Παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας για την αξιολόγηση κινδύνου από πυρκαγιές που έχει καταγράψει τα χαρακτηριστικά 700 κτισμάτων σε οικισμούς των Κυθήρων.

Στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στην Χώρα Κυθήρων την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου έγινε παρουσίαση της έρευνας για την πρόληψη των πυρκαγιών, που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Καινοτόμα δράση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στα Κύθηρα με την κινητοποίηση και συνεργασία του πληθυσμού, πιλοτικά σε 3 οικισμούς», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του Υπ. Περιβάλλοντος. Επικεφαλής είναι ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και ο Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου, επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης , συνεπικουρούμενοι από ομάδα ειδικών επιστημόνων.

Σημαντική ήταν η παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Κομηνού, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Χώρας-Καψαλίου κ. Μ. Κουσουρή, του εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Σπ. Φουντουλάκη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την μέχρι τώρα συστηματική, πολύτιμη συμβολή του στο έργο, του Αστυνομικού Διοικητή του νησιού, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατέθεσε προτάσεις συνεργασίας, της κας Ελένης Τζωρτζοπούλου συντονίστριας της ομάδας έρευνας στον οικισμό Καραβάς, και της Προέδρου του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Κυθήρων κας Μαρίας Καλοκαιρινού, συντονίστριας της ομάδας έρευνας για τον οικισμό Καψαλίου, την οποία ευχαριστούμε και για τη φιλοξενία στην Αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου.

Οι ερευνητές ενημέρωσαν τα στελέχη των φορέων Πολιτικής Προστασίας που εμπλέκονται στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών καθώς και τους κατοίκους, για τη διαδικασία εκπόνησης του αντιπυρικού σχεδίου, για τα πρώτα αποτελέσματα και για τα αναμενόμενα οφέλη σχετικά με τη βελτίωση της ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι κάτοικοι από πολλές περιοχές των Κυθήρων που συμμετείχαν στις ομάδες που συστάθηκαν για την αξιολόγηση του κινδύνου καταστροφής σπιτιών από δασική πυρκαγιά, έχουν ήδη καταγράψει τα χαρακτηριστικά περισσότερων από 700 κτισμάτων στους οικισμούς που επιλέχθηκαν, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Η επιστημονική ομάδα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα έχει ήδη καταχωρήσει και επεξεργάζεται τα παραπάνω μαζί με επιπλέον δεδομένα που έχουν συλλεγεί, για τη δασική καύσιμη ύλη και το ευρύτερο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού. Η ανάλυση του μεγάλου όγκου δεδομένων που έχουν συλλεγεί είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει ήδη δημιουργηθεί χάρτης δασικής καύσιμης ύλης για όλο το νησί που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση ενημέρωσης.

Επιπλέον, κατά το τριήμερο παραμονής της επιστημονικής ομάδας στο νησί, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε οικισμούς και έγιναν αυτοψίες σε σπίτια των οποίων τα χαρακτηριστικά είχαν καταγραφεί από κατοίκους έτσι ώστε να γίνουν οι σχετικές συγκρίσεις, προσαρμογές και βελτιώσεις στην μεθοδολογία.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ευχαρίστησαν τους ερευνητές, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Κομηνός, επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να είναι πάντα κοντά στην ομάδα του έργου, και ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων για την συστηματική τους παρουσία στο νησί, και την επαφή και αλληλεπίδραση με τους κατοίκους που πέραν από στόχος του έργου, υποδηλώνει και το πραγματικό τους ενδιαφέρον για τα Κύθηρα.