Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η πρώτη περιβαλλοντική ΜΚΟ της Ελλάδας, με πάνω από 70 χρόνια δράσης, διοργανώνει την Ημερίδα «Climate Challenges» τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024, από τις 15:00 έως τις 20:00, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων «Προστασία της Φύσης Lab» και φιλοδοξεί να συνεχίσει τον διάλογο για μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας: την κλιματική αλλαγή και την αστική βιωσιμότητα, τον αειφόρο τουρισμό και το ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Στην ημερίδα, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, θα συμμετάσχουν κορυφαίοι ομιλητές από τον χώρο της εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, των ΜΜΕ, της επιστήμης και του τουρισμού. Ένα από τα βασικά στοιχεία της ημερίδας θα είναι η παρουσίαση της νέας έρευνας της ΕΕΠΦ, από τον Στράτο Φαναρά της METRON ANALYSIS, που θα αποκαλύψει τις τρέχουσες τάσεις του τουρισμού στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και αναμένεται να ρίξει φως στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για έναν πιο βιώσιμο τουρισμό στην Ελλάδα.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες. Η πρώτη θεματική θα ξεκινήσει με παρουσίαση σχετικά με τη «Βιωσιμότητα στον Ελληνικό Τουρισμό» από τον Στέφανο Παπανίκο, Διευθυντή Στρατηγικής και Συναλλαγών της Deloitte, και θα ακολουθήσει πάνελ συζήτησης με τη Μαρία Δαμανάκη, τον Γιώργο Πελεκανάκη, τον Ιωάννη Κόνσολα και τον Νίκο Αυλώνα στο οποίο θα εξεταστεί πώς ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα μπορούν να επαναπροσδιορίσουν το μέλλον τους, αναλύοντας τις νέες τάσεις και τα καινοτόμα μοντέλα που προωθούν τη μετάβαση του τουριστικού κλάδου και των επιχειρήσεων προς την αειφορία.
«Η επιθυμητή ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τρεις βασικές αρχές: τον σεβασμό στο φυσικό κεφάλαιο, την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον εκ των προτέρων επιχειρησιακό και τουριστικό σχεδιασμό», δηλώνει η Μαρία Δαμανάκη, Σύμβουλος για το Κλίμα και τη Θαλάσσια Πολιτική και πρώην Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2010 – 2014).
Στη δεύτερη θεματική ενότητα, ο Αλέξανδρος Βλαβιανός και ο Αδάμ Μαρκάκης θα μοιραστούν το όραμα της Astylab και της Astylab Ventures «για πόλεις που όχι μόνο αντιμετωπίζουν τις κλιματικές προκλήσεις, αλλά ευδοκιμούν μέσα από αυτές, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους». Στο πάνελ συζήτησης με τους Ιωάννη Ανδρουλάκη, Νίκο Χαραλαμπίδη, Νίκο Ξυλούρη και την Απολλωνία Καραμπάτσου, θα διερευνηθούν οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τη δημιουργία ανθεκτικών, βιώσιμων πόλεων, ικανών να διαχειρίζονται κρίσεις όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, και θα γίνει αναφορά σε επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό και τοπικές πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως σημειώνει ο Ιωάννης Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου: «Σε μία περίοδο που οι κλιματικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις είναι αλληλένδετες, τα παγκόσμια προβλήματα οδηγούν σε τοπικές κρίσεις στις οποίες οι πόλεις καλούνται να πάρουν την πρωτοβουλία με ευελιξία και δυναμισμό.»
Τέλος, η ημερίδα θα εστιάσει στο «πρασίνισμα» της εκπαίδευσης, αναλύοντας τις προκλήσεις και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε τα σχολεία να μετατραπούν σε «κύτταρα ενεργοποίησης» για τη βιωσιμότητα, και θα παρουσιαστούν από την Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, Υπεύθυνη Συντονισμού Εκστρατείας GEP, ΕΕΠΦ, οι στόχοι της παγκόσμιας εκστρατείας «Σύμπραξη για την Πράσινη Εκπαίδευση». Θα ακολουθήσει πάνελ συζήτησης με τον Νίκο Ράπτη και τις Στεριανή Ματσιώρη, Στέλλα Αποστολάκη και Μαρία Δημοπούλου, στο οποίο θα δοθούν ιδέες και προτάσεις για το πώς η εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων γενεών που θα είναι προετοιμασμένες να δράσουν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής δικαιοσύνης.
Τις συζητήσεις θα συντονίσουν ο Ηλίας Παλιαλέξης, δημοσιογράφος στο ΑΠΕ ΜΠΕ βραβευμένος με ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019 για το περιβαλλοντικό δημοσιογραφικό του έργο, και η Ιωάννα Καρδάρα, δημοσιογράφος στο ΑΠΕ ΜΠΕ, με πολυετή εμπειρία στην κάλυψη θεμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Ο Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), σημειώνει για την ημερίδα: «Η φετινή Ημερίδα Climate Challenges φιλοδοξεί να ενισχύσει τη συζήτηση, τη συνεργασία, τη συμμετοχή εταίρων από διαφορετικούς χώρους, την ανάδειξη έργων μετάβασης που υλοποιούνται στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια σημαντική περίοδος για όσους εργάζονται για τη μετάβαση στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η κλιματική κρίση, για να μετατρέψουμε την άρνηση σε αποδοχή, την ανησυχία σε γνώση, την ευθύνη σε ευκαιρία, τη δράση σε ελπίδα για τις μελλοντικές γενιές. Κάθε μέρα φέρνει νέες τεχνολογίες, νέες επενδύσεις, νέες συνεργασίες και νέες πολιτικές για το πολυδιάστατο αυτό έργο.»
Στο πλαίσιο του «Προστασία της Φύσης Lab» που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ ομιλίες που βρίσκονται αναρτημένες στο κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ (Playlist Oμιλιών "Προστασία της Φύσης Lab"), και η ημερίδα “Climate Era” για τον ρόλο της περιβαλλοντικής και ιδιαίτερα της κλιματικής εκπαίδευσης για τη νέα γενιά, την κοινωνία και την οικονομία. Στόχος του εκπαιδευτικού κύκλου δράσεων είναι να προωθήσει την Ποιοτική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για Όλους και να συζητηθούν βασικά ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση και επηρεάζουν όλους μας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Οι Σημερινές Προκλήσεις για την Κλιματική Αλλαγή
3.00 Καλωσόρισμα από ΕΕΠΦ- Εισαγωγή στην Ημερίδα και στους ομιλητές
3.10 «Παρουσίαση Πανελλαδικής Έρευνας Κοινής Γνώμης για την Τουριστική Συμπεριφορά και τη Βιωσιμότητα», Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, METRON ANALYSIS
3.30 Εισαγωγή στα Panels από ΕΕΠΦ
3.45 Παρουσίαση case study “Βιωσιμότητα στον Ελληνικό Τουρισμό”
Στέφανος Παπανίκος, Principal Strategy & Transactions for Travel, Tourism & Leisure (THL) sector, DELOITTE
4.05 Συνομιλούμε με θέμα: Επαναπροσδιορίζοντας το μέλλον του αειφόρου τουρισμού & επιχειρήσεων στην Ελλάδα
Μαρία Δαμανάκη, Σύμβουλος για το Κλίμα και τη Θαλάσσια Πολιτική. Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2010-2014)
Γιώργος Πελεκανάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων
Ιωάννης Κόνσολας, Senior Manager of Development & Sustainable Banking, Corporate & Investment Banking, Piraeus Group
Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Κέντρου Αειφορίας (CSE), επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθηγητής (adjunct) στο University of Illinois
Συντονίζει ο Ηλίας Παλιαλέξης, δημοσιογράφος στο ΑΠΕ ΜΠΕ
5.10 Παρουσίαση case study “Astylab και Astylab Ventures”
Αδάμ Μαρκάκης, Συνιδρυτής Astylab & Astylab Ventures,
Αλέξανδρος Βλαβιανός, Συνιδρυτής Astylab Ventures, ex-partner Optiver
5.30 Συνομιλούμε με θέμα: Γιατί ο κόσμος χρειάζεται δυναμικές πόλεις
Ιωάννης Ανδρουλάκης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Πράσινου Ταμείου
Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικό Γραφείο Greenpeace
Νίκος Ξυλούρης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, τομέα Περιβάλλοντος (TBC)
Απολλωνία Καραμπάτσου, Sustainability & CSR Manager, Mitsis Group | Strategic Advisor, Center for Responsible Travel
6.25 Παρουσίαση case study “Η σύμπραξη για το Greening Education Partnership (GEP)”,
Δαρεία Νεφέλη Βουρδουμπά, Υπεύθυνη Συντονισμού Εκστρατείας GEP, ΕΕΠΦ
6.45 Συνομιλούμε με θέμα: Tι σημαίνει το Πρασίνισμα της Εκπαίδευσης
Νίκος Ράπτης, Δρ. Παιδαγωγικής, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας για την Κλιματική Κρίση, Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων ΜΝ Ράπτου ΑΕ
Στεριανή Ματσιώρη, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον», Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Στέλλα Αποστολάκη, Δρ., Επίκουρη Καθηγήτρια της Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Τμήμα Επιστήμης και Μαθηματικών - Deree, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Αριστείας για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG)
Μαρία Δημοπούλου, Med., Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε Α’ Αθήνας, Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής για τα “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ”, Συντονίστρια Τοπικού Δικτύου "Σχολεία για το κλίμα"
Συντονίζει η Ιωάννα Καρδάρα, δημοσιογράφος στο ΑΠΕ ΜΠΕ
7.30 Συμπεράσματα Ημερίδας από ΕΕΠΦ
7.40 Λήξη ημερίδας
7.45 Θα ακολουθήσει κοκτέιλ δικτύωσης, στον όροφο του Ιδρύματος Θεοχαράκη
----------------------
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)
Λίλιαν Σταθώρη, lilianstathori@eepf.gr, 210 3255341 (εσωτ. 116)
*Η ημερίδα θα μεταδοθεί και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.
** Για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://events.humanitix.com/climate-challenges-imerida-2024
Διεύθυνση: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, 106 71 | Μετρό: Σύνταγμα