Έντεκα χρόνια μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007, η Ελλάδα ζει μια νέα πολύνεκρη τραγωδία. Αν δεν έχει έρθει ούτε και τώρα η ώρα για γενναίες πολιτικές αποφάσεις, τότε πότε;

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς, είμαστε συγκλονισμένες από τον απολογισμό της φονικότερης πυρκαγιάς που έχει συμβεί στην ιστορία της Ελλάδας και είχε ως συνέπεια τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε πυκνοκατοικημένη παραθεριστική περιοχή. Ενώ προφανώς προκύπτουν ευθύνες που ζητούμε τεκμηριωμένα να αναζητηθούν και παραδειγματικά να αποδοθούν, η τραγική αυτή εξέλιξη δείχνει παράλληλα την απόλυτη ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του σημερινού συστήματος δασοπροστασίας.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο υπεκφυγής ή καθυστέρησης. Οφείλουμε όλοι, πολίτες και πολιτεία, να αντιληφθούμε πως η σωτηρία ανθρώπων και φύσης περνάει από την πρόληψη των πυρκαγιών και την αποτελεσματική διαχείριση της δασικής γης. Ως περιβαλλοντικές οργανώσεις, αυτή την αλήθεια υποστηρίζουμε σθεναρά εδώ και χρόνια. Θεωρούμε χρέος μας προς όσους έχασαν άδικα τη ζωή τους και τις οικογένειές τους να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η γνώση αυτή να εμπεδωθεί και να γίνει πράξη.

Σύμφωνα με επιστημονικά έγκυρες μελέτες, όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή τόσο πιο ευάλωτα γίνονται τα δάση σε όλον τον πλανήτη, με συνέπεια περισσότερες, σαρωτικές πυρκαγιές, που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σε ό,τι αφορά μάλιστα στην Ελλάδα, βάσει των προβλέψεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμάται ότι την περίοδο 2021- 2100 οι θερμές ημέρες θα αυξηθούν κατά 50% με 100%. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς κατά 30 επιπλέον ημέρες / έτος.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για αποφυγή των τεράστιων πολιτικών ευθυνών για έγκαιρη και αποτελεσματική δασική διαχείριση, πολεοδομικό σχεδιασμό και οργάνωση της πολιτικής προστασίας με βλέμμα στραμμένο στην προστασία ανθρώπων και φύσης.

Με απέραντη θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν στις φλόγες της 23ης Ιουλίου και με το μάτι πια στραμμένο στη ζωτική ανάγκη αποφυγής τέτοιων καταστροφών στο μέλλον, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ως επιτακτικής προτεραιότητας την άμεση προσαρμογή του εθνικού σχεδιασμού δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας στα νέα κλιματικά δεδομένα, με προτεραιότητα στις εξής ενέργειες:

Καλούμε τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν άμεσα να εντείνουν τον κίνδυνο για χιλιάδες ζωές, ευλογώντας τους αμέτρητους αυθαίρετους οικισμούς μέσα σε δάση και ανοίγοντας συνεχώς παράθυρα για νέους. Τα νομοσχέδια τακτοποίησης αυθαιρέτων, «οικιστικών πυκνώσεων» σε δασική γη και νομιμοποίησης αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη, καθώς και κάθε άλλη τέτοιας κατεύθυνσης θεσμική πρωτοβουλία στο όνομα της ανάπτυξης αποκτούν πλέον εγκληματικό χαρακτήρα για ζωές και φυσικό περιβάλλον.

Καλούμε επίσης όλα τα κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να δεσμευθούν ότι δεν θα στηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση αναθεώρησης της συνταγματικής προστασίας που εγγυώνται για το περιβάλλον τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος.

Οι οργανώσεις δηλώνουμε παρούσες σε κάθε συζήτηση που θα γίνει για την αποτελεσματική πρόληψη των πυρκαγιών, τη δασοπροστασία και την προσαρμογή του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στην κλιματική αλλαγή. Θέτουμε επίσης, όσες δυνάμεις έχουμε στη διάθεση των δομών και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης προς όσους επλήγησαν από την καταστροφή και έχουν ανάγκη από στήριξη.

Οφείλουμε από καρδιάς, ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες και έσωσαν ζωές. Η αλληλεγγύη, η συμμετοχή στα κοινά και η βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη είναι η ασπίδα μας σε κάθε κρίση.