Μαζί με την ομάδα εργασίας του συνεργαζόμενου εταίρου μας της Περιφέρειας Κρήτης στις 12 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου για το έργο INTERREG Euro-MED NaTour4CChange.

Το NaTour4CChange συγκεντρώνει 10 εταίρους από 6 χώρες με ένα κοινό όραμα: την επανασύνδεση του τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον και τη φύση για την αξιοποίηση των οικοσυστημάτων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στους παράκτιους προορισμούς της Μεσογείου. Για την Ελλάδα πιλοτική περιοχή εφαρμογή του έργου είναι τα όρη Ζάκρου (προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 GR4320016 – Ori Zakrou) και το Κουφονήσι (προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 GR4320017 – Nisos Koufonisi, Gyro Nisides kai Nisides Kavalloi) στη νοτιοανατολική Κρήτη. Με τη συμβολή του Συντονιστή του Γεωπάρκου Σητείας κ. Βαγγέλη Περάκη, επισκεφθήκαμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ζάκρου αλλά και την Αλατσολίμνη, στην εγγύς περιοχή του Ξερόκαμπου λίγο νοτιότερα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο όπου συνομιλήσαμε τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον του έργου, τη στόχευσή του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα σε τουριστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Τέλος η ομάδα της ΕΕΠΦ και η ομάδα της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Σητείας, όπου έλαβε χώρα εποικοδομητική συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο Σητείας, κ. Κωνσταντίνο Λυμπερίου, σχετικά με τις τρέχουσες δράσεις και τις προοπτικές του έργου στην περιοχή.

Επιβεβαιώνοντας τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας και του τοπικού διαλόγου για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και την προσαρμογή των παράκτιων περιοχών στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις, το NaTour4CChange συνεχίζει με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων στρατηγικών που θα εξασφαλίσουν ένα περιβαλλοντικά υπεύθυνο και ανθεκτικό τουριστικό μέλλον για την Κρήτη και τη Μεσόγειο.