Δενδροφύτευση 1000 κουκουναριών στη Σκιάθο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δενδροφύτευση 1.000 κουκουναριών, στη Σκιάθο, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στις 10πμ, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και την επιστημονική καθοδήγηση του Δήμου Σκιάθου.

Στη δράση συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό, οι μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου παρόλο που την ίδια στιγμή τα σχολεία τους ήταν σε κατάληψη. Ένθερμη ήταν η συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων και μεμονωμένων εθελοντών. Στη δράση ακόμη συμμετείχε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκιάθου και εργατικό δυναμικό του Δήμου. Οι μαθητές σηματοδότησαν τις δενδροφυτεύσεις τους, γράφοντας τα ονόματά τους, σε μικρές πινακίδες, με σύνθημα “Θα μεγαλώνουμε Μαζί”.

Με το πέρας της δράσης ο Δασολόγος του Δήμου, Δρ Βασίλης Ταμπάκης, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες αναφερόμενος στην αξία του μοναδικού δάσους των Κουκουναριών της Σκιάθου και στην ανάγκη προστασίας του.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, ανέλαβε την προσφορά, εκ μέρους του Τιτάνα, των 1.000 δενδρυλλίων κουκουναριάς Pinus Pinea, για την εφαρμογή της μελέτης «Βελτίωση βιοτόπου με φύτευση κουκουναριάς (PINUS PINEA ) στο Δημοτικό Δάσος Σκιάθου, στη δασική θέση, Κουκουναριές».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, σε συνεργασία, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος‘, το Υπουργείο Παιδείας δια των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και της Β’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Αθήνας, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα “Στέλνουμε μήνυμα, αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος” και στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στα δάση και στην προστασία τους.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς του νησιού (Νηπιαγωγούς, Δασκάλους και Καθηγητές). Εισηγητές στην ημερίδα ήταν, ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), η κ. Σοφία Καινούργιου, μέλος του Δ.Σ της Ε.Ε.Π.Φ, ο κ. Δημήτριος Γκότζος, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής, Διεθνές Θεματικό Δίκτυο, «Μαθαίνω για τα Δάση» και Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, η κ. Κυριακή Δανιηλίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας και η κ. Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β΄ ΔΔΕ Αθήνας.

Ευχαριστούμε θερμά την Εταιρεία ΤΙΤΑΝ για την εξασφάλιση της δωρεάς των 1.000 δενδρυλλίων, το Δήμο Σκιάθο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» , για τη μετακίνηση και τη φιλοξενία των ομιλητών από την ΕΕΠΦ.

Είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε το περιβάλλον και να διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους του τόπου μας, ώστε να περάσουν και στις επόμενες γενιές. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανάγκη τη βοήθειας μας, και η δράση αυτή θα συμβάλλει καθορΑιστικά σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας και προστατεύοντας το σημαντικό αυτό βιότοπο της Κουκουναριάς. Με τη δράση αυτή εξασφαλίζουμε, την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος , την ανάδειξη της αξίας του δάσους και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του δασικού περιβάλλοντος. Ο βιότοπος των Κουκουναριών χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία κυρίως γιατί πρόκειται σπανιότατο οικοσύστημα παγκοσμίως.

Είναι προφανές πως από τη συμμετοχή και τη συνέργια, που προκάλεσε αυτή η δράση, περά από την προστασία αυτού του σπανιότατου οικοσυστήματος παγκοσμίως, επετεύχθη η ενεργοποίηση των πολιτών, που δεν μπορεί παρά να είναι δείκτης ευαισθητοποιημένης κοινωνίας.