Η Ημέρα της Γης …
Σε περισσότερες από 190 χώρες γιορτάζεται σήμερα η Ημέρα της Γης.
Φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία με τη σύνοδο για την κλιματική κρίση που συγκαλεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή σαράντα αρχηγών κρατών από όλο τον κόσμο, και προσωπικοτήτων όπως ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Μπιλ Γκέιτς. Η σύνοδος ξεκινά με την δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν, μέχρι το 2030, τις δικές τους εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 50% – από τα επίπεδα του 2005.
Η ιδέα για την Ημέρα της Γης ξεκίνησε πριν από πενήντα χρόνια στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Στην πρώτη κινητοποίηση, στις 22 Απριλίου 1970, υπολογίστηκε
ότι συμμετείχαν περίπου είκοσι εκατομμύρια πολίτες. Πολύ γρήγορα η ετήσια συνάντηση απλώθηκε σε όλο τον κόσμο –αρχικά εορταζόταν την 21η Απριλίου, αλλά το 2009 με απόφαση του ΟΗΕ ο εορτασμός καθιερώθηκε πλέον την 22α Απριλίου.
Με τις εκδηλώσεις, αυτή τη μέρα κάθε χρόνο, αναδεικνύονται τα διεθνή και τα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα και, κυρίως, ασκείται πολιτική πίεση στις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν με οριζόντια αλλά και με στοχευμένα μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
…κι ένα φάντασμα επιστρέφει στην Ελλάδα
Σ’ αυτό το κλίμα γιορτής και δράσης, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης εκφράζει την έντονη ανησυχία της από πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που επαναφέρουν θέματα της εκτροπής του Αχελώου.
Η υπόθεση της εκτροπής εξελίχθηκε ως γνωστόν στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης: Πέρασαν σαράντα χρόνια, δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια, στήθηκαν εκλογικές πελατείες και πολιτικές καριέρες, χτίστηκε και κατεδαφίστηκε πολλές φορές το «αγροτικό και ενεργειακό Ελντοράντο» της Ελλάδας, διχάστηκαν δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας και κερδήθηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις – ανάμεσά τους, από το 1995, η ΕΕΠΦ– δικαστικοί αγώνες με αποφάσεις πολύ σημαντικές για την εθνική νομολογία.
Τελικά, οι πολύπλευρες κυβερνητικές παλινωδίες αντιμετωπίστηκαν οριστικά και όπως έπρεπε για ένα τέτοιο φαραωνικό «έργο»: Με τελεσίδικη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ βασισμένη στις απόψεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιβάλλεται, λοιπόν, σήμερα να απορριφθεί από την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα κάθε νέα προσπάθεια ανακίνησης θέματος σχετικού με την εκτροπή του Αχελώου.
Στον φετινό εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΠΦ έχει προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση για τον Αχελώο, έναν πολύτιμο φυσικό πόρο, τον μεγαλύτερο σε παροχή νερού ποταμό της Ελλάδας.
“Τα έργα του φράγματος της Συκιάς στον Αχελώο”