελεσματικά. Πικροδάφνες, κυπαρίσσια, χαρουπιές, κουτσουπιές, κουκουναριές, βελανιδιές, αριές κ.α. Οι ευχές όμως δεν φτάνουν. Χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων σας. Εντοπίστε τα νεοφυτεμένα φυτά και ας υιοθετήσει ο καθένας 2-3, τα οποία να ποτίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο Θανάσης Σάμιος θα είναι στη διάθεσή σας, για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

Το απόγευμα για να ολοκληρώσουμε το έργο της σημαντικής αυτής ημέρας, βρεθήκαμε στο ζεστό χώρο του Mercato  στη Χώρα, που μας παραχώρησε ο Δήμος, μαζί με τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων. Σκοπός μας ήταν να ενημερωθούν για όλα τα προγράμματα της Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, να ανταλλάξουμε απόψεις και να σκεφθούν την εγγραφή των σχολείων τους στα εκπαιδευτικά δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ζεστή. Είναι σίγουρο ότι όλοι νιώθουμε πως είμαστε πια μία ομάδα, που μοιράζεται τους ίδιους στόχους.

Οι επόμενες μέρες ήταν αφιερωμένες στα άλλα υποπρογράμματα του μεγάλου έργου της Αναγέννησης των Κυθήρων. Βρεθήκαμε όλοι μαζί με τον Θανάση Σάμιο, τον εκπρόσωπο της εκκλησιαστικής επιτροπής της Ι. Μονής Μυρτιδίων και κάποιους τεχνίτες στο χώρο του Περιβολιού της Παναγίας, πίσω από το Μοναστήρι, εκεί όπου θα δημιουργηθεί ο Βοτανικός Κήπος. Μελετήσαμε ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες επεμβάσεις, αποφασίσαμε ποιος θα κάνει τι, το χρονοδιάγραμμα και την περαιτέρω αναζήτηση προσφορών σε τοπικό επίπεδο, που θα συμπληρώσουν τις χορηγίες που έχει εξασφαλίσει η Εταιρία Προστασίας της Φύσης από την Αθήνα. Θέλουμε να τονίσουμε πάντως ότι όλοι οι τοπικοί τεχνίτες στους οποίους απευθυνθήκαμε και ζητήσαμε την βοήθειά τους, έσπευσαν να μας διαβεβαιώσουν ότι θα υποστηρίξουν το έργο, με προσφορά τουλάχιστον μέρους της εργασίας τους.

Φεύγοντας από το Νησί, νιώθαμε την καρδιά μας γεμάτη ικανοποίηση και αισιοδοξία, ότι το έργο που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε πριν δύο χρόνια, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, θα ολοκληρώσει τους αρχικούς του στόχους και θα αποδείξει ότι όπου υπάρχει συντονισμός, συνεργασία, θέληση και συμμετοχή, υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα.

 

Κυκλάμινο Κύθηρα ΕΕΠΦ