Σεμινάριο με Βιωματικό Εργαστήριο «Πράσινες Αξίες στις Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου»

Στις «Πράσινες Αξίες στις Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου» ήταν αφιερωμένο το Σεμινάριο που έγινε στις 29 Μαρτίου 2018, στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις των Εκπαιδευτικών Κατερίνας Ασημακοπούλου (1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου Αττική) και Χριστίνας Μαρούλη (Deree - American College of Greece). Η κα Ασημακοπούλου παρουσίασε το θέμα «Αστικοί Λαχανόκηποι. Από τη θεωρία στην πράξη στα σχολεία». Η κα Μαρούλη μίλησε για «Φυτεμένα δώματα. Από τη θεωρία στην πράξη».

Ακολούθησε το Βιωματικό Εργαστήριο «Πράσινες Αξίες στις Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου» υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Ρουσσομουστακάκη, της Σοφίας Καινούριου και της Χριστίνας Παπαζήση.

Συνδέθηκαν οι παγκόσμιες αναγνωρισμένες Ανθρώπινες αξίες Ανεκτικότητα, Αλληλεγγύη, Αγάπη, Αυτονομία, Δικαιοσύνη, Ειρήνη, Ελευθερία, Σεβασμός, Συνεργασία, Ταπεινότητα, Τιμιότητα, Υπευθυνότητα, με την Προστασία - Διατήρηση Περιβάλλοντος, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τον Οικολογικό Σχεδιασμό Πόλεων.

Καταγράφηκαν τα βασικά οφέλη-βασικές συνιστώσες μιας Πράσινης Γωνιάς της Γειτονιάς μου: Αποτελούν καταφύγια ζωής που διατηρούν τη βιοποικιλότητα, «πνεύμονες οξυγόνου» για την πόλη, προσφέρονται για κοινωνικές εκδηλώσεις, για αναψυχή, για άθληση, για επαφή με τη φύση, βελτιώνουν την αισθητική των πόλεων, κ.ά.

Συνδέθηκαν οι συνιστώσες αυτές με τις Ανθρώπινες αξίες και τις Πράσινες αξίες.

Τέλος εξετάστηκαν ποιοι από τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συνδέονται πρωτίστως με τις Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου. Όπως είναι γνωστό, η Σύνοδος του Ο.Η.Ε. για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (Νέα Υόρκη, 25-27 Σεπτεμβρίου 2015) υιοθέτησε δέσμη 17 στόχων, συμφωνημένων από τα 193 κράτη-μέλη, για την παγκόσμια Βιώσιμη Ανάπτυξη την περίοδο 2016-2030. Τουλάχιστον 6 από τους 17 στόχους, δηλαδή οι: Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες (11), Ζωή στη στεριά (15), Δράση για το κλίμα (13), Καλή υγεία και ευημερία (3), Ειρήνη, δικαιοσύνη, ισχυροί θεσμοί (16), Λιγότερες ανισότητες (10) σχετίζονται με τις Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου.

Κλείνοντας το Σεμινάριο, καταλήξαμε πως ακόμα και η πιο μικρή Πράσινη Γωνιά της κάθε Γειτονιάς αποτελεί ανεκτίμητη αξία.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Φωτογραφικό υλικό

        

κατηγορία: