Ομιλίες
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης,
έχει την τιμή να προσκαλέσει τα μέλη και τους φίλους της
στην ομιλία της κας Θεοδώρας Πετανίδου, με τίτλο:

«Οι Αγριομέλισσες της Ελλάδος: Βιοποικιλότητα & Απειλές» 

τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, στις 7 μ.μ.,
στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συλλόγου των Αθηναίων,
Κέκροπος 10, Πλάκα. 

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι οι μέλισσες μειώνονται, μήνυμα δυσοίωνο για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, την πρωτογενή παραγωγή και την παραγωγή τροφής. Επειδή η κύρια υπηρεσία που προφέρουν οι μέλισσες ξεπερνά κατά πολύ την παραγωγή μελιού: αφορά και στην επικονίαση!
Τι γνωρίζουμε για τις μέλισσες της χώρας μας; Μήπως συγχέουμε τις κοινές μελιτοφόρες μέλισσες με τη μείζονα ποικιλότητα των αγριομελισσών, που χάρη σε αυτές πλήθουν οι ανθοφόροι κήποι και οι καρποφόρες πρασιές; Τι είναι οι μοναχικές μέλισσες; Έχουμε εθνικό κατάλογο, όπως όλες ο χώρες της Ευρώπης;  Τι μερίδιο έχει η βιοποικιλότητα των μελισσών της Ελλάδας στο σύνολο των μελισσών της Ευρώπης, του πλανήτη; Ποια τα αίτια της κρίσης μελισσών; Υπάρχει ελπίδα; Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα; Τι φταίει; Το υπερβοσκημένο Αιγαίο, οι πανταχού παρούσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας; Τι επιπτώσεις θα έχει η αλλαγή κλίματος και οι συχνότερες φωτιές;
Η εισηγήτρια θα προσπαθήσει να καλύψει όλα τα παραπάνω ερωτήματα, με γνώση που έχει προκύψει από τις έρευνες του Εργαστηρίου Βιογεωγραφίας & Οικολογίας τις τελευταίες δεκαετίες στο Αιγαίο. Δύσκολο  να το καταφέρει στο πλαίσιο μιας μόνον διάλεξης, αλλά αποτελεί πρόθεσή της να συζητήσει με ανθρώπους που έχουν πηγαίο ενδιαφέρον για το ύψιστο αυτό θέμα που αφορά στην υγεία του πλανήτη μας. Μέλημά της, επίσης, η δημιουργία εθελοντικών ομάδων με ειδικό ενδιαφέρον στις μοναχικές μέλισσες, για τις οποίες θα εκπαιδευτούν, στο πλαίσιο λειτουργίας της «επιστήμης των πολιτών» (citizen science), με σκοπό τη μαζική παρακολούθηση της κατάστασης των αγριομελισσών της πατρίδας μας.

Η Θεοδώρα Πετανίδου είναι καθηγήτρια Οικολογίας και Οικογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Κύριο ερευνητικό της αντικείμενο είναι η οικολογία της επικονίασης και ερευνητικά της χόμπυ οι αναβαθμίδες καλλιέργειας και οι αλυκές. Ως επικεφαλής του «Εργαστηρίου Βιογεωγραφίας και Οικολογίας» στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, και με ερευνητική εμπειρία σε πολλές χώρες της Ευρώπης και Αμερική, ασχολείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες σε βάθος με τη βιοποικιλότητα των επικονιαστών του Αιγαίου, έχοντας δημιουργήσει τη σημαντική υποδομή «Μελισσοθήκη του Αιγαίου» και συγγράψει πλήθος επιστημονικών εργασιών και βιβλίων.

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ