Στο πλαίσιο του έργου LIFE PHOENIX πραγματοποιήθηκαν στο Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και στον Πύργο Μονοφατσίου του Δήμου Αχαρνών-Αστερουσίων Ηρακλείου συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς και κοινωνικούς εταίρους.

©Αρχείο ΠΚ-ΜΦΙΚ
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και οι υπόλοιποι εταίροι του έργου από την Ελλάδα (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Homeotech και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) βρέθηκαν στην Κρήτη στις 11 και 12 Φεβρουαρίου για τις συναντήσεις αυτές οι οποίες στόχο είχαν τη γνωριμία των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων με το έργο και τις δράσεις του. Ταυτόχρονα τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη προστασίας των Φοινικοδασών και των απειλών που αντιμετωπίζουν, ενώ πραγματοποιήθηκε ενημέρωσή τους σχετικά με τις προτάσεις για την αποκατάσταση και την προστασία του οικοτόπου, όπως προβλέπονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Φοινικοδασών της Κρήτης.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων τονίστηκε η αναγκαιότητα συμμετοχής των υπηρεσιών, τοπικών φορέων και πολιτών στην προστασία και διατήρηση του εμβληματικού αυτού οικοτόπου της Κρήτης, προωθώντας τις συμμετοχικές διαδικασίες. Παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο τοπικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μπορούν να υποστηρίξουν το έργο, ενθαρρύνοντας την από κοινού δράση για την προστασία των Φοινικοδασών της Κρήτης μέσω της εμπλοκής τους στην Ομάδα Εργασίας για τον οικότοπο και με την υιοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας του έργου. Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας θα συναντώνται σε ετήσια βάση προκειμένου να ενημερώνονται για την πορεία του προγράμματος αλλά και να δρουν συμβουλευτικά και υποστηρικτικά στην υλοποίηση των δράσεων του έργου και στην προστασία των Φοινικοδασών.

©Αρχείο ΕΕΠΦ
Επίσης, διερευνήθηκαν δυνατότητες συνεργασίας και δικτύωσης με τους τοπικούς φορείς μέσω της συμμετοχής τους στο Δίκτυο Εθελοντών για την υποστήριξη της εφαρμογής ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων του έργου και έγκαιρης ανίχνευσης για την πρόληψη των παρασίτων.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των υπηρεσιών των Δήμων, του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Αγίου Βασιλείου, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Τοπικής Επιτροπής Αστερουσίων (ΜaB Unesco).
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Σπήλι και στην αίθουσα του Κ.Α.Π.Η. του Δημοτικού Καταστήματος Πύργου.
Φυσικά έπεται και συνέχεια, καθώς οι συναντήσεις γνωριμίας θα λάβουν χώρο στο προσεχές διάστημα και σε άλλες περιοχές του νησιού.