Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Έξι (6) ακόμα ακτές βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2024 και έχασαν το βραβείο τους, επειδή είτε δεν οργανώθηκαν τη φετινή κολυμβητική περίοδο είτε δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Κατά τη διαδικασία του Προγράμματος, μετά από τις απροειδοποίητες επισκέψεις στις ακτές από τους εθελοντές-αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και κατόπιν επικοινωνίας της Γραμματείας του Προγράμματος με τους αρμόδιους διαχειριστές των ακτών διαπιστώθηκαν ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ορθή περιβαλλοντική διαχείριση, δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου, καθώς και επικάλυψη ελεύθερου χώρου ακτής. Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας ήταν η 1η Ιουλίου. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», οι παραπάνω ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση την επόμενη χρονιά. Η περίοδος για το Πρόγραμμα λήγει επίσημα την 31η Οκτωβρίου. Οι διαχειριστές των ακτών μπορούν να λήξουν την περίοδο της βραβευμένης ακτής τους νωρίτερα της 31ης Οκτωβρίου (όχι όμως νωρίτερα της 15ης Σεπτεμβρίου) και θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά τη Γραμματεία του Προγράμματος. Με τη λήξη της περιόδου και σύμφωνα με τη διαδικασία του Προγράμματος, θα πρέπει η Γαλάζια Σημαία να υποσταλεί από τον ιστό, να αφαιρεθούν όλα τα έντυπα από τον Πίνακα Ανακοινώσεων και να τοποθετηθούν σε αυτόν μόνο τα πρόσφατα αποτελέσματα νερών κολύμβησης και η αφισέτα «Λήξη Περιόδου».

Τονίζουμε ότι η απόσυρση των ακτών γίνεται για λόγους πλημμελούς οργάνωσης και ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, κατά τα πρότυπα του Προγράμματος, εξαιρετική.

Οι 6 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

  • Ακτή Θεολόγος, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
  • Ακτή Κιοτάρι Αγγελιένα 1, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
  • Ακτή Λαδικό, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
  • Ακτή Φαληράκι Λιμανάκι, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
  • Ακτή Ρένη, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
  • Ακτή Άντονι Κουίν, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων

Εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος

Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά
Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία»
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Τηλ: 210 3314 563, 210 3255 341 - Fax: 210 3225 285
E-mail: blueflag@eepf.gr Ιστοθέση: www.eepf.gr

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres χαρακτήρισε το 2024 ως «masterclass στις κλιματικές καταστροφές». Πράγματι, η χρονιά που τελειώνει έφερε, και πάλι, ξηρασία και καύσωνες, εξαιρετικά ισχυρούς τροπικούς κυκλώνες, καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές, με τεράστιο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΒΟΛΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟΨΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙKΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ, ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ!

Με πρόσφατες δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος «ενοχοποίησε» το αττικόψαρο και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις για την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική, επικαλούμενος μάλιστα τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στη Βαλένθια. Στο παρελθόν, αντίστοιχες αναφορές στο αττικόψαρο είχαν γίνει και από τον Περιφερειάρχη Αττικής Ν. Χαρδαλιά για το υπό εξέλιξη έργο διευθέτησης στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Τι σχέση όμως έχει το αττικόψαρο με τον Ερασίνο και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική;

Η περιοχή που διατρέχει ο ποταμός Ερασίνος εντάσσεται σε πολλαπλά καθεστώτα προστασίας: είναι χαρακτηρισμένη ως υγρότοπος Α προτεραιότητας, Ειδική Ζώνη Διατήρησης (περιοχή του δικτύου Natura 2000), περιοχή με γεωργική χρήση γης, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου και «Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλους». Η κοίτη του ποταμού περνάει επίσης μέσα από ιδιαίτερα σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Οι προσφυγές Περιβαλλοντικών Οργανώσεων κατά των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων (ΑΕΠΟ) του έργου διευθέτησης του Ερασίνου είχαν απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας αρχικά το 2013 και ξανά το 2020. Επομένως, το έργο δεν σταμάτησε από τα δικαστήρια. Παραιτήθηκε ο αρχικός ανάδοχος για οικονομικούς λόγους και χρειάστηκε να αναδειχθεί άλλος.

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας & Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στην πεζοπορία διαμαρτυρίας για τα Ακαρνανικά Όρη

Περισσότεροι από 100 φίλοι και φίλες της Φύσης, των αρπακτικών πουλιών και των βουνών έλαβαν μέρος στην πεζοπορία διαμαρτυρίας σχετικά με την ανάπτυξη Αιολικών Σταθμών στα Ακαρνανικά Όρη, η οποία έχει προκαλέσει ήδη σοβαρές συνέπειες στον τοπικό πληθυσμό των απειλούμενων Όρνιων και απειλεί να μετατρέψει την περιοχή σε εφιαλτική «παγίδα θανάτου» για τα αρπακτικά, με 16 ακόμα παράτυπα αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες να είναι προ των πυλών της εγκατάστασης.

Η δράση υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, την Πρωτοβουλία για την Προστασία των Αγράφων και την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ συμμετείχαν και άτομα από άλλες κινήσεις πολιτών, ορειβατικούς συλλόγους,  και πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Με σύμμαχο την ηλιόλουστη ημέρα, οι πεζοπόροι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία των Ακαρνανικών Ορέων, όπου η ηρεμία του υπέροχου Λιβαδιού Βάτου συνδυάζεται με την άγρια ομορφιά των απόκρημνων ασβεστολιθικών γκρεμών, που αποτελούν τον κύριο βιότοπο των Όρνιων. Είχαν, όμως, και τη δυνατότητα να δούνε ιδίοις όμμασι τη σοβαρή υποβάθμιση που μπορεί να προκαλέσει σε μια περιοχή υψηλής φυσικότητας μία βαριά βιομηχανική δραστηριότητα, όπως οι ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες ύψους 120+ μέτρων.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η πρώτη περιβαλλοντική ΜΚΟ της Ελλάδας, με πάνω από 70 χρόνια δράσης, διοργανώνει την Ημερίδα «Climate Challenges» τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024, από τις 15:00 έως τις 20:00, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων «Προστασία της Φύσης Lab» και φιλοδοξεί να συνεχίσει τον διάλογο για μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας: την κλιματική αλλαγή  και την αστική βιωσιμότητα, τον αειφόρο τουρισμό και το ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Σήμερα ξεκίνησε, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η 29η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα και την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention for Climate and Climate Change - UNFCCC), η COP29. Στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών στη Βαλένθια και της επανεκλογής του αρνητή της κλιματικής αλλαγής Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, η COP29 συγκαλείται και πάλι σε μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα, με μεγάλη παρουσία των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, όπως και πέρσι στο Ντουμπάι.

Στηρίζουμε την επιτόπια δράση στα Ακαρνανικά Όρη - για την υπεράσπισή τους από την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, και για πεζοπορία και γνωριμία με την περιοχή. 
 
Η πεζοπορική δράση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου. Οργανώνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και την υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
 
Σας καλούμε να δηλώσετε συμμετοχή, ΕΔΩΣτο σύνδεσμο βρίσκεται το πρόγραμμα για όσους μεταβούν αυθημερόν με λεωφορείο (δωρεάν) από την Αθήνα
 

Κοινή ανακοίνωση
 
Χαιρετίζουμε την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων της πρότασης νόμου για την ενίσχυση και επέκταση της συμμετοχής του κοινού στα περιβαλλοντικά θέματα. Την πρόταση νόμου κατέθεσε στη Βουλή η Νέα Αριστερά, ανταποκρινόμενη θετικά στην πρόσκληση που απηύθυναν προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα οι 12 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που έχουν κοινή πρωτοβουλία για αντιμετώπιση του σοβαρού ελλείμματος ενημέρωσης και ουσιαστικής συμμετοχής του κοινού στις διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικών και λήψης περιβαλλοντικών αποφάσεων.
 
Τον περασμένο Μάιο, οι συνυπογράφοντες φορείς της κοινωνίας των πολιτών επεσήμαναν με παρέμβασή τους προς τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον. Μέσω της παρέμβασής τους, οι φορείς ζητούσαν από τους βουλευτές να προσφέρουν τον απαραίτητο χρόνο και να οργανώσουν τις απαραίτητες συζητήσεις, ώστε κατά το δυνατόν να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση για την ανάδειξη της ανάγκης ενίσχυσης της ουσιαστικής συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στο περιβάλλον, στη βάση της ολοκληρωμένης νομοθετικής πρότασης που έχει τεθεί στην κρίση τους.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πια διαθέσιμα τα επιστημονικά δεδομένα για να λάβει μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων φυσικών οικοσυστημάτων του Έβρου και της Ροδόπης.  

Κοινή ανακοίνωση εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023 που έπληξε τα φυσικά οικοσυστήματα στον Έβρο και στη Ροδόπη και με αφορμή την αδειοδότηση δύο Αιολικών Σταθμών εντός της καμένης έκτασης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι θα ανασταλούν οι διαδικασίες αδειοδότησης έργων στην πληγείσα περιοχή. Η απαγόρευση αυτή αποτελεί το ελάχιστο προστατευτικό μέτρο για την αποτροπή περαιτέρω υποβάθμισης, ενώ τα οικοσυστήματα βρίσκονται σε διαδικασία ανάκαμψης από τη μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης. Ο υπουργός είχε επίσης ανακοινώσει την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης διερεύνησης των επιπτώσεων από έργα στην καμένη περιοχή, με έμφαση στους Αιολικούς Σταθμούς που έχουν αιτηθεί αδειοδότηση. Τα δεδομένα αυτά, όπως είχε πει ο υπουργός, ήταν απαραίτητα για να καθοδηγήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για έργα στον Έβρο και στη Ροδόπη.

Η μελέτη που τότε ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος έχει ολοκληρωθεί[1] ήδη από τον Ιούλιο του 2024, όμως δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί από το ΥΠΕΝ. Στη μελέτη προτείνεται, βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης, να ανασταλούν για 5 χρόνια οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης συγκεκριμένων ομάδων έργων (μεταξύ αυτών και οι Αιολικοί Σταθμοί) τόσο στην καμένη έκταση όσο και σε παρακείμενες άκαφτες εκτάσεις του Έβρου και της Ροδόπης που αποτελούν κρίσιμα οικοσυστήματα για την επιβίωση των απειλούμενων ειδών πουλιών.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και Καλλιστώ καταδικάζουμε την παράνομη και καταστροφική παρέμβαση στο Γράμμο που πληγώνει την φύση και το τοπίο ενός προστατευόμενου και ιστορικού βουνού.

Με αποτροπιασμό μάθαμε την είδηση για διάνοιξη δρόμου στην αλπική ζώνη του Γράμμου σε υψόμετρα ως 2.300μ από μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας Ηπείρου. Και ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν ακόμα νέες και αντικρουόμενες πληροφορίες και εξελίξεις, ανακοινώσεις, διαψεύσεις, ένα μπρος-πίσω σε ένα σήριαλ με μόνο χαμένο την αλπική ζώνη του Γράμμου.

Τα βασικά σημεία της υπόθεσης:

- Η σκοπιμότητα του έργου είναι άγνωστη. Η απόσταση από τα σύνορα είναι πολύ μεγάλη (οι παρεμβάσεις δεν έγιναν στην παραμεθόριο κορυφογραμμή), ενώ οι οικισμοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εξυπηρετούνται από τους ήδη υφιστάμενους δρόμους.

- Η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι ανύπαρκτη, και επομένως το έργο είναι παράνομο. Πόσο δε μάλλον που αφορά και προστατευόμενη περιοχή (περιοχή NATURA GR1320002: «Κορυφές όρους Γράμμος») και πάνω σε οικοτόπους προστατευόμενους από την ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ