Με στόχο την αντιμετώπιση του κινδύνου ερημοποίησης και υποβάθμισης των εδαφών στην περιοχή της οροσειράς των Αστερουσίων Ορών, η ομάδα εργασίας της ΕΕΠΦ και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησε εκδήλωση ενημέρωσης και γνωριμίας στην Κρήτη.

Η δράση περιλάμβανε εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού και καινοτομίας, το οποίο έλαβε χώρα στις 13 Φεβρουαρίου στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, στο Τμήμα Νέων Αγροτών στον Αμπελούζο του Δήμου Γορτύνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στο πλαίσιο του έργου HORIZON MONALISA.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου NewLife4Drylands , το οποίο έχει υλοποιηθεί στην ίδια περιοχή. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν τη βάση για τις προτεινόμενες πιλοτικές παρεμβάσεις, οι οποίες εστιάζουν σε λύσεις βασισμένες στη φύση (Nature-based Solutions – NbS).

Ακολούθησε εισήγηση σχετικά με τις συμμετοχικές διαδικασίες και τις μεθόδους λήψης αποφάσεων που εφαρμόζονται στα Σχέδια Αποκατάστασης των εδαφών, ως προετοιμασία για το εργαστήριο συμμετοχικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια.

Με τη συμμετοχή των σπουδαστών αναλύθηκαν τα προβλήματα της περιοχής των Αστερουσίων, οι προτεινόμενες λύσεις για το μέλλον και τα εμπόδια/προκλήσεις που παρουσιάζονται για το αύριο του τόπου και των γεωργικών πρακτικών που οι ίδιοι αξιοποιούν.

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εξετάσουν συγκεκριμένες πρακτικές NbS και τη δυνατότητα εφαρμογής τους σε καλλιεργήσιμες και ευάλωτες εκτάσεις της περιοχής τους. Η προσέγγιση αυτή ενίσχυσε τον διάλογο με τους σπουδαστές, εστιάζοντας στις πραγματικές τους ανάγκες, τις εμπειρίες και τη γνώση τους από την τοπική γεωργική πρακτική.

Ευχαριστούμε για την εγκάρδια φιλοξενία τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, τη διευθύντρια της σχολής και γεωπόνο κ. Στέλλα Χατζηγεωργίου, την κ. Μαρία Τζομπανάκη, υπεύθυνη προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών και γεωπόνο και το διδάσκοντα του τμήματος και επιστήμονα πληροφορικής στο Δήμο Χερσονήσο κ. Νίκο Κούνουπα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το αμείωτο ενδιαφέρον τους και τη θερμή συμμετοχή σε όλους τους σπουδαστές.

Διαβάστε περισσότερα για το έργο εδώ