
©Μ. Γκλέτσος
Σήμερα, Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, γιορτάζουμε τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης – το Δίκτυο Natura 2000 αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο!
Με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), βρεθήκαμε σε δύο ξεχωριστές προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000: τους απέραντους κάμπους του νομού Κιλκίς σπαρμένους με δημητριακά και μικρούς υγρότοπους. Εκεί βρίσκονται το Ανθόφυτο και η Πικρολίμνη, δύο Ζώνες Ειδικής Προστασίας, δηλαδή περιοχές Natura που προστατεύονται για την ορνιθοπανίδα τους, και με είδος χαρακτηρισμού το Κιρκινέζι (Falco naumanni).

©Κ. Βιδάκης
Το μικρό αυτό μεταναστευτικό γεράκι είναι ένα είδος που ζει σε γεωργικές περιοχές και κοντά στον άνθρωπο – όπως επίσης και τα χελιδόνια ή οι πελαργοί. Σχηματίζει αποικίες και φτιάχνει την φωλιά του σε σπίτια, παλιές αποθήκες, καμπαναριά και άλλες τεχνητές κατασκευές.
Με προτίμηση σε ανοιχτές εκτάσεις και σε μη αρδευόμενες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το κριθάρι, το Κιρκινέζι αναζητά την τροφή του, που αποτελείται από ακρίδες και άλλα μεγάλα έντομα, και από μικρά θηλαστικά (τρωκτικά). Δεν είναι τυχαίο που οι γεωργοί το αναγνωρίζουν και το βλέπουν σαν σύμμαχό τους.

©Α. Πυλαρά
Οι περιοχές Natura του Ανθόφυτου και της Πικρολίμνης και γενικότερα ο κάμπος του Κιλκίς είναι από τις σημαντικότερες περιοχές στην Ελλάδα για το Κιρκινέζι, μετά τον Θεσσαλικό κάμπο. Για αυτό το λόγο, αποτελούν και περιοχές του ευρωπαϊκού έργου LIFE for Lesser Kestrel (LIFE19 NAT/BG/001017) για την διατήρηση του Κιρκινεζιού σε Βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία, που υλοποιεί η ΕΕΠΦ με εταίρους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την περιβαλλοντική οργάνωση Green Balkans (συντονιστής εταίρος).
Στο χωριό Ανθόφυτο το Κιρκινέζι φωλιάζει σε καλούς αριθμούς μέσα στον οικισμό, παρότι απουσιάζει από άλλα γειτονικά χωριά. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί το πάρκο στο κέντρο του Ανθόφυτου για μεγάλες προμεταναστευτικές συγκεντρώσεις –

©Κ. Βιδάκης
που λαμβάνουν χώρα μετά την αναπαραγωγική περίοδο. Στις γύρω αγροτικές εκτάσεις θα βρούμε επίσης χαλκοκουρούνες, πεδινές πέρδικες, μελισσοφάγους και άλλα ενδιαφέροντα πουλιά της αγροτικής ζώνης.
Στην γειτονική Πικρολίμνη, έναν ιδιαίτερο υγρότοπο με πολύ υψηλή αλατότητα (παρότι δεν βρίσκεται κοντά στην θάλασσα) λόγω της γεωλογίας της, συναντάμε υδρόβια πουλιά και μεγάλο αριθμό φοινικόπτερων. Το Κιρκινέζι κυνηγάει στις γύρω περιοχές που έχουν εκτεταμένες καλλιέργειες με σιτάρι και κριθάρι.

©Μ. Γκλέτσος
Η αγροτική ζώνη συχνά παραβλέπεται παρότι είναι σημαντική για πολύ χαρακτηριστικά είδη πουλιών, ορισμένα απειλούμενα. Η κύρια απειλή για το Κιρκινέζι και τα υπόλοιπα είδη είναι η αλλαγή χρήσεων γης που συμβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς και η υποβάθμιση των βιοτόπων του.
Η προστασία των περιοχών Natura και της βιοποικιλότητάς τους, είναι υποχρέωσή μας. Όχι μόνο απέναντι στην ελληνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και για το μέλλον των αγροτικών περιοχών, των κοινοτήτων τους και των επόμενων γενεών.
https://lesserkestrellife.greenbalkans.org/gr/