Ολοκληρωμένα έργα
Βοτανικός κήπος

Βοτανικός κήπος

Η ΕΕΠΦ το 2018 αξιοποίησε μέρος από τις δωρεές στη μνήμη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Χανίων προχώρησε στην δημιουργία ενός Βοτανικού Κήπου ιαματικών και αρωματικών φυτών της Κρητικής Γης. Ο κήπος βρίσκεται κοντά στο Βαρύπετρο Κυδωνίας στα Χανιά, σε μία κατάφυτη κοιλάδα ανάμεσα στο μετόχι Αγίας Κυριακής και στην Μονή Μεταμόρφωσης «στον Κάστελλο».  Η έκταση για την υλοποίηση του Βοτανικού Κήπου παραχωρήθηκε ευγενικά από την Ιερά Αδελφότητα Χρυσοπηγής Χανίων.

Σκοπός είναι τόσο η προστασία και ανάδειξη των ιαματικών και αρωματικών φυτών της κρητικής γης, όσο και η λειτουργία του Βοτανικού Κήπου ως χώρου εκπαίδευσης για επισκέπτες και μαθητές σχολείων. Επιπλέον, ο Βοτανικός Κήπος θα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της πεζοπορικής διαδρομής που ξεκινώντας από την κοιλάδα των μοναστηριών, θα διασχίζει τα Λευκά Όρη.

SocioCoast

SocioCoast

Το Έργο ”SocioCoast” «Ενίσχυση της προβολής παραλιών και παράκτιων περιοχών και αναφορών προβλημάτων με Πληθοπορισμό», διάρκειας 24 μηνών, υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg V-A  Ελλάδα – Κύπρος και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι δράσεις του έργου αφορούν συγκεκριμένες παραλίες των δύο χωρών, καθώς και τις ευρύτερες παράκτιες περιοχές. Κύριος στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της ελκυστικότητας των παραλιών μέσω καλύτερης και πληρέστερης πληροφόρησης του κοινού για στοιχεία που αφορούν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, όπως επίσης και η δυνατότητα συνεισφοράς των ίδιων των χρηστών στον εντοπισμό περιβαλλοντικών προβλημάτων στις περιοχές αυτές. Πιο συγκεκριμένα, μέσω εφαρμογών Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και του Πληθοπορισμού, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να ενημερώσουν άλλους χρήστες για τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και εταίροι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, η Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου

Πρόγραμμα Κυθήρων

Πρόγραμμα Κυθήρων

«Το ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων συνεχίζεται» ήταν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του νησιού που ξεκίνησε μετά την πυρκαγιά στα Κύθηρα τον Αύγουστο του 2017. Καθώς κάηκαν σημαντικές εκτάσεις δασικών περιοχών του νησιού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σύναψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα με στόχο την υλοποίηση μιας δέσμης δράσεων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την μεταπυρική αποκατάσταση των Κυθήρων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2021.

Οι δράσεις του προγράμματος περιελάμβαναν: εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, καθαρισμούς ακτών και βυθού, καθαρισμό της ρεματιάς του Μυλοποτάμου, σημειακές δενδροφυτεύσεις, συγκέντρωση και επεξεργασία σπόρων κέδρου (φοινικικής αρκεύθου) καθώς και την εμπλοκή της σχολικής κοινότητας μέσα από μαθητικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής για την πρόληψη πυρκαγιών. Σε όλες τις δράσεις συμμετείχαν ενεργά η τοπική κοινωνία, η μαθητική κοινότητα και πολλοί άλλοι φορείς.

Σημαντικό μέρος του προγράμματος υπήρξε το έργο «Καινοτόμα Δράση για την πρόληψη των πυρκαγιών στα Κύθηρα», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Το έργο αποσκοπούσε στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων στο νησί των Κυθήρων σχετικά με την πρόληψη των πυρκαγιών, την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποφυγή καταστροφών σε οικίες και οικισμούς. Τον συντονισμό και την επιστημονική επίβλεψη του έργου είχε ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος (ΙΜΔΟ), Δασολόγος  ειδικός για θέματα πυρκαγιών. Το καινοτόμο στοιχείο του ήταν η συμμετοχή των πολιτών σε μια σειρά πιλοτικών δράσεων. Στόχος του ήταν η συμβολή των κατοίκων μέσα από την αναγνώριση των δικών τους προβλημάτων και των κινδύνων. Συνοπτικά, επιδιώχθηκε με αυτόν τον τρόπο η πρόληψη να γίνει «ιδιοκτησία», ή κτήμα των κατοίκων ως παρακαταθήκη και μετά την ολοκλήρωση του έργου.  Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι τότε, δεν είχε υπάρξει κάτι ανάλογο στη χώρα μας σε επίπεδο κατοικιών σε οικισμό ή Δήμο. Το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

EcoTour

EcoTour

Έργο Eco Tour (2019-2020): Η ΕΕΠΦ ήταν εταίρος στο έργο Local Quality Covenant and Sustainable Tourism-Eco Tour, στο πλαίσιο του προγράμματος Town Twining Between Turkish and European Municipalities, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και διήρκεσε 12 μήνες. Το έργο αφορούσε τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Erdemli από την Τουρκία και του Δήμου Πάργας από την Ελλάδα με τη συμμετοχή της ΕΕΠΦ και του Πανεπιστημίου της Μερσίν. Δράσεις του έργου περιλάμβαναν την παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους για την προβολή των δύο δήμων, σεμινάρια και συναντήσεις για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού στα όρια των δύο δήμων.

ForOpenForests

ForOpenForests

Έργο LIFE11 NAT/GR/001014 ”ForOpenForests” (2012-2019): Το έργο LIFE11 NAT/GR/1014 “ForOpenForests” συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κύριος στόχος του έργου ήταν η εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε επίπεδο ειδών, ενδιαιτημάτων και τοπίου, σε δύο περιοχές του δικτύου Natura 2000, "Εθνικός Δρυμός Οίτης” (GR2440004), και “Όρος Καλλίδρομο” (GR2440006), στη Στερεά Ελλάδα. Κύριες απειλές για τα είδη και τους οικοτόπους στόχους του έργου είναι: η μείωση της βόσκησης και η εγκατάλειψη των παραδοσιακών μεθόδων στην γεωργική παραγωγή που οδηγούν σε πύκνωση και επεκταση του ελατοδάσους, η εντατικοποίησης της δασικής διαχείρισης και η αποψίλωση των δασών, η οποία προκαλεί υποβάθμιση των οικοτόπων και έλλειψη θέσεων φωλεοποίησης για την ορνιθοπανίδα, αλλαγές στον υδρολογικό κύκλο των εποχικών λιμνίων και υποβάθμισή τους από την σκόπιμη διέλευση οχημάτων, παράνομη απόθεση απορριμάτων η οποία προκαλεί ρύπανση εδάφους και υδάτων, δασικές πυρκαγιές οι οποίες είναι καταστροφικές για δάση κωνοφόρων (Pinus nigra subsp. pallasiana and Juniperus foetidissima) τα οποία δεν έχουν μηχανισμούς αναγέννησης μετά τη φωτιά, λαθροθηρία που μειώνει τους πληθυσμούς της πετροπέρδικας (Alectoris graeca), συγκρούσεις παραγωγών και καφέ αρκούδας, και κλιματική αλλαγή η οποία απειλή με υποβάθμιση τους ορεινούς οικοτόπους στόχους του έργου, ιδιαίτερα τα εποχικά λιμνία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου

Posbemed

Posbemed

Έργο INTERREG MED POSBEMED(2016-2018): Η ΕΕΠΦ συμμετείχε ως συνεργαζόμενος εταίρος στο έργο, διάρκειας 15 μηνών, στόχος του οποίου ήταν να διερευνήσει τη διαχείριση, τις συγκρούσεις και τις ευκαιρίες σε παράκτιες προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου όπου υπάρχουν λιβάδια και αποθέσεις Ποσειδωνίας και να διαμορφώσει στρατηγική για τη αποτελεσματικότερη προστασία τους. Συντονιστής του έργου ήταν η Γαλλική οργάνωση EID-MED και συμμετείχαν η IUCN, οι Ιταλικές IMC Foundation και ECO-logica και το ΕΛΚΕΘΕ. Τα ποτελέσματα του έργου βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΦ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου

WaysTUP!

WaysTUP!

Το έργο "WaysTUP!", διάρκειας 42 μηνών, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Το έργο αφορά τη βιοοικονομία και την προώθηση αυτής σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ως λύση για τη μείωση χρήσης ορυκτών πόρων. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει στην καθιέρωση νέων αλυσίδων αξίας των αστικών βιοαποβλήτων, μέσω μιας προσέγγισης πολλαπλών ενδιαφερομένων σε συνάρτηση με την κυκλική οικονομία. Εστιάζει στην προώθηση διαδικασιών μετατροπής αστικών βιοαποβλήτων σε χρήσιμους πόρους, ξεκινώντας από πρώτες ύλες όπως απόβλητα ψαριών και κρέατος, ίζημα καφέ, προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα οικιακής προέλευσης, χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια κλπ. και οι οποίες θα καταλήγουν στην παραγωγή πρόσθετων τροφίμων και ζωοτροφών, γευστικών ουσιών, πρωτεΐνης από έντομα, ελαίου καφέ, βιοαιθανόλης, βιολογικών διαλυτών, βιοπλαστικών κ.ά. Σκοπός είναι να υιοθετηθούν νέα οργανωτικά μοντέλα που υποστηρίζουν την αξιοποίηση των αστικών βιοαποβλήτων. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης αποτελεί έναν από τους εταίρους στο έργο, με συνολική συμμετοχή 27 εταίρων από 10 χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου

ICON

ICON

Το έργο ICON, με τίτλο «Interactive Conservation Platform for Orchids Native to Greece-Turkey» ξεκίνησε να υλοποιείται το Φεβρουάριο του 2016 και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2017. Τον συντονισμό του έργου είχε αναλάβει η ΜΚΟ Sails-for-Science Foundation και σε αυτό, εκτός από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, συμμετείχε και η τουρκική ΜΚΟ Association for the Conservation of Antalya Orchids and Biodiversity. Εξωτερικoί συνεργάτες του έργου ήταν η Ειδική Ομάδα για τις Ορχιδέες (Orchid Specialist Group) της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), o Βασιλικός Βοτανικός Κήπος στο Kew του Ηνωμένου Βασιλείου και το Περιβαλλοντικό Ερευνητικό Κέντρο του Ιδρύματος Smithsonian των ΗΠΑ. Ο ρόλος τους ήταν συμβουλευτικός λόγω της τεράστιας εμπειρίας που έχουν σε θέματα προστασίας των ορχεοειδών παγκοσμίως.

Στόχος του έργου ήταν η ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, αλλά και αρμόδιων τοπικών φορέων και υπηρεσιών σχετικά με την προστασία της χλωρίδας και ιδιαίτερα των άγριων ορχιδεών. Πυρήνας του ήταν η δημιουργία μιας διαδραστικής ψηφιακής πλατφόρμας και βάσης δεδομένων για τα είδη ορχιδεών (περίπου 400) που υπάρχουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η πλατφόρμα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, φορέων, ΜΚΟ, υπηρεσιών, αλλά και φυσιοδιφών, επισκεπτών και του γενικού κοινού με ειδικό ενδιαφέρον για τις ορχιδέες. Περιέχει διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές και, φυσικά, έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί στο μέλλον και να συμπεριλάβει γενικότερα τη χλωρίδα των δύο χωρών.

Το έργο περιελάμβανε επίσης την δημιουργία κοινών πρωτοκόλλων παρακολούθησης σπάνιων ή απειλούμενων ειδών ορχιδεών, την ενημέρωση και μεταφορά τεχνογνωσίας σε τουρκικούς φορείς για την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και εφαρμογή της στην προστασία και διαχείριση ειδών και περιοχών και την παρουσίαση σχετικών καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Οι δράσεις αυτές είχαν πιλοτικό χαρακτήρα και μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές, της Τουρκίας κυρίως, αλλά και της Ελλάδας.

Οι δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων περιελάμβαναν ποικίλο έντυπο υλικό, την παραγωγή σχετικού ντοκιμαντέρ, φωτογραφική έκθεση συνοδευόμενη από σειρά διαλέξεων που μετακινήθηκε σε τρεις πόλεις στην Τουρκίας και τρεις στην Ελλάδα, κ.ά.

POSBEMED2

POSBEMED2

Το έργο με τίτλο "POSBEMED2 – Governance and management of Posidonia beach-dune systems across the Mediterranean" ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και υλοποείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg MED. Υλοποιείται σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, και Κύπρο, είναι διάρκειας 32 μηνών και αποτελεί συνέχεια του έργου PosBeMed (2016-2018), στο οποίο η ΕΕΠΦ συμμετείχε ως associated partner. Συντονιστής του έργου είναι η Περιφέρεια της Σαρδηνίας και τεχνικός συντονιστής του έργου είναι το IUCN Med. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ενός μεθοδολογικού πλαισίου διαχείρισης των θημώνων Ποσειδωνίας με απώτερο στόχο την ενσωμάτωση των σχετικών διαχειριστικών εργαλείων στην ευρύτερη στρατηγική διαχείρισης των παραθαλάσσιων περιοχών της Μεσογείου, προκειμένου το παράκτιο οικοσύστημα να καταστεί πιο ανθεκτικό στις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται. Οι δράσεις που υλοποιούνται, δίνουν έμφαση στην αξία της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) αλλά κυρίως στην σημασία των θημώνων Ποσειδωνίας για το παράκτιο περιβάλλον και αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο όσων εμπλέκονται στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όσο και του ευρύτερου κοινού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου.

EUREKA

EUREKA

Το έργο “Ecological Understanding of Risks of the Environment through a deeper Knowledge and Awareness - EUREKA”, διάρκειας 24 μηνών χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ και υλοποιείται σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία, με συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων και σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συντονιστής του έργου είναι η γαλλική οργάνωση Alpes de Lumière. Μέσα από την προώθηση πρωτοποριακών και καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων, σκοπός του έργου είναι η αποδυνάμωση του φαινομένου της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, η προώθηση ενός πιο αποτελεσματικού μοντέλου σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, η μείωση της ανεργίας και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και την κλιματική αλλαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου

YUNUS

YUNUS

Τον Απρίλιο του 2019 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου με τίτλο “Theoretical approaches and practical implementations in Environmental Education - YUNUS” στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικός Διάλογος μεταξύ Τουρκίας και χωρών της ΕΕ». Το έργο αφορούσε στη δημιουργία τριών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (θαλάσσια χελώνα, μεσογειακή φώκια και πελαργό) καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Συντονιστής ήταν η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και εταίρος το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Τουρκίας (TURCEV). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου ήταν 24 μήνες και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2021.

A2A

A2A

Τον Απρίλιο του 2019 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου με τίτλο «Αρχαίες Πόλεις και Ενδημικά Είδη Χλωρίδας - Από τον Απόλλωνα στην Αθηνά» στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικός Διάλογος μεταξύ Τουρκίας και χωρών της ΕΕ». Οι δράσεις του έργου βασίζονταν στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και πιλοτικών εφαρμογών σχετικά με σπάνια ή και ενδημικά φυτά που φύονται σε αρχαιολογικούς χώρους των δύο χωρών. Δομήθηκαν γύρω από εφαρμοσμένες πολιτικές και μεθοδολογίες που σχετίζονταν με τη διαχείριση σημαντικών ειδών χλωρίδας και απευθύνονταν σε όσους εμπλέκονταν στη διαχείριση και διατήρηση των αρχαιολογικών χώρων. Υπήρχαν επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού. Συντονιστής ήταν ο Σύλλογος για την Προστασία της Βιοποικιλότητας και των Αυτοφυών Ορχιδεών της Αττάλειας CAOB (Τουρκία) και εταίρος η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου ήταν 22 μήνες και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021.

Επίσης, στα πλαίσια του έργου δημιουργήθηκε η εφαρμογή “Virtual Garden”, η οποία προορίζεται για κινητά τηλέφωνα και άλλες έξυπνες συσκευές. Στόχος είναι να ενημερωθούν, μέσα από σχετικό πληροφοριακό υλικό και εικόνες, οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, οι ξεναγοί, αλλά και το προσωπικό, σχετικά με την τοπική χλωρίδα.

Ακολουθώντας τον σύνδεσμο εδώ, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή για συσκευές λογισμικού Android

Ακολουθώντας τον σύνδεσμο εδώ, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή για συσκευές λογισμικού IOS

LIFE Natura Themis

LIFE Natura Themis

Το έργο LIFE NATURA THEMIS συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούσε στην ποινική δίωξη εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Κρήτης. Το έργο απευθυνόταν σε Δικαστές, Εισαγγελείς, Δικηγόρους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και δημόσιες αρχές με προανακριτικές αρμοδιότητες. Ανάδοχος του προγράμματος ήταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και εταίροι, το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου. Η ανάγκη υλοποίησης του προαναφερόμενου έργου προέκυψε έπειτα από τη διαπίστωση ότι εισαγγελικές και προανακριτικές αρχές δεν ήταν εξοικειωμένες με τις αρμοδιότητες και το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ