Οι εικόνες από την Σαμοθράκη αποτελούν κατά μία έννοια το χρονικό μίας προαναγγελθείσας καταστροφής. Μετά από, πράγματι, ακραία καιρικά φαινόμενα, με πάνω από 250 χιλιοστά βροχόπτωσης σε μία μέρα να καταγράφονται από τον μετεωρολογικό σταθμό του νησιού, είδαμε ακραίες εικόνες καταστροφής στη φύση και τις ανθρώπινες υποδομές.
Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι το ύψος και η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης συνδυάστηκαν σε ένα εκρηκτικό μείγμα με την τραγική απογύμνωση του εδάφους, στο σύνολο του νησιού, εξ αιτίας της υπερβόσκησης από κατσίκια. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των κατσικιών υπερβαίνει κατά 5 ή 6 φορές την φέρουσα ικανότητα του νησιού, το οποίο έχει ίσως το οξύτερο πρόβλημα υπερβόσκησης σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, το δραματικά υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης αδυνατεί να επιτελέσει τους βασικούς του ρόλους, ένας εκ των οποίων είναι η συγκράτηση του νερού κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων. Όσοι ήταν επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου και του φυσικού περιβάλλοντος άφησαν επί δεκαετίες τα πράγματα να εξελιχθούν σε αυτή την δραματική κατάσταση.
Η ΕΕΠΦ εύχεται ταχεία αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στις υποδομές του νησιού. Αλλά ζητάει επίσης να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον έλεγχο της βόσκησης στη Σαμοθράκη, ώστε να ανακάμψει το φυσικό της περιβάλλον, να προστατευτούν τα λίγα δάση που έχουν απομείνει, και να αποφευχθούν τέτοιας έντασης καταστροφές στο μέλλον.
(φωτογραφία από το e-evros.gr)