Η «Γαλάζια Σημαία» κυματίζει τη φετινή χρονιά σε 519 ακτές, 15 μαρίνες και ένα σκάφος αειφόρου τουρισμού, και η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες παγκοσμίως! Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 14% του συνολικού αριθμού των βραβευμένων ακτών διεθνώς, είναι ελληνικές.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας πραγματοποίησε την εκδήλωση ανακοίνωσης των βραβευμένων ακτών και μαρίνων για το 2018 στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Παράλιο Άστρος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κυρία Κατερίνα Ιγγλέζη και ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, κύριος Χαράλαμπος Καρίμαλης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους o Περιφερειακός Σύμβουλος κύριος Γεώργιος Μπακούρης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κύριο Πέτρο Τατούλη, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κύριος Γεώργιος Παπανικολάου, ο Δήμαρχος Σπατών – Αρτέμιδος, κύριος Δημήτρης Μάρκου, ο Δήμαρχος Τρίπολης, κύριος Δημήτρης Παυλής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, κύριος Σταύρος Κατσικάδης, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας επιχειρηματιών Τουριστικών καταλυμάτων Πελ/νησου και Κυθήρων, κύριος Νικόλαος Σπανουδάκης, ο Πρόεδρος Τουρισμού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κύριος Ιωάννης Σαμπράκος, ο Ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος, Διοικητής του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Παράλιου Άστρους, κύριος Λάμπρος Σκαρπέλος, ο Πλοίαρχος εμπορικού Ναυτικού και μέλος εκπαιδευτικής επιτροπής HELMEPA, κύριος Θανάσης Μητροφάνης, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι Δήμων και διαχειριστές ακτών.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής απηύθυνε χαιρετισμό και δήλωσε: «Η ανάπτυξη της χώρας και η βιωσιμότητα της οικονομίας είναι άμεσα συνυφασμένες με την περιβαλλοντική προστασία. Η αναγνωρισιμότητα του οικολογικού σήματος ποιότητας που εξασφαλίζει η Γαλάζια Σημαία αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης των τουριστικών προορισμών». Παράλληλα σημείωσε το σημαντικό έργο της ΕΕΠΦ.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ σημείωσε ότι: «Η Γαλάζια Σημαία είναι άμεσα συνυφασμένη με τις βασικές αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, προτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας την ποιότητα που απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της χώρας και την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και συμβάλει στην διεθνή εικόνα που εκπέμπει ο κάθε προορισμός. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Η συμβολή της ΕΕΠΦ είναι διαρκής καθώς έχει επιδείξει σημαντικό έργο στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών για το περιβάλλον». Στη συνέχεια συνεχάρη τους βραβευόμενους φορείς οι οποίοι, όπως τόνισε, αναδεικνύουν το καλύτερο πρόσωπο του τουρισμού της Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας συνεχάρη την ΕΕΠΦ για το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία που βοηθά στην αναβάθμιση των ελληνικών μαρινών και τόνισε ότι «Ο θεσμός της Γαλάζιας Σημαίας αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αναγνωρισμένα προγράμματα αξιολόγησης τουριστικών λιμένων και μαρινών διεθνώς και το μοναδικό στην Ελλάδα».
Ο Δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε: «Γαλάζια Σημαία σημαίνει καθαρά νερά, σημαίνει υποδομές, φιλοξενία, ζεστασιά, ένα πρόγραμμα που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και γι’ αυτό ακριβώς αυτή η βράβευση έφερε ακόμη περισσότερο κόσμο πέρσι στην παραλία μας, έφερε μεγαλύτερη αισιοδοξία στην πόλη μας. Ο τουρισμός αυξήθηκε, οι ξενοδόχοι έλεγαν διαρκώς ότι η Γαλάζια Σημαία είναι σημείο αναφοράς και το προέβαλαν και εκείνοι πολύ και συνετέλεσε στο να δημιουργήσουμε πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία στην πόλη μας».
Ο Δήμαρχος Σπάτων συμπλήρωσε: «Παίρνοντας την Γαλάζια Σημαία η επισκεψιμότητα στην περιοχή εκτινάχθηκε στα ύψη. Οι τζίροι των καταστημάτων αυξήθηκαν και θα έλεγα ότι είναι το απόλυτο αναπτυξιακό εργαλείο, πέραν βέβαια από τα ευεργετικά οφέλη τα οποία έχει στο περιβάλλον και στη φύση».
Διαβάστηκαν χαιρετισμοί εκ μέρους του κυρίου Γεώργιου Πατούλη, Προέδρου της ΚΕΔΕ, και του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κυρίου Μάνου Κόνσολα. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε: «Η Γαλάζια Σημαία είναι τόσο σημαντική για τον τουρισμό μας, την εθνική οικονομία και την Πατρίδα μας υπόθεση, ένα ισχυρό στοιχείο του τουριστικού μας προϊόντος και ένα πρόγραμμα που τυγχάνει της ενεργού σταθερής και αποφασιστικής στήριξης των φορέων της αυτοδιοίκησης». Ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, τόνισε «Το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί πιστοποίηση ποιότητας και περιβαλλοντικής προστασίας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού», και συμπλήρωσε «Οφείλουμε όλοι μας να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα συνδυάζονται δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας, αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, τον ορισμό, δηλαδή, της αειφορίας στον τουρισμό».
Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας επιχειρηματιών Τουριστικών καταλυμάτων Πελ/νησου και Κυθήρων, σημείωσε ότι: «Το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία δεν βραβεύει απλώς τις ακτές και τις μαρίνες της Ελλάδας αλλά αποτελεί κίνητρο για όλους εμάς να προστατεύσουμε τον φυσικό πλούτο της χώρα μας. Οι ακτές αποτελούν κύρια πηγή εσόδων και πόλο έλξης των τουριστών», ενώ ο Πρόεδρος Τουρισμού του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αρκαδίας τόνισε την προσπάθεια της Αρκαδίας για ανάπτυξη του τουρισμού.
Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα, κύριο Μαρίνη Μπερέτσο, τον Υπεύθυνο Τμήματος Επόπτευσης/Φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας, κύριο Δήμο Αναστόπουλο, τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, κύριο Παναγιώτη Μαντά και τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΠΦ και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), κύριο Νίκο Πέτρου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα στην εισήγηση του αναφέρθηκε στο Απόθεμα Βιόσφαιρας Ανατολικής Πελοποννήσου, τη διαχείριση και την ανάδειξη των αξιών του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Γαλάζιας Σημαίας. Ο Υπεύθυνος Τμήματος Επόπτευσης/Φύλαξης Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας αναφέρθηκε στην προστασία του υγρότοπου Μουστού αλλά και στις δράσεις και τα έργα του φορέα διαχείρισης.
Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας μίλησε για την εξωστρέφεια του Δήμου, την κατασκευή υποδομών αλλά και το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου. Δήλωσε ότι στόχος του Δήμου είναι η ανάπτυξη της μαρίνας και η ένταξη της στο Πρόγραμμα. Παράλληλα δήλωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες για να ενταχθούν τα καταλύματα της περιοχής στο Green Key, το οικολογικό σήμα ποιότητας για τουριστικές επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΠΦ αναφέρθηκε στα Προγράμματα «Γαλάζια Σημαία» και Green Key που αποτελούν συνδετικούς κρίκους ανάπτυξης τουρισμού, αειφορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Παράλληλα τόνισε την σημαντική ανάγκη για Κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας, να κατακτήσει την πρώτη θέση.
Οι εισηγήσεις έκλεισαν με την προβολή ενός ενημερωτικού βίντεο για το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία». Στη συνέχεια, οι μαθητές των τοπικών σχολείων παρουσίασαν με πρωτότυπο τρόπο τις φετινές βραβεύσεις.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παραλαβή της Γαλάζιας Σημαίας, η οποία κατέφθασε στον χώρο του θεάτρου με ένα καΐκι, από το οποίο την παρέλαβαν οι μαθητές για να αναρτήσουν στον ιστό.
Η φετινή εκδήλωση υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και υποστηρίζεται από τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα My planet της εταιρείας Rolco – ΒΙΑΝΙΛ.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος
Τηλ.: 210 325 5341/εσωτ. 103, Fax: 210 322 5285
E-mail: blueflag@eepf.gr Ιστοσελίδα: www.eepf.gr/blueflag