Προστασία της Φύσης Lab
Οι πιο συχνές ερωτήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική κρίση είναι: «τι να κάνω;», «μπορώ πραγματικά να συνεισφέρω;», «από πού να αρχίσω;».
Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μόνο με τη συνεργασία όλων μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.
Το ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB είναι μια πλατφόρμα που προάγει τη συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με την προστασία της φύσης, τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους, μέσω ζωντανής παρακολούθησης και διαδικτυακής μετάδοσης (διαζώσης, live-streaming, YouTube και στο BLOD). Κάθε κύκλος περιλαμβάνει τέσσερις ομιλίες για θέματα κλιματικής αλλαγής και μια ημερίδα για την κλιματική εκπαίδευση, με διακεκριμένους ομιλητές που εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα της κλιματικής κρίσης.
Είμαστε η πρώτη γενιά που βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για να το αλλάξει.
- ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
Ημερίδα Climate Challenges 2024
Η Ημερίδα Climate Challenges ανέδειξε μια νέα οπτική σε 3 βασικούς πυλώνες – Τουρισμός, Πόλεις, Εκπαίδευση – στο πολυδιάστατο και επείγον θέμα της κλιματικής κρίσης. Βασικός στόχος ήταν η ενίσχυση της συζήτησης, της συνεργασίας, της συμμετοχής εταίρων από διαφορετικούς χώρους, καθώς και η ανάδειξη έργων μετάβασης που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
Αυτή είναι μια σημαντική περίοδος για όσους εργάζονται για τη μετάβαση στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η κλιματική κρίση, για να μετατρέψουμε την άρνηση σε αποδοχή, την ανησυχία σε γνώση, την ευθύνη σε ευκαιρία, τη δράση σε ελπίδα για τις μελλοντικές γενιές. Κάθε μέρα φέρνει νέες τεχνολογίες, νέες επενδύσεις, νέες συνεργασίες και νέες πολιτικές για το πολυδιάστατο αυτό έργο.
Κλιματική Κρίση: από τη θεωρία στην πράξη - Ομιλίες 2024
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, στις 18.30μμ
«Ενσωμάτωση πράσινων υποδομών στις πόλεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»
Case: «Πιλοτική υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFEGrIn στους Δήμους Αμαρουσίου και Ηρακλείου Κρήτης»
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, στις 6.30μμ
«Οι μεγαλύτερες απειλές της κλιματικής αλλαγής για τις θάλασσες της Μεσογείου»
Case: «Τα ξενικά είδη στη Μεσόγειο και οι επιπτώσεις για τα Οικοσυστήματα και τον Άνθρωπο»
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, στις 6.30μμ
«Δασικές Πυρκαγιές σε Μεσογειακά οικοσυστήματα στον 21ο αιώνα»
Case: «Το πρόγραμμα Η Αναγέννηση των Κυθήρων & πρόληψη δασικών πυρκαγιών»
Πέμπτη, 30 Μαϊου 2024, στις 6.30μμ
«Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και Διαχείριση Κρίσεων»
Case: «Θεσσαλία, η επόμενη μέρα»
Ημερίδα Climate Era 2023
Η ανάγκη για κλιματική εκπαίδευση είναι καθολική και αφορά το σύνολο της κοινωνίας, της οικονομίας αλλά και το πολιτικό σύστημα. Στόχος ήταν να αναδείξουμε τους βασικούς πυλώνες στο πολυδιάστατο και επείγον αυτό θέμα, όπως είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της επιστήμης που παρέχει λύσεις, οι βασικές αρχές του ήθους και της δικαιοσύνης, η βαρύτητα των συνεργασιών και συνεργειών, καθώς και της ευθύνης και συμμετοχής που τέμνονται οριζόντια από τον ρόλο της εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις για την εκπαίδευση με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, των ΜΜΕ, της επιστήμης και του τουρισμού.
Ομιλίες – Βασικά θέματα, 2023
Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, 19:00
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, 19:00
«Περιβαλλοντική – Κλιματική Κρίση και Υγεία», Δρ. Άγις Τσουρός
Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, 19:00
«Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς», Κωνσταντίνος Συνολάκης»
Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, 19:00
«Ενεργειακή μετάβαση. Θέλουμε τελικά τις ΑΠΕ; Είναι η μόνη λύση;», Κωστής Γριμάνης
Προστασία της Φύσης Lab Έρευνες Αγοράς
Η έρευνα αγοράς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής, καθώς με τη βοήθεια της έρευνας μπορούν να καταγραφούν τα θέματα σε προτεραιότητα, οι τάσεις και να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση στρατηγικών προβλημάτων.
Στο ευρύ και πολυδιάστατο θέμα της κλιματικής κρίσης, αποτελεί δομικό στοιχείο η διερεύνηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, η ποσοτική καταγραφή της σημαντικότητας του θέματος όπως την αντιλαμβάνεται ο πολίτης, η αντίδρασή του σε μέτρα που εφαρμόζονται ή απαιτούνται, η αποδοχή νέων τεχνολογιών ή πρακτικών, αλλά και η διάθεσή του για ουσιαστική κινητοποίηση και ό,τι αυτή απαιτεί.
Η ΕΕΠΦ υλοποιεί έρευνες αγοράς μικρής κλίμακας, για να καταγράψει την επικαιρότητα στα θέματα ενδιαφέροντος, να επιβεβαιώσει ή να τροποποιήσει κατάλληλα τους άξονες δράσης της, με στόχο την εκπαίδευση για την αειφορία βάσει των νέων διεθνών προτύπων, σε θέματα όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η κλιματική δράση, η εξοικείωση με βιώσιμες πρακτικές και η εφαρμογή τους, η καλλιέργεια της ενεργού πολιτειότητας καθώς και η δημιουργία οικονομικών ευκαιριών στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης σε όλους τους τομείς.
#ShowYourStripes
Οι “διάσημες” κλιματικές γραμμές που ανέπτυξε ο επιστήμονας Ed Hawkins του https://www.reading.ac.uk/planet/climate-resources/climate-stripes ως μια μορφή οπτικοποίησης των κλιματικών δεδομένων, δείχνουν την ανησυχητική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας από το 1855 έως το 2022.
Μια σειρά από έγχρωμες λωρίδες, χρονολογικά ταξινομημένες, απεικονίζουν τις μακροπρόθεσμες τάσεις της θερμοκρασίας καθώς και καταγραφές του παρελθόντος, με τον μέσο όρο κάθε έτους να αντιστοιχεί σε ένα χρώμα:
Στην ΕΕΠΦ, αναγνωρίζοντας την κλιματική αλλαγή ως το μείζον ζήτημα που απασχολεί τον πλανήτη σήμερα, εντάξαμε στην οπτική ταυτότητα των ημερίδων κλιματικές γραμμές της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, που εμφανώς δείχνουν την μετάβαση προς ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες και υπογραμμίζουν την επιτακτική πλέον ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων και συλλογικής δράσης.