Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης συμμετέχει σε ένα νέο έργο LIFE που μόλις ξεκίνησε. Το έργο LIFE PHOENIX στοχεύει στην αποκατάσταση και βελτίωση των φοινικοδασών στην Κρήτη και τα Κανάρια Νησιά, αναδεικνύοντας τη μοναδική ομορφιά και σημασία τους. Στην Ευρώπη υπάρχουν μόνο δύο είδη αυτοφυών φοινικοειδών του γένους Phoenix, το Phoenix canariensis και το P. theophrasti, τα οποία φύονται στα Κανάρια Νησιά (Ισπανία) και στην Κρήτη αντίστοιχα. Απαντώνται διάσπαρτα, από μεμονωμένα άτομα σε αγροτικές καλλιέργειες μέχρι φυσικές συστάδες, και η μοναδικότητά τους δικαιολογεί την ένταξή τους στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΕ και τον χαρακτηρισμό τους ως Οικοτόπου Προτεραιότητας («Φοινικοδάση του γένους Phoenix») με κωδικό 9370*. 

                      

Τα δύο είδη αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή (πυρκαγιές, καύσωνες), τα παράσιτα και χωροκατακτητικά ξενικά είδη, ο υβριδισμός, η υπερβόσκηση και η πίεση των επισκεπτών (τουριστική δραστηριότητα). Το LIFE PΗΟΕΝΙΧ περιλαμβάνει δράσεις διατήρησης, όπως αποκατάσταση οικοτόπων και αναδάσωση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, με στόχο την ελαχιστοποίηση των απειλών. Το έργο LIFE PΗΟΕΝΙΧ (κωδικός LIFE22 NAT/ES/101113584) συντονίζει η ισπανική GESPLAN, με εταίρους από την Ελλάδα την ΕΕΠΦ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και την εταιρία Homeotech, και από την Ισπανία το Cabildo de Gran Canaria, τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας των Καναρίων Νήσων και το Πανεπιστήμιο Λας Πάλμας των Κανάριων Νήσων.

        

Στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στις 6 και 8 Νοεμβρίου 2023, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις δράσεις, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, διοικητικά και διαχειριστικά θέματα, αλλά και πιθανές μελλοντικές προκλήσεις για την υλοποίησή τους. Το έργο έχει διάρκεια 5 έτη και σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού θα δαπανηθεί στην περιοχή της Κρήτης, ενισχύοντας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την τοπική κοινωνία. Επιπλέον θα γίνει διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου μέσω επιστημονικών συνεδρίων, ενημερώσεων του κοινού και ενδιαφερομένων μερών, όπως σχολεία, ξενοδοχεία, φορείς που δραστηριοποιούνται στις περιοχές, αγροτικοί συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις κ.λπ.

Τα Ευρωπαϊκά φοινικοδάση είναι μία σπάνια και πολύτιμη φυσική αξία που οφείλουμε να προστατεύσουμε και αναδείξουμε!

Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της χορηγούσας αρχής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι’ αυτές.