Σημαντικά Νέα

Σας ενημερώνουμε ότι η ελληνική νομοθεσία εναρμονίστηκε με τη νέα Οδηγία 2006/7/EΚ, μέσω της ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356Β’/26-2-2009), σχετικά με την διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και κατάργηση της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ.

Aπό την φετινή χρονιά το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» θα βασίζεται στην Οδηγία 2006/7/EΚ και οι ακτές, για να μπορέσουν να βραβευθούν με τη Γαλάζια Σημαία, θα πρέπει να έχουν εξαιρετική ποιότητα υδάτων.

Οι μικροβιολογικές παράμετροι που πρέπει να παρακολουθούνται και οι οριακές τιμές για την επίτευξη της εξαιρετικής ποιότητας, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

* cfu = αριθμός σχηματισμένων αποικιών (colony forming units).

Έναρξη της Κολυμβητικής περιόδου όπως ορίζεται από την αρμόδια Αρχή (ΥΠΕΚΑ) είναι η 1η Ιουνίου και το τέλος της κολυμβητικής η 31η Οκτωβρίου. Η πρώτη δειγματοληψία οφείλει να πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, το αργότερο μέχρι 4 ημέρες από την ημερομηνία που ορίζεται από το χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης (δηλ. εφόσον η κολυμβητική περίοδος είναι η 1η Ιουνίου, η πρώτη δειγματοληψία πρέπει να γίνει έως τις 26 Μαΐου). Όλες οι δειγματοληψίες δεν πρέπει να απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 30 ημέρες.

Η Οδηγία 2006/7/ΕΚ απαιτεί μικρότερη συχνότητα δειγματοληψιών αλλά απαιτεί επίσης ένα ιστορικό τετραετίας.

Κάθε χρονιά πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 5 δειγματοληψίες (στην περίπτωση της Ελλάδας έξι).

Προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα μια καινούργια ακτή, η οποία δεν έχει ιστορικό τετραετίας, είναι αποδεκτό να υπάρχουν δειγματοληψίες λιγότερων των τεσσάρων ετών, που όμως σε αριθμό θα είναι τουλάχιστον 20.

Σε καμία περίπτωση όμως το Διεθνές Συντονιστικό γραφείο δεν θα αποδέχεται δειγματοληψίες που παρουσιάζουν απόσταση μεγαλύτερη των 30 ημερών.

Για παράδειγμα, μία ακτή που το 2010 παρουσίαζε απόσταση 35 ημερών μεταξύ των δειγματοληψιών, για να μπορέσει να βραβευθεί την ερχόμενη χρονιά θα πρέπει το 2011 να έχει τουλάχιστον 20 δειγματοληψίες, και θα συμμετάσχει ως καινούργια αίτηση, ανεξαρτήτως του αν συμμετέχει στο Πρόγραμμα για περισσότερα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για μια ακτή που το 2010 δεν είχε την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης!

Σε περίπτωση που μια ακτή συμμετέχει στο Πρόγραμμα δύο χρόνια και έχει μόνο δειγματοληψίες από το 2010, θα πρέπει και πάλι να φροντίσει ο διαχειριστής να πραγματοποιηθούν επιπλέον δειγματοληψίες ώστε να υπάρχουν συνολικά 20 δειγματοληψίες, τις χρονιές 2010 και 2011.

Για παράδειγμα, αν το 2010 είχαν γίνει σε μία ακτή 12 δειγματοληψίες και δεδομένου ότι το 2011 θα πραγματοποιηθούν επιπλέον 6 (απαιτούμενες από το Πρόγραμμα δειγματοληψίες), τότε η ακτή αυτή συγκεντρώνει συνολικά 18 δειγματοληψίες και ο διαχειριστής θα πρέπει να φροντίσει να πραγματοποιηθούν ιδιωτικά επιπλέον δύο (τουλάχιστον) μέσα στο 2011 ώστε να υπάρχουν συνολικά 20 δειγματοληψίες.

Μετά από επικοινωνία με τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων ο διαγωνισμός εξελίσσεται κανονικά και φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί έγκαιρα. Δεδομένου όμως ότι το Διεθνές Συντονιστικό Γραφείο και η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων είναι ιδιαιτέρως αυστηροί με τη συχνότητα δειγματοληψιών και δεν επιτρέπουν αποκλίσεις από το απαιτούμενο από την νέα Οδηγία χρονοδιάγραμμα, θα σας προτείναμε να φροντίσετε η πρώτη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 26 Μαΐου 2011, ακόμα κι αν χρειαστεί να προβείτε σε συνεργασία ιδιωτικά με ένα διαπιστευμένο εργαστήριο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλούμε καλέστε στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης στα τηλέφωνα: 210 3314563, 210 3224944, 210 3255341

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ