Τα Κιρκινέζια (Falco naumanni), τα μικρά αυτά μεταναστευτικά γεράκια που ζουν κοντά στον άνθρωπο, βρίσκονται ήδη στην περιοχή υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου LIFE for Lesser Kestrel, στο Κιλκίς και στο Βόρειο Έβρο από τον Μάρτιο, έχοντας διασχίσει τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Επιδεικνύοντας έντονη «φιλοπατρία», επέστρεψαν στις περιοχές αναπαραγωγής που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούν.
Η ενίσχυση των διαθέσιμων θέσεων φωλιάσματος με τεχνητές φωλιές, μια δοκιμασμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του έργου, φαίνεται να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Οι τεχνητές φωλιές στο Ανθόφυτο Κιλκίς καθώς και στους γύρω οικισμούς της Ζώνης Ειδικής Προστασίας «Περιοχή Ανθοφύτου» (GR1230006), δεν τα άφησαν αδιάφορα. Η συστηματική παρακολούθηση από ορνιθολόγους και η επιτόπια επίσκεψή μας στο Ανθόφυτο, μας έδειξαν ότι τα Κιρκινέζια κάνουν αναγνωριστικές επισκέψεις στις φωλιές αυτές.
Είμαστε αισιόδοξοι για την πιθανή χρήση τους για αναπαραγωγή, όπως έγινε και τις προηγούμενες 2 χρονιές σε φωλιές που εγκαταστήσαμε στο χωριό. Το έργο LIFE for Lesser Kestrel (LIFE19 NAT/BG/001017) που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), έχει σκοπό την προστασία και τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του Κιρκινεζιού σε Βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση της Βουλγαρίας Green Balkans (συντονιστής εταίρος του έργου) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.