Η ανθρωπότητα εκπέμπει SOS
Οι μαθητές διαδηλώνουν και «φτιάχνουν κλίμα»
Στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου γίνονται σε όλο τον κόσμο δράσεις μαθητών σχετικές με την κλιματική αλλαγή. Οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις αυτές ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο από την 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργ, τo όνομα της οποίας είναι συνώνυμο με το παγκόσμιο κίνημα των σχολικών απεργιών κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Γκρέτα πήρε την πρωτοβουλία μετά από μια συζήτηση που έκαναν στο σχολείο για την κλιματική αλλαγή. Είχε πει τότε χαρακτηριστικά: « Κάποιοι αφήνουν τα πράγματα να περάσουν. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω…» Η αποφασιστικότητα, και η μαχητικότητά της ενέπνευσαν και εμπνέουν εκατομμύρια μαθητές που κινητοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) μεταφέρει μηνύματα και γνώσεις για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα σε μαθητές εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από τα πέντε δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα (Οικολογικά Σχολεία, Μαθαίνω για τα Δάση, Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, Φύση χωρίς Σκουπίδια και Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου) στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης για την αειφορία.
Μεταξύ των εκπαιδευτικών της δράσεων υλοποίησε, το σχολικό έτος 2017-2018, την πιλοτική δράση «Forest action for Climate Change mitigation (FACCM)». Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση» (Learning about Forests – LEAF) διεθνής συντονιστής του οποίου είναι το παγκόσμιο Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE),το οποίο η ΕΕΠΦ εκπροσωπεί στη χώρα μας. Στη δράση, με συντονισμό από την ΕΕΠΦ, συμμετείχαν περιβαλλοντικές ΜΚΟ από τέσσερις χώρες, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, καθώς και συνεργαζόμενα σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Σκοπός της ήταν η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και φορέων των τεσσάρων χωρών για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού εστιασμένου στη θεματική «Δάσος και Κλιματική αλλαγή», εναρμονισμένο με τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και εμποτισμένο με σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προτροπή σε περιβαλλοντικά υπεύθυνη δράση.
Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο δουλεύουν αθόρυβα αλλά ουσιαστικά για να αλλάξει το κλίμα, πραγματικά αλλά και μεταφορικά, γιατί «σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά». Η ΕΕΠΦ καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις δράσεις που θα γίνουν για την κλιματική αλλαγή αλλά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες στα σχολεία τους σχετικά με το κλίμα στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.