Ολοκληρωμένα έργα

«Το ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων συνεχίζεται» ήταν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του νησιού που ξεκίνησε μετά την πυρκαγιά στα Κύθηρα τον Αύγουστο του 2017. Καθώς κάηκαν σημαντικές εκτάσεις δασικών περιοχών του νησιού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σύναψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα με στόχο την υλοποίηση μιας δέσμης δράσεων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την μεταπυρική αποκατάσταση των Κυθήρων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2021.

Οι δράσεις του προγράμματος περιελάμβαναν: εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, καθαρισμούς ακτών και βυθού, καθαρισμό της ρεματιάς του Μυλοποτάμου, σημειακές δενδροφυτεύσεις, συγκέντρωση και επεξεργασία σπόρων κέδρου (φοινικικής αρκεύθου) καθώς και την εμπλοκή της σχολικής κοινότητας μέσα από μαθητικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής για την πρόληψη πυρκαγιών. Σε όλες τις δράσεις συμμετείχαν ενεργά η τοπική κοινωνία, η μαθητική κοινότητα και πολλοί άλλοι φορείς.

Σημαντικό μέρος του προγράμματος υπήρξε το έργο «Καινοτόμα Δράση για την πρόληψη των πυρκαγιών στα Κύθηρα», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Το έργο αποσκοπούσε στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων στο νησί των Κυθήρων σχετικά με την πρόληψη των πυρκαγιών, την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποφυγή καταστροφών σε οικίες και οικισμούς. Τον συντονισμό και την επιστημονική επίβλεψη του έργου είχε ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος (ΙΜΔΟ), Δασολόγος  ειδικός για θέματα πυρκαγιών. Το καινοτόμο στοιχείο του ήταν η συμμετοχή των πολιτών σε μια σειρά πιλοτικών δράσεων. Στόχος του ήταν η συμβολή των κατοίκων μέσα από την αναγνώριση των δικών τους προβλημάτων και των κινδύνων. Συνοπτικά, επιδιώχθηκε με αυτόν τον τρόπο η πρόληψη να γίνει «ιδιοκτησία», ή κτήμα των κατοίκων ως παρακαταθήκη και μετά την ολοκλήρωση του έργου.  Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι τότε, δεν είχε υπάρξει κάτι ανάλογο στη χώρα μας σε επίπεδο κατοικιών σε οικισμό ή Δήμο. Το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ